Τι γίνεται με τα εμβόλια; Οι εξελίξεις διεθνώς

Η Σερβία ξεκινά παραγωγή Sputnik V, αποσύρθηκε παρτίδα AstraZeneca σε Ιταλία, παραίτηση Υπουργού-Οι εξελίξεις διεθνώς

Η Σερβία θα ξεκινήσει παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ενώ στην Ιταλία αποσύρθηκε παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca.

Την ίδια ώρα, οι εταιρείες Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν ότι θα υπερβούν φέτος κατά περίπου 20% τον αρχικό στόχο που είχαν θέσει για την παραγωγή εμβολίων και στην Σλοβακία παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας λόγω πολιτικής κρίσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σερβία Ρωσία: Η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V θα ξεκινήσει στην Σερβία τον Μάιο

Η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του νέου κορονοϊού θα αρχίσει έως τις 20 Μαίου του 2021, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Σερβίας Νενάντ Ποπόβιτς.

Ο Ποπόβιτς δήλωσε επίσης ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα υπογραφεί συμφωνία με τους Ρώσους εταίρους που θα αφορά στην διαβίβαση της τεχνολογίας παραγωγής του εμβολίου. Ανακοινώθηκε επίσης ότι έως τις 16 Απριλίου θα φθάσουν στην Σερβία μικρές ποσότητες των συστατικών του εμβολίου και εν συνεχεία θα παραχθεί μια δοκιμαστική παρτίδα εμβολίου. Αφού πραγματοποιηθεί στην Ρωσία ο έλεγχος της παρτίδας αυτής, θα ξεκινήσει η παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων του εμβολίου έως τις 20 Μαίου.

ΗΠΑ-Covid-19: Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech θα υπερβούν τον αρχικό στόχο παραγωγής 2 δισεκ. δόσεων του εμβολίου φέτος

Οι εταιρείες Pfizer Inc και BioNTech SE θα υπερβούν φέτος κατά περίπου 20% τον αρχικό στόχο που είχαν θέσει για την παραγωγή εμβολίων για την Covid-19, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

"Θα υπερβούμε ξεκάθαρα, φέτος, τα 2 δισεκατομμύρια δόσεις", τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία θα μπορούσε να παρασκευάσει 2,3 έως 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις. Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους οι δύο εταιρείες θα έχουν φτάσει σε ρυθμό παραγωγής 3 δισεκατομμυρίων δόσεων τον χρόνο και θα είναι σε θέση να παρασκευάσουν αυτήν την ποσότητα του χρόνου.

Ιταλία-Covid-19: Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Αποσύρθηκε παρτίδα εμβολίων της AstraZenecα

Αύξηση παρουσιάζουν σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 25.673 νέα κρούσματα, με 373 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 372.217 διαγνωστικά τεστ, το 6,9% από τα οποία προέκυψε θετικό. Κατά τη χθεσινή ημέρα, τα κρούσματα ήταν 22.409, με 332 νεκρούς. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας, σε σχέση με χθες, βρίσκονται 32 περισσότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 365 περισσότεροι.

Στη Σικελία, στο μεταξύ, αποσύρθηκε παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca, εξαιτίας του θανάτου ενός αξιωματικού του ιταλικού ναυτικού, λίγο μετά τον εμβολιασμό του. Η δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα, με αποστολή κλήσεων σε απολογία σε είκοσι ένα άτομα. Σύμφωνα με τον Τύπο, υπάρχει η υποψία ότι τα εμβόλια της συγκεκριμένης παρτίδας δεν συντηρήθηκαν με τον κατάλληλο τρόπο.

Αύριο το απόγευμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα επισκεφθεί μεγάλο κέντρο εμβολιασμού, στην περιοχή του αεροδρομίου της ιταλικής πρωτεύουσας, όπου αναμένεται να αναφερθεί και στη νέα στρατηγική της κυβέρνησής του, για την επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού των πολιτών.

Γαλλία-Covid-19: Η Γαλλία δεν βλέπει λόγο να αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα ότι οι γαλλικές υγειονομικές αρχές δεν βλέπουν κανέναν λόγο για να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19. "Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca είναι υψηλότερα από τους κινδύνους", επισήμανε ο Βεράν, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης της κυβέρνησης σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca, μετά τις πληροφορίες σχετικά με τον σχηματισμό θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί.

Σλοβακία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας λόγω πολιτικής κρίσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο υπουργός Υγείας της Σλοβακίας Μάρεκ Κράτσι ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του προκειμένου να αμβλύνει την πολιτική κρίση που δημιουργήθηκε μετά από καταγγελίες κακοδιαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. "Δύο μικρά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έθεσαν την παραίτησή μου ως προϋπόθεση για την παραμονή τους στην κυβέρνηση. Δεν θέλω να σταθώ εμπόδιο με κανέναν τρόπο, γι` αυτό παραιτούμαι από τη θέση μου", τόνισε ο υπουργός σε δημοσιογράφους.

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων βρίσκεται υπό πίεση λόγω των πολιτικών του αντιμετώπισης της Covid-19, την ώρα που το κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων εξαιτίας της νόσου στη χώρα είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο, πίσω από την Τσεχία, γειτονικό της κράτος. 

Σουηδία-Covid-19: Η διάδοχος του σουηδικού θρόνου πριγκίπισσα Βικτόρια θετική στον νέο κορωνοϊό

Η διάδοχος του σουηδικού θρόνου πριγκίπισσα Βικτόρια και ο σύζυγός της πρίγκιπας Ντάνιελ διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, έγινε σήμερα γνωστό από το παλάτι.

"Η πριγκίπισσα-διάδοχος και ο πρίγκιπας Ντάνιελ έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα, όμως νιώθουν καλά δεδομένων των συνθηκών", αναφέρει το σουηδικό παλάτι σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας πως το ζευγάρι έχει τεθεί σε καραντίνα μαζί με τα δύο παιδιά του, την πριγκίπισσα Εστέλε και τον πρίγκιπα Οσκαρ. Η 43χρονη Βικτόρια είναι η επόμενη στη σειρά διαδοχής στον σουηδικό θρόνο, τον οποίο καταλαμβάνει σήμερα ο πατέρας της, ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ Γουστάβος. Τόσο ο βασιλιάς της Σουηδίας όσο και η βασίλισσα Σίλβια έχουν εμβολιαστεί.

Γαλλία-Covid-19: Σε αυτο-απομόνωση ο υπουργός Εξωτερικών Λεντριάν έπειτα από επαφή με κρούσμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν θα τεθεί σε αυτό-απομόνωση, καθώς ήλθε σε επαφή με ένα πρόσωπο εντός της οικογένειάς του, που διαγνώστηκε θετικό στην Covid-19, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του γαλλικού ΥΠΕΞ. Ο 73χρονος Λεντριάν αναμένεται να κάνει τεστ απόψε και θα κάνει ένα δεύτερο τεστ την επόμενη Τετάρτη, μία εβδομάδα αφότου ήλθε σε επαφή με το θετικό κρούσμα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ήταν οικοδεσπότης σήμερα σε μια συνάντηση με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου σχετικά με τη Μέση Ανατολή και συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό απεσταλμένο για το κλίμα Τζον Κέρι.

ΚΥΠΕ 

 
20887