Τι σημαίνει δημοκρατία για 5 χώρες του κόσμου

Από την Αυστρία ως την Μπουγκίνα Φάσο

Το 2019, δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε πενήντα χώρες του κόσμου άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ένας αριθμός – ρεκόρ που δείχνει ότι ο κόσμος έχει πολιτική άποψη και μπορεί να την εκφράσει.

Κάποτε, τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Το 1946, μόλις το 30% των κρατών της Γης είχε δημοκρατική κυβέρνηση. Σήμερα, το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 50%. Όμως, η δημοκρατία δεν είναι ίδια για όλους.

Ας δούμε τι συμβαίνει σε 5 χώρες:

Ινδία: Η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου – ή μήπως όχι;

Οι 800 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Ινδίας, την έχουν φτάσει στην πρώτη θέση του κόσμου. Βέβαια, τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας συνεχίζουν να θεωρούνται πολίτες τελευταίας κατηγορίας.
Το 2019, ψηφίστηκε ο νόμος που έδινε στους μετανάστες που έμπαιναν τη χώρα – νόμιμα και μη –  το δικαίωμα να γίνουν Ινδοί πολίτες. Αυτό, όμως, ίσχυε μόνο για τους Ινδουιστές, τους Χριστιανούς, τους Βουδιστές, τους Πάρσους και τους Σιχ. Οι μουσουλμάνοι, γηγενείς και μετανάστες, μένουν έξω από όλο αυτό. Κι ο αριθμός τους είναι τεράστιος – πρόκειται για 120 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι γυναίκες, επίσης, έχουν παρόμοια αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους.

Αυστρία: Η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που η ψήφος ξεκινά από τα 16

Στη Βραζιλία και τη Νικαράγουα, ο λαός ψηφίζει από την ημέρα που θα κλείσει τα 16 χρόνια εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Το 2007, οι Αυστριακοί ακολούθησαν το παράδειγμα αυτό. Έντεκα χρόνια αργότερα, η αλλαγή έγινε και στη Μάλτα, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Σαουδική Αραβία: Η χώρα με τις σύγχρονες σουφραζέτες

Το 2015, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας πάλεψαν για το δικαίωμα στην ψήφο και το κατέκτησαν. Εκείνη τη χρονιά έφτασαν μόλις 130 χιλιάδες στις κάλπες. Οι άνδρες, από την άλλη, ήταν 1.35 εκατομμύρια.

Από τότε, υπάρχει μία σταδιακή αύξηση στον αριθμό τους και οι γυναίκες αποκτούν μία όλο και ισχυρότερη θέση στην κοινωνία. Πλέον, οδηγούν, έχουν διαβατήριο και ταξιδεύουν μόνες, χωρίς τη συνοδεία άνδρα συγγενή ή συζύγου. Φυσικά, ακόμη υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Βολιβία: Η υποχρεωτική ψήφος

Όπως σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, έτσι και στη Βολιβία, η ψήφος είναι υποχρεωτική. Από το 1952, εκείνοι που απέχουν, έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα – ακόμη και περικοπές μισθών – αν δε δικαιολογήσουν την απουσία τους στους υπεύθυνους.

Πολλοί υποστηρίζουν πως η δημοκρατία έτσι χάνει την αξία της, καθώς δε συμμετέχει όποιος θέλει. Τονίζουν πως, στην ουσία, παραβιάζεται η ελεύθερη βούλησή τους.

Μπουρκίνα Φάσο: Η νεότερη δημοκρατία του κόσμου

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες δικτατορίας, η Μπουργκίνα Φάσο έγινε δημοκρατικό κράτος. Από το Νοέμβριο του 2015, οι πολίτες επιλέγουν τους εκπροσώπους και τον ηγέτη τους.

Παρότι το Σύνταγμα προστατεύει τις γυναίκες και προωθεί την ισότητα των φύλων, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.  Ελάχιστες είναι εκείνες που ασχολούνται με τη πολιτική, με τη συντρηπτική τους πλειονότητα να παντρεύεται σε μικρή ηλικία. Πολλές είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας θεωρείται συνηθισμένο να υπόκεινται σε ακρωτηριασμό των γενετικών τους οργάνων.

Πηγή: portraits