Τουρκία: Νέα νομισματική κρίση μετά την απόλυση 3 μελών της ΚΤ

Νέα νομισματική κρίση στην Τουρκία μετά την απόλυση τριών μελών της Κεντρικής Τράπεζας

Σε νέα νομισματική κρίση μπαίνει η Τουρκία έπειτα από την απόλυση τριών μελών της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (NPC) της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και των διορισμό δύο νέων μελών με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να εκτοξευθεί.

Χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πολύωρη συνάντηση με τον  Πρόεδρο Χαπαχάπ Καβτσίογλου και το πρωί ανακοινώθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόλυση των αναπληρωτών διοικητών Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κιουτσιούκ καθώς και του μέλους της MPC Αμπτουλάχ Γιαβάς. Διορίστηκαν οι Ταχά Τσακμάκ και ο Γιουσούρ Τουνά.  

Η κίνηση αυτή του Τούρκου Προέδρου προκάλεσε νέα νομισματική κρίση καθώς θεωρήθηκε και πάλι ως νέα πολιτική ανάμιξή του του κ. Ερντογάν ο οποίος δηλώνει εχθρός των επιτοκίων και ζητά την μείωσή τους. Το δολάριο αμέσως ανέβηκε στο επίπεδο των 9,18341 τουρκικών λιρών σπάζοντας ένα νέο ρεκόρ. Το ευρώ ανέβηκε επίσης στο επίπεδο των 10,638, σπάζοντας επίσης ένα νέο ρεκόρ. 

Σύμφωνα με πηγές των μέσων ενημέρωσης ο Κιουτσιούκ αντιτάχθηκε στην απόφαση μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο,  ο Γιαβάς ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και ήρθε στην Τουρκία μόνο για αποφάσεις MPC είχε επίσης αντιταχθεί στη μείωση των επιτοκίων. Παρόμοια ήταν και η στάση του Τουμέν. 

Οι αγορές ανησυχούν επίσης ότι υπάρχει πολιτική πίεση για τη συνέχιση των μειώσεων των επιτοκίων. Αυτές οι αβεβαιότητες αυξάνουν επίσης την πίεση πώλησης της τουρκικής λίρας και αυξάνουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο στον οποίο θα συνεχιστεί η υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Οι απώλειες συνεχίζονται στην τουρκική, η οποία έχει χάσει σχεδόν το 10% της αξίας της μόνο από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο πληθωρισμός είναι στο 19,58 %, ο υψηλότερος σε δυόμισι χρόνια. Από τις αρχές του έτους, η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 20 % της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Ενώ οι οικονομολόγοι αύξησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό για το 2021 μετά τη μείωση των επιτοκίων, οι ανοδικές αναθεωρήσεις τους για το 2022 άρχισαν να γίνονται σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό, τι πριν.

Η Κεντρική Τράπεζα από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και ότι ο πληθωρισμός θα εισέλθει ξανά σε πτωτική τάση.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters μετέδωσε ότι ο Ερντογάν είχε φτάσει στο σημείο να χάσει την εμπιστοσύνη του στον Καβτσιόγλου, τον οποίο διόρισε πριν από επτά μήνες, και ότι η επικοινωνία του είχε μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και έδωσε το μήνυμα ότι ο Καβτσιόγλου θα απολυθεί.

Σύμφωνα με πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, υποστηρίχθηκε ότι ο Ερντογάν ήταν απογοητευμένος που οι μειώσεις των επιτοκίων που περίμενε δεν μπορούσαν να γίνουν μέχρι τον περασμένο μήνα.

Πολλοί τραπεζίτες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι εάν συνεχιστούν οι μειώσεις επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας, μπορεί να χρειαστούν ξαφνικές αυξήσεις επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου.
 
(ΚΥΠΕ)