Tουρκία:Πόσο θα κοστίσει στην οικονομία το χτύπημα του Εγκέλαδου

Οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία, πέρα από τις απώλειες χιλιάδων ανθρώπων, θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία

Οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία, πέρα από τις απώλειες χιλιάδων ανθρώπων, θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Για ένα τρομακτικό τοπίο που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε από τους δύο πολύνεκρους σεισμούς στην Τουρκία κάνει λόγο το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, σε μια εκτίμηση για την επόμενη ημέρα στην ήδη πολύπαθη οικονομία.

Αν και, όπως επισημαίνει, είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί ο ακριβής αντίκτυπος των σεισμών στην οικονομία των 819 δολαρίων, η βουτιά στις τιμές των μετοχών και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων υποδηλώνουν ανησυχία για ουσιαστικό πλήγμα στην ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και για δημοσιονομική χαλάρωση.


Η Τουρκία ανέστειλε τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης για πέντε ημέρες, μετά από πτώση 16% την Τετάρτη.

Οι Αρχές της χώρας έχουν συνδυάσει ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, παράλληλα με μείωση του κόστους δανεισμού και μέτρα προστασίας της λίρας.

"Το κόστος αυτής της καταστροφής πλήττει την τουρκική οικονομία σε μια περίοδο που ήταν ήδη εύθραυστη" επισημαίνει ο Nick Stadtmiller, επικεφαλής της Medley Global Advisors. "Αυξάνει τον κίνδυνο επιπλέον κατάρρευσης της αγοράς, πάνω στην προϋπάρχουσα ευαλωτότητα".

Η επίσκεψη Ερντογάν "έδειξε" μια πρώτη εικόνα
Όπως επισημαίνει το Bloombeg, τα πρώτα σημάδια αλλαγών στην οικονομική πολιτική, καθώς και η πιθανή τεράστια αύξηση δαπανών, εμφανίστηκαν την Τετάρτη όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

Η ανοικοδόμηση σε 10 επαρχίες θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, είπε, ανακοινώνοντας τη χορήγηση 10.000 λιρών (495 ευρώ) σε κάθε οικογένεια που επλήγη και δηλώνοντας ότι οι επιζώντες που διαμένουν σε σκηνές θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

"Μια πρώτη εκτίμησή μας είναι ότι οι δημόσιες δαπάνες λόγω των σεισμών ενδέχεται να φτάσουν το 5,5% του ΑΕΠ" λέει η οικονομολόγος του Bloomberg Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι. "Πιθανές κυβερνητικές πιστώσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό", τινάζοντας στον αέρα τους στόχους του προϋπολογισμού.

Η ακριβής εκτίμηση των επιπτώσεων περιπλέκεται από τον ρόλο της περιοχής στην οικονομία της Τουρκίας. Εκ πρώτης όψεως, οι 10 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο αντιπροσωπεύουν σχετικά μικρό μέρος του ΑΕΠ.

Ωστόσο, κάποιες απ' αυτές συνιστούν έναν βιομηχανικό και αγροτικό διάδρομο με καθοριστικό ρόλο για την ευημερία της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων. Η Oxford Economics ανακοίνωσε ότι από μόνες τους οι βραχυπρόθεσμες διαταραχές στις 10 επαρχίες θα μειώσουν το ΑΕΠ κατά 0,3% έως 0,4%.

"Χρησιμοποιώντας το πρόσφατο παράδειγμα των πλημμυρών στο Πακιστάν -όπου οι καταστροφές οδήγησαν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 5%-10%- ο Hasnain Malik, αναλυτής της Tellimer εκτιμά ότι "ο αντίκτυπος είναι πιθανότατα πολύ μικρότερος στην Τουρκία σε όρους ΑΕΠ, αλλά αναμφίβολα επιδεινώνει την υπάρχουσα πίεση".

Θα μπορούσε να προκύψει έλλειψη τροφίμων και να αυξηθεί ο πληθωρισμός, σε μια χώρα όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή κυμαίνεται λίγο κάτω από το 60%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Η τραγωδία πιθανώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση, ειδικά με δεδομένη την υποστήριξη του Ερντογάν στη χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

"Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να προσδιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος, δεδομένων των άγνωστων άμεσων και έμμεσων απωλειών από τον σεισμό" λέει ο Simon Quijano-Evans, επικεφαλής οικονομολόγος της Gemcorp Capital Management. Σύμφωνα με τον ίδιο, βραχυπρόθεσμα, η χώρα θα χρειαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, με απαραίτητη τη διεθνή υποστήριξη, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

news247.gr

 
20886