Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η δήλωση Πομπέο για Αγ. Σοφία μας προκαλεί έκπληξη

Κάθε είδους αρμοδιότητα για σχεδιασμό επί Αγίας Σοφίας αφορά τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας, λέει το Τούρκικο ΥΠΕΞ

Έκπληξη εκφράζει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο για την Αγία Σοφία υποστηρίζοντας ότι κάθε είδους αρμοδιότητα για σχεδιασμό επί της Αγίας Σοφίας αφορά τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

>>> Διαβάστε επίσης: Προειδοποίηση Πομπέο σε Τουρκία: Να μην γίνει τζαμί η Αγία Σοφία <<<

“Είμαστε έκπληκτοι με τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία. Η Κυβέρνησή μας έχει λάβει μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σιωπηλή επανάσταση για να προστατεύσει την ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων, τα οποία διασφαλίζονται από το σύνταγμα και τους νόμους μας, για όλους τους πολίτες μας χωρίς διακρίσεις. Σε σχέση με αυτό, στο πλαίσιο της παράδοσης της ανοχής που πηγάζει από τον πολιτισμό και την ιστορία μας, προστατεύουμε με μεγάλη προσοχή όλα τα πολιτιστικά αγαθά που κατέχουμε χωρίς καμιά διάκριση, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας. Κρατούμε με ευαισθησία την ιστορική, πολιτιστική και πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας από την ημέρα που την κατέκτησε η χώρα μας μέχρι σήμερα”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του. 

Προστίθεται ότι “με αυτή την ευκαιρία υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά μια πραγματικότητα που επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία όπως όλα τα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται στο έδαφός μας είναι περιουσία της Τουρκίας”. “Κάθε είδους αρμοδιότητα για σχεδιασμό επί της Αγίας Σοφίας αφορά τα εσωτερικά μας ζητήματα στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν την άποψή τους. Ωστόσο δεν εναπόκειται σε κανέναν να μιλά για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με λεκτικό όπως ‘προειδοποιούμε, υπαγορεύουμε’”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

(ΚΥΠΕ)

 
11083
Thumbnail