Τούρκος καθηγητής: Δύο είναι οι λύσεις για το Καστελόριζο

Ποιες είναι οι δύο λύσεις - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του στο Ανατόλου ο καθηγητής Ιρφάν Καλά Ουλγκέρ

Δύο είναι οι λύσεις για το Καστελόριζο, ή θα γίνει αποδεκτό ότι δεν παράγει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας ή θα περιοριστούν τα δικαιώματά του στην περιοχή, υποστηρίζει Τούρκος Καθηγητής σε ανάλυσή του στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

>>> Διαβάστε επίσης: Σημαντική ανακοίνωση για φοιτητές που θα σπουδάσουν Αγγλία <<<

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιρφάν Καλά Ουλγκέρ, η Ελλάδα ενώ επικαλείται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβλέπει τις αποφάσεις και τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε η Αθήνα με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου για το Ιόνιο Πέλαγος, ο καθηγητής σχολιάζει ότι  η Ελλάδα σε εκείνη την περίπτωση δεν προβάλλει το επιχείρημα ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα χωρικών υδάτων, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όπως κάνει για τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου, στην περίπτωση της ανατολικής Μεσογείου έναντι της Τουρκίας. Ειδικά για το Καστελόριζο αναφέρει ότι παρόλο που από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα, αυτό δεν αποτελεί νόμο με καθολική ισχύ.

>>> Διαβάστε επίσης: Ιρλανδία: Έριξε κατηγορία την Κύπρο-Ποιες άλλες 4 χώρες «έπεσαν» <<<

“Οι αποφάσεις και η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης περιλαμβάνουν σχόλια κατευθυντήριου χαρακτήρα ως προς τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτών το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει δικαίωμα για περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας κατά την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας”, υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής. Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίζει δικαίωμα για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα νησιά μίας χώρας, στην περίπτωση που η χώρα αυτή είναι αποκλειστικά νησιωτική.

Καταλήγοντας ο Ιρφάν Καγιά Ουλγκέρ προτείνει δύο πιθανές λύσεις: Ή θα γίνει αποδεκτό ότι το Καστελόριζο δεν παράγει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας ή θα περιοριστούν τα δικαιώματά του σε αυτήν την περιοχή. 
 

(ΚΥΠΕ)

 
18875