Τσαβούσογλου: Υπάρχει πιθανότητα κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία

Αν τα Ηνωμένα Έθνη επιβάλουν κυρώσεις στην Ρωσία, τότε θα τις εφαρμόσει και η Τουρκία, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Τα γεγονότα στην Μπούχα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ωστόσο ότι  παρ' όλες τις δυσκολίες, υπάρχει πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως αν τα Ηνωμένα Έθνη επιβάλουν κυρώσεις στην Ρωσία τότε θα τις εφαρμόσει και η Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Μπούχα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο παρ' όλες τις δυσκολίες, υπάρχει πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα καταβάλουν προσπάθεια να φέρουν κοντά τους ηγέτες.  «Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τις πλευρές στα σημεία που έχουν μπλοκαριστεί.  Ως Τουρκία προσπαθούμε για λύση", ανέφερε.

Για τις εκκενώσεις από τη Μαριούπολη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη πετύχει το αποτέλεσμα που θέλαμε. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται. Πραγματοποιήσαμε τις εκκενώσεις με διαφορετικούς τρόπους. Το λεωφορείο μας περιμένει έξω από την πόλη. Παρακολουθούμε αυτό το θέμα στενά.  Χρειάζεται πλοίο ειδικά για την απομάκρυνση των τραυματιών».

Σε ερώτηση εάν απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας Συνόδου Ηγετών, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «για μένα, δεν είναι πολύ μακριά. Εξαρτάται από τους δύο ηγέτες να πουν ‘ναι’. Ειδικά ο Πούτιν. Ο Πούτιν δεν είπε ‘όχι’. Οι διαφορές απόψεων πρέπει να μειωθούν για να συναντηθούν οι δύο ηγέτες. Βλέπουμε ότι συνεχίζονται οι εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών για αυτό το θέμα.».

Όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Η Τουρκία ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Αν τα Ηνωμένα Έθνη επιβάλουν κυρώσεις θα τις εφαρμόσουμε. Θα διατηρήσουμε την ισορροπημένη στάση μας. Θα λάβουμε επίσης μέτρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αλλά το πιο σημαντικό, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις προσπάθειές μας».

(ΚΥΠΕ)

 
20883