Τζασίντα Αρντερν: Ο κόσμος πρέπει να μιλήσει για τον ρατσισμό

Τι είπε η Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας

Ο κόσμος πρέπει να συζητήσει για τον ρατσισμό και τους υπέρμαχους της υπεροχής της λευκής φυλής, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν, ανήμερα της επετείου των δύο ετών από την επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράιστσερτς, η οποία κόστισε τη ζωή σε 51 ανθρώπους.
 
Οπλισμένος με ημιαυτόματα όπλα ο Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ, υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής, σκότωσε στις 15 Μαρτίου 2019 51 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους όταν άνοιξε πυρ εναντίον των πιστών σε δύο τεμένη, Ο Τάραντ είχε δημοσιεύσει ένα ρατσιστικό μανιφέστο πριν την επίθεσή του, την οποία μετέδωσε απευθείας μέσω του Facebook live.
 
"Ο κόσμος πρέπει να κάνει αυτές τις συζητήσεις",
τόνισε η Αρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Μετά την επίθεση η Νέα Ζηλανδία ήταν υποχρεωμένη να βάλει σε τάξη τα του οίκου της", πρόσθεσε η Πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε ότι δεν είναι σωστό να ισχυρίζεται κάποιος ότι επειδή ο δράστης της επίθεσης ήταν Αυστραλός, η Νέα Ζηλανδία δεν φέρει ευθύνη. "Μέλη της μουσουλμανικής μας κοινότητας ήταν στόχος φρικτού ρατσισμού και πριν την επίθεση εδώ, στις κοινότητές τους", υπογράμμισε η Αρντερν.
 
Η Νεοζηλανδή Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι όλοι οι ηγέτες του κόσμου έχουν ευθύνη καθώς οι φωνές τους ακούγονται παντού, ανά πάσα στιγμή. "Οι χώρες πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη τους", τόνισε. Πέρυσι η Αρντερν είχε ζητήσει συγγνώμη αφού έρευνα για το χειρότερο μακελειό που έχει σημειωθεί στη Νέα Ζηλανδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πριν την επίθεση στο Κράιστσερτς οι υπηρεσίες ασφαλείας επικεντρώνονταν αποκλειστικά στη θεωρούμενη απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Οταν ρωτήθηκε αν η Νέα Ζηλανδία είναι ένα πιο ασφαλές μέρος για τους μουσουλμάνους τώρα σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα, η Αρντερν απάντησε: "Δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ αυτό, μόνο η μουσουλμανική μας κοινότητα μπορεί. Ομως μπορώ να πω ότι μένει να γίνει δουλειά".

(ΚΥΠΕ)

 
18080