Τζο Μπάιντεν: Ανακοίνωσε πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου

Ο Νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι ο Τόνι Μπλίνκεν

Νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι ο Τόνι Μπλίνκεν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν και αναπληρωτής σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα και αργότερα υφυπουργός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τους πιο στενούς συνεργάτες του νέου προέδρου.

Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ο Τζέικ Σάλιβαν, ο νεότερος σε αυτή την θέση εδώ και δεκαετίες, σημαντικό στέλεχος των δημοκρατικών, συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του νέου Προέδρου.

Επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών η Αβριλ Χέινς, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA και στέλεχος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής όλων των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<

Εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, διπλωμάτης με εμπειρία 35 ετών σε τέσσερις ηπείρους.

Ο Τζον Κέρι πρώην Υπουργός Εξωτερικών, θα είναι ο προεδρικός απεσταλμένος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θέση η οποία θα είναι αναβαθμισμένη με συμμετοχή στο υπουργικό συμβούλιο.

Τέλος ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας πρώην αναπληρωτής στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας αναβαθμίζεται σε Υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, ο πρώτος ισπανόφωνος και μέλος μειονότητας που θα ηγείται του σημαντικότατου αυτού υπουργείου.

Ποιος είναι ο Τόνι Μπλίνκεν

Με το τιτάνιο έργο της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των παραδοσιακών συμμάχων τους, όπως οι Ευρωπαϊκές χώρες, θα βρεθεί αντιμέτωπος ο 58χρονος, Τόνι Μπλίνκεν, αν επικυρωθεί από το Κογκρέσο ο διορισμός.

Ειδικοί και δημοσιογράφοι τον περιγράφουν ως γνώστη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών ισορροπιών, έναν άνθρωπο που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο πλευρό του νέου προέδρου, ενώ έχει ήδη υπηρετήσει ως υφυπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής Σύμβουλος Ασφαλείας των κυβερνήσεων Ομπάμα. Μεταξύ άλλων, θεωρείται αρχιτέκτονας της εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά και της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«(Ο Μπάιντεν) περιτριγυρίζεται από ειδικούς. Αν δείτε τα ονόματα που κυκλοφορούν για το υπουργικό συμβούλιο και την αντίθεση με τα ονόματα που κυκλοφορούσαν για το υπουργικό του Τραμπ. Εμείς έχουμε ειδικούς για τις θέσεις» τονίζει η Σαμάνθα Βίνογκραντ, πρώην σύμβουλος ασφαλείας επί Ομπάμα.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα χρειαστεί να αναδιοργανώσει το υπουργείο Εξωτερικών, που υπολειτουργούσε εδώ και καιρό, έχοντας σταματήσει τις προσλήψεις σε σημαντικούς οργανισμούς και διευθύνσεις. Διπλωμάτες καριέρας υποδέχτηκαν την είδηση με μεγάλη ανακούφιση και δηλώνουν ότι βλέπουν στο πρόσωπό του Τόνι Μπλίνκεν έναν άνθρωπο που μπορεί να χτίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την αρχή, μετά από μία σειρά αποτυχιών και αποχωρήσεων της Ουάσιγκτον από σημαντικές διεθνείς συμμαχίες, όπως για την κλιματική αλλαγή, τον περιορισμό των πυρηνικών και τη συμφωνία για το Ιράν. Καθώς και έναν άνθρωπο που μπορεί να εξομαλύνει τις εντάσεις.

Ο Τόνι Μπλίνκεν είναι γιος διπλωματών, έχει γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τελείωσε το γυμνάσιο στη Γαλλία και πήρε το πτυχίο του από το Χάρβαρντ. Έχει τη φήμη ενός ευγενικού ανθρώπου και αδιαμφισβήτητο χάρισμα στην επικοινωνία, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι δε δίστασε να μιλήσει με τον Γκρόβερ για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Πηγή: Ert.gr

 
14234
Thumbnail