Ξανά σε lockdown χώρες της Ευρώπης / Πού εφαρμόζεται η καραντίνα

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν καθολικά lockdown περιορισμένης διάρκειας

Η Ευρώπη έχει εξελιχθεί στη χειρότερα πληττόμενη από τον κορονοϊό ήπειρο του πλανήτη, με τα περισσότερα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Οι συνολικά 52 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου μετρούν 11,6 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 293.000 θανάτους, απολογισμός που κατατάσσει την Ευρώπη μπροστά από τη Λατινική Αμερικανική και την Καραϊβική.

Σημειώνεται πως μόνο την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη κατέγραψε 277.000 νέες μολύνσεις COVID-19 - πάνω από τις μισές από τις 517.000 που βεβαιώθηκαν παγκοσμίως.

 

>>> Διαβάστε επίσης: Στους 65 οι νοσηλευόμενοι / 1 στους 7 θετικοί στην ιχνηλάτηση <<<

Υπό την κρισιμότητα της κατάστασης, πολλές χώρες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δεύτερο καθολικό lockdown, σε μια προσπάθεια συγκράτησης της διασποράς του ιού.

Σε ποιες χώρες έχει επιβληθεί lockdown

Ελλάδα: Η τελευταία χώρα από τη μακρά λίστα της Ευρώπης που ανακοίνωσε νέο lockdown είναι η Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες, η χώρα «παγώνει».

Βρετανία: Σήμερα τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο πανεθνικό lockdown στη Βρετανία, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων κατά τις οποίες κλείνουν καταστήματα -πλην σούπερ μάρκετ, φαρμακείων και καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης- , ψυχαγωγία, αλλά παραμένουν ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια. 

Τσεχία: Η Τσεχία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ανακοίνωσε νέο, πανεθνικό lockdown ανάλογο με εκείνο της περασμένης άνοιξης. Υπηρεσίες, σχολεία και καταστήματα -με εξαίρεση εκείνα που διαθέτουν είδη ανάγκης- έκλεισαν έως τις 3 Νοεμβρίου, με τους περιορισμούς να παρατείνονται έως τις 20 Νοεμβρίου. 

Πολωνία: Επέβαλε lockdown στις λεγόμενες «κόκκινες ζώνες» που προβλέπει, μεταξύ άλλων, κλείσιμο δημοτικών σχολείων και εστιατορίων.

Βέλγιο: Από τις 2 Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου λιανεμπόριο μη απαραίτητων ειδών και επιχειρήσεις προσωπικής φροντίδας (όπως κομμωτήρια) παραμένουν κλειστά. Τα υπόλοιπα καταστήματα πρέπει να κλείνουν στις 10 το βράδυ ενώ η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται μετά τις 20:00.

Γερμανία: Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να παραμένουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίσης έχουν κλείσει εστιατόρια, μπαρ, αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι αλλά όχι το λιανεμπόριο.

Ακόμη

Πορτογαλία: Από σήμερα ο πληθυσμός της χώρας, καλείται να «μείνει σπίτι» με εξαίρεση όσους πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή να κάνουν ψώνια.

>>> Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι όλα τα νέα σχέδια στήριξης εργαζομένων / επιχειρήσεων <<<

Ελβετία: Οι κάτοικοι του καντονίου της Γενεύης καλούνται να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε την Τρίτη το κλείσιμο μουσείων, κινηματογράφων, ζωολογικών κήπων και άλλων χώρων που δέχονται κοινό για δύο εβδομάδες.

Ιταλία: Η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων από τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα καθώς και χώρων αναψυχής και άθλησης.

Ισπανία: Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους από τις 11 το βράδυ έως τις 6 το πρωί - με εξαίρεση τα Κανάρια Νησιά.

Πηγή: Sputnik.gr