ΥΠΑΜ ΕΕ: Συζήτησαν τις συνέπειες του κορωνοϊού στην άμυνα

Ti συμφώνησαν οι ΥΠΑΜ της ΕΕ

Τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19 για την άμυνα, εστιάζοντας ειδικότερα στη στρατιωτική βοήθεια για την καταπολέμηση της κρίσης και την κατάσταση στις στρατιωτικές και πολιτικές αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) , συζήτησαν οι Υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορρέλ.

>> > Κορωνοϊός: Όλες οι εξελίξεις εδώ <<<

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, οι Υπουργοί Άμυνας έδωσαν παραδείγματα για το πώς οι ένοπλες δυνάμεις τους συνέβαλαν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης του Covid-19, παρέχοντας μεταφορές και υλικοτεχνική υποστήριξη, δημιουργώντας νοσοκομεία σε χρόνο ρεκόρ, αναπτύσσοντας το ιατρικό τους προσωπικό και υποστηρίζοντας την αστυνομία και άλλες εθνικές υπηρεσίες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η διερεύνηση της δημιουργίας μιας ομάδας εργασίας με επικεφαλής το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ για την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα γίνει με πλήρη συντονισμό και συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρουν σε γραπτή δήλωση.

"Συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την στρατιωτική εμπειρογνωμοσύνη σε επίπεδο ΕΕ για να υποστηρίξουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών. Για το σκοπό αυτό, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, υπό την ηγεσία του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ", ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζ. Μπορέλ.

>> > Κορωνοϊός: Όλες οι εξελίξεις εδώ <<<

Οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συζήτησαν επίσης τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στις 17 αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ για την ΚΠΑΑ σε ολόκληρο τον κόσμο, εστιάζοντας στις έξι στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές. Οι Υπουργοί τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της παρουσίας της ΕΕ επί τόπου, ιδίως στις χώρες και περιοχές που είναι ήδη εύθραυστες και επηρεάζονται από την αστάθεια.

 

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ