Υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης του ΝΑΤΟ η Τουρκία

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι το θέμα των Κούρδων δεν τέθηκε στη σημερινή συζήτηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε στο τέλος της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών στο Λονδίνο ότι η Τουρκία ενέκρινε τα αμυντικά σχέδια της Συμμαχίας για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Η Άγκυρα απειλούσε να μη συναινέσει στα σχέδια αυτά αν δε λάμβανε στήριξη στις δραστηριότητές της κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

>>>Διαβάστε επίσης - Το «πηγαδάκι» Τζόνσον, Τριντό και Μακρόν για τον Τραμπ<<<

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι το κοινό ανακοινωθέν επιβεβαιώνει πως το ΝΑΤΟ μπορεί να πετυχαίνει έμπρακτα αποτελέσματα και ότι παρά τις όποιες προηγούμενες ενστάσεις της Άγκυρας είναι σημαντικό ότι υπήρξε συμφωνία.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι το θέμα των Κούρδων δεν τέθηκε στη σημερινή συζήτηση.

Σε ερώτηση για την προμήθεια από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ο κ. Στόλτενμπεργκ σχολίασε ότι έχουν διατυπωθεί ανησυχίες από άλλες χώρες-μέλη και από τον ίδιο, αλλά, συμπλήρωσε, «το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα δε θα γίνει ποτέ κομμάτι του ενσωματωμένου στρατιωτικού συστήματος του ΝΑΤΟ, θα είναι ένα αυτούσιο σύστημα».

>>>Διαβάστε επίσης - Κόντρα Τραμπ - Μακρόν μπροστά στις κάμερες - Βίντεο<<<

Το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης αναφέρεται μεταξύ άλλων σε επαναβεβαίωση της δέσμευσης των εταίρων στο Άρθρο 5, σε αύξηση των αμυντικών δαπανών, στις προκλήσεις που συνιστούν η Ρωσία, η τρομοκρατία, η Κίνα και η παράτυπη μετανάστευση, στη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και στην ανάγκη προστασίας του κυβερνοχώρου.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός

 
18839