ΥΠΕΣ Ευρώπης: Προώθηση 2 κανονισμών για ενίσχυση της ασφάλειας

Συμφώνησαν για την προώθηση δύο κανονισμών για ενίσχυση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για την προώθηση δύο κανονισμών για ενίσχυση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για δημιουργία ενός μηχανισμού αλληλεγγύης για τα κράτη που δέχονται τις περισσότερες πιέσεις, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Ζεράλντ Νταρμαμίν, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συναντάται την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε πως υπήρξε «σημαντική πρόοδος στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών για τη Συμφωνία για το Άσυλο και τη Μετανάστευση».

«Στήριξη μεγάλης πλειοψηφίας για δύο κανονισμούς για ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για στήριξη στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση», πρόσθεσε.

Σε δική του ανάρτηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε πως η συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Σχοινάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».

Κατά την άφιξη του στη συνάντηση ο κ. Νταρμαμίν είχε δηλώσει πως οι ΥΠΕΣ επρόκειτο να εξετάσουν το πρώτο στάδιο της συμφωνίας για κοινή πολιτική στη μετανάστευση και το άσυλο, στη βάση της σταδιακής πρότασης που είχε κατατεθεί στη συνάντηση τους στη Λιλ τον Φεβρουάριο.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Εσωτερικών Θεμάτων Ίλβα Γιοχάνσον είχε δηλώσει πως η προετοιμασία της Γαλλικής Προεδρίας με τα κράτη μέλη έχει φέρει το ζήτημα κοντά σε συμφωνία.

«Είναι τώρα εφικτή να γίνει ένα βήμα στο πλαίσιο της σταδιακής προσέγγισης» για το πακέτο για το άσυλο και τη μετανάστευση, είχε σημειώσει σχετικά η κ. Γιοχάνσον, εκτιμώντας πως η συνεργασία των κρατών μελών στο πλαίσιο της πλατφόρμας αλληλεγγύης για την διαχείριση της άφιξης προσφύγων από την Ουκρανία, έχει συνεισφέρει σε μια πιο παραγωγική ατμόσφαιρα.

Η πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας βασίζεται στη σχετική πρόταση που κατέθεσε η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2020 όμως δεν προχώρησε λόγω διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών στο Συμβούλιο, μεταξύ άλλων αναφορικά με την αλληλεγγύη των κρατών μελών προς τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Όπως εξήγησε η κ. Γιόχανσον, η προσέγγιση της Γαλλικής Προεδρίας συνδέει την εθελοντική μετεγκατάσταση μεταναστών με την πρόοδο στη συμφωνία για το πακέτο για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο μηχανισμός που προτείνεται ως πρώτο βήμα θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη που δεν θέλουν μετεγκατάσταση μεταναστών να συνεισφέρουν με άλλους τρόπους (όπως οικονομική ή τεχνική βοήθεια), ενώ ταυτόχρονα προτείνεται η ενίσχυση των κανονισμών ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα μέσω του συστήματος Eurodac για έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων και μέσω αναθεώρησης του Κώδικα για τα Σύνορα Σένγκεν.

ΚΥΠΕ