ΥΠΕΞ: Απεστάλησαν 150 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθεί με φορτηγό πλοίο στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως στην Πολωνία

Η Κύπρος απέστειλε χθες συνολικά 150 τόνους με τρόφιμα, εξοπλισμό πολιτικής προστασίας, ιατρικές και φαρμακευτικές προμήθειες, στην πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθεί με φορτηγό πλοίο στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως στην Πολωνία, όπου λειτουργεί σημείο συλλογής και διανομής του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σε συνεργασία με τις πολωνικές αρχές.
 
Ο μεγάλος όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει μαζευτεί, πέραν των συνεισφορών των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους, είναι αποτέλεσμα και των συνεισφορών ιδιωτών ενώ αποτελεί απόδειξη της έμπρακτης αλληλεγγύης της Κύπρου προς το λαό της Ουκρανίας, αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια αφορά συνολικά 150 τόνους υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται 80 τόνοι επισιτιστικής βοήθειας (παιδικές τροφές, αλεύρι, τρόφιμα μακράς διαρκείας), εξοπλισμό πολιτικής προστασίας (υπνόσακοι, κουβέρτες, αντίσκηνα, βιολογικές τουαλέτες), 13 τόνοι ιατρικών / φαρμακευτικών προμηθειών, 5000 ζευγάρια υποδήματα, 22500 λίτρα εμφιαλωμένου νερού, γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, είδη προσωπικής υγιεινής, ιατρικά αναλώσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
  
Τέλος, το Υπουργείο σημειώνει ότι η συλλογή της βοήθειας έγινε υπό το συντονισμό του Επιτρόπου του Πολίτη, σε συνεργασία με άλλες αρχές της Δημοκρατίας, όπως το Υπουργείο Υγείας, η Πολιτική Άμυνα, η Εθνική Φρουρά και η Αρχή Λιμένων, ενώ η αποστολή διευθετήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και τα έξοδα καλύφθηκαν από το κονδύλι της ανθρωπιστικής βοήθειας του προϋπολογισμού του Υπουργείου.

ΚΥΠΕ