ΥΠΕΞ Ελλάδας: Η Τουρκία πρέπει να δείξει βούληση για διάλογο

Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει με τη συμπεριφορά της ότι επιθυμεί εποικοδομητικό διάλογο,είπε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ελλάδας

Την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει με τη συμπεριφορά της ότι επιθυμεί εποικοδομητικό διάλογο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
 
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι θα πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου «να είμαστε έτοιμοι εφόσον προσκληθούμε για τις διερευνητικές επαφές για να συζητήσουμε το μοναδικό ζήτημα που συζητούσαμε μέχρι τώρα, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» τονίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αναφορικά με τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι ελήφθησαν δύο σημαντικές αποφάσεις: Η επιβολή κυρώσεων σε επιπρόσθετα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και δεύτερο το γεγονός ότι ζητήθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσουν μια έκθεση για το σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, εμπορικών σχέσεων, και άρα της τελωνειακής ένωσης.
 
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε βέτο στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς υπήρχαν αναφορές γα την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό και συνεργασία για τις κινήσεις τους.
 
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει για ποιο λόγο στο ελληνικό κείμενο οι τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζονται «παράνομες» ενώ στο αγγλικό «μη εξουσιοδοτημένες», ο κ, Παπαϊωάννου παρέπεμψε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι «όλες οι γλώσσες της ΕΕ είναι ισάξιες».

(ΚΥΠΕ)

 
20886