Ζάιμπερτ: Ο Αλεξέι Ναβάλνι χωρίς καμιά αμφιβολία δηλητηριάστηκε

Ο Ναβάλνυ περιθάλπεται στο νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου από τις 22 Αυγούστου

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, ο Ναβάλνυ "χωρίς καμία αμφιβολία" δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα νοβιτσόκ»

Στον Αλεξέι Ναβάλνυ  «ανιχνεύθηκε χωρίς καμία αμφιβολία» ένας νευροτοξικός παράγοντας από την ομάδα του νοβιτσόκ. Αυτό προέκυψε από τοξικολογική έρευνα σε ειδικό εργαστήριο  του γερμανικού στρατού, δήλωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο ο Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι ο Ναβάλνυ έπεσε θύμα επίθεσης στη Ρωσία με ένα νευροτοξικό χημικό παράγοντα», αναφέρεται στη δήλωση. «Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο». Η ρωσική κυβέρνηση «καλείται πλέον επειγόντως να λάβει θέση για το περιστατικό».

Ο επικριτής του Κρεμλίνου, Ναβάλνυ, περιθάλπεται στο νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου από τις 22 Αυγούστου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Είχε προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία μετά από αναγκαστική προσγείωση στο Όμσκ της Σιβηρίας, αφότου φέρεται να δηλητηριάστηκε από ένα φλιτζάνι τσάι στο αεροδρόμιο.

Η Καγκελάριος Mέρκελ ενημέρωσε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, καθώς και τους επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο. Σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες, φέρεται να δήλωσε: «Είναι μια στενάχωρη και δύσκολη κατάσταση».

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών «θα ενημερώσει» τον  Ρώσο Πρέσβη για τα αποτελέσματα της έρευνας από τις γερμανικές Αρχές, αναφέρεται στη δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης. Η Γερμανία θα διαβουλευτεί τώρα με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ «επί μιας κατάλληλης από κοινού αντίδρασης». Αυτό θα γίνει «υπό το φως της ρωσικής απάντησης».

(ΚΥΠΕ/Παντελής Βαλασόπουλος)

 
16192