1η Μαρτίου πάνε 8,3 σεντς πάνω τα καύσιμα

Τελειώνει το σχέδιο – Ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει για παράταση στον μειωμένο φόρο κατανάλωσης καυσίμων

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Μείωση καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των καυσίμων που αν και πρόκειται για ενθαρρυντική εξέλιξη, εντούτοις δεν πρέπει να παραμερίζεται το γεγονός πως αυτή η μείωση καταγράφεται στις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα καύσιμα τα τελευταία δύο χρόνια και ενώ το μέτρο του μειωμένου φόρου κατανάλωσης εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και πλέον εναπόκειται στη νέα κυβέρνηση εάν θα δώσει και άλλη παράταση στο εν λόγω μέτρο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 8η Ιανουαρίου 2023 η τιμή της βενζίνης σημείωσε αύξηση κατά 7 σεντς, η τιμή του diesel κατά 11,9 σεντς, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 24,57 σεντς το λίτρο, ενώ σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2021 μέχρι και την 8η Ιανουαρίου 2023 αυτές οι αυξήσεις έφτασαν τα 31,6 σεντς, τα 48,8 σεντς και τα 51,1 σεντς το λίτρο αντίστοιχα. 

Ταυτόχρονα πρέπει να σημειωθεί πως αυτές οι αυξήσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες εάν το κράτος δεν προχωρούσε με τη μείωση του φόρου κατανάλωσης που τέθηκε σε ισχύ από τις 8 Μαρτίου 2022 και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 8,3 σεντς το λίτρο σε βενζίνη και diesel και κατά 6,4 σεντς στο πετρέλαιο θέρμανσης. 

Μια μείωση ωστόσο που μετά από τρεις επεκτάσεις εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και θα εναπόκειται στη νέα κυβέρνηση κατά πόσον θα παρατείνει το μέτρο και θα καταθέσει στη Βουλή σχετικό αίτημα.

Από τη μια είτε η νέα κυβέρνηση θα δώσει εκ νέου παράταση στο σχέδιο και θα αναλάβει το δημοσιονομικό κόστος που μεταφράζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, καθώς η απώλεια εσόδων για κάθε μήνα εφαρμογής του υπολογίζεται μεταξύ 5 με 6 εκατ. ευρώ, είτε θα αφήσει το μέτρο να εκπνεύσει θεωρώντας πως επήλθε ικανοποιητική μείωση στις τιμές των καυσίμων, άρα και αποκλιμάκωση στα έξοδα των πολιτών. 

Τώρα, στην περίπτωση του δεύτερου σεναρίου, δηλαδή στην παύση του μέτρου, οι τιμές των καυσίμων την 1η Μαρτίου 2023 θα σημειώσουν αύξηση κατά 8,3 σεντς σε βενζίνη και diesel και κατά 6,4 σεντς στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφού δεν θα ισχύει πλέον ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. 

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο τέθηκε αρχικά σε ισχύ στις 8 Μαρτίου 2022 μέχρι και την 1η Ιουνίου 2022, ακολούθως το Υπουργικό αποφάσισε την παράταση του μέτρου μέχρι και την 31η Αυγούστου 2022 με τη Βουλή τελικά να αποφασίζει όπως αυτή η περίοδος επιμηκυνθεί μέχρι και την 31η Σεπτεμβρίου 2022, ενώ με την εκπνοή του μέτρου ήρθε και τρίτη παράταση μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023. 
 

Χαράλαμπος Ζάκος
 
4317