Η εκτίμηση της κυβέρνησης για έσοδα 500 εκατ. τον χρόνο είναι αυθαίρετη και υπεραισιόδοξη, θεωρεί το ΑΚΕΛ

Την θέση ότι, με μεγάλη καθυστέρηση και με ψηλό κόστος για το λαό έρχεται το αναθεωρημένο συμβόλαιο για το κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, εξέφρασε σήμερα (8/11) ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενέργειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Λάμπρος Λάμπρου.

Σε δήλωση του με αφορμή την χθεσινή (7/11) υπογραφή των σχετικών συμβολαίων, ο κ. Λάμπρου είπε πως, «αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση. Δεν αντιλαμβανόμαστε, όμως, πώς θεωρεί ότι μπορεί να βγει από αυτή τη θέση με θριαμβολογικές παραστάσεις εκμεταλλευόμενη την υπογραφή του αναθεωρημένου συμβολαίου για την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Δεν αμφισβητούμε, σημείωσε, ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, τονίζοντας, ωστόσο, πως «έρχεται όμως με μεγάλη καθυστέρηση και με υψηλό κόστος για τον κυπριακό λαό».
 
Από το 2012 που επιβεβαιώθηκε το κοίτασμα μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε η συμφωνία για την ανάπτυξή του, συμπλήρωσε ο κ. Λάμπρου, έχουν περάσει 7 ολόκληρα χρόνια και θα περάσουν ακόμη 6 μέχρι να αρχίσουν να παράγονται τα πρώτα αποτελέσματα της ανάπτυξής του. «Και μάλιστα με ποσοστά κέρδους μειωμένα για την Κυπριακή Δημοκρατία και αυξημένα για τις εταιρείες της Κοινοπραξίας», είπε
 
Την ίδια ώρα, εξέφρασε την άποψη πως, «η εκτίμηση της κυβέρνησης για έσοδα 500 εκατ. τον χρόνο είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αυθαίρετη και υπεραισιόδοξη». «Για τον ακριβέστερο υπολογισμό τους απαιτούνται δεκάδες μελέτες, νέες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, και επίλυση πληθώρας τεχνικών θεμάτων για να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις. Τα κέρδη θα είναι συνάρτηση πολλών, άγνωστων, προς το παρόν παραμέτρων, αρχής γενομένης από την τιμή που θα έχει τότε το πετρέλαιο», συμπλήρωσε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Με την πολιτική της κυβέρνησης υπάρχει η πιθανότητα να πωλούμε στην Αίγυπτο Φυσικό Αέριο από το Αφροδίτη σε τιμές πολύ χαμηλές και να αγοράζουμε Φυσικό Αέριο για τις δικές μας ανάγκες σε πολύ πιο ψηλές τιμές», τόνισε και κατέληξε: «Χώρια που με την ακολουθούμενη πολιτική απομακρύνεται όλο και περισσότερο η προοπτική της δημιουργίας τερματικού σταθμού στην Κύπρο».

 
1722
Thumbnail

Ως μέρος της απόπειρας της Τουρκίας να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ad1mobile

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα», σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες «αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας».

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», καταλήγει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

ad2mobile

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας, Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως, «οι ενέργειες της Τουρκίας σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων με την Λιβύη δεν έχουν καμία νομική βάση και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα δικά της δικαιώματα».

ΚΥΠΕ - Αδάμος Ζαχαριάδης
 

article 1