Η εκτίμηση της κυβέρνησης για έσοδα 500 εκατ. τον χρόνο είναι αυθαίρετη και υπεραισιόδοξη, θεωρεί το ΑΚΕΛ

Την θέση ότι, με μεγάλη καθυστέρηση και με ψηλό κόστος για το λαό έρχεται το αναθεωρημένο συμβόλαιο για το κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, εξέφρασε σήμερα (8/11) ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενέργειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Λάμπρος Λάμπρου.

Σε δήλωση του με αφορμή την χθεσινή (7/11) υπογραφή των σχετικών συμβολαίων, ο κ. Λάμπρου είπε πως, «αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση. Δεν αντιλαμβανόμαστε, όμως, πώς θεωρεί ότι μπορεί να βγει από αυτή τη θέση με θριαμβολογικές παραστάσεις εκμεταλλευόμενη την υπογραφή του αναθεωρημένου συμβολαίου για την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Δεν αμφισβητούμε, σημείωσε, ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, τονίζοντας, ωστόσο, πως «έρχεται όμως με μεγάλη καθυστέρηση και με υψηλό κόστος για τον κυπριακό λαό».
 
Από το 2012 που επιβεβαιώθηκε το κοίτασμα μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε η συμφωνία για την ανάπτυξή του, συμπλήρωσε ο κ. Λάμπρου, έχουν περάσει 7 ολόκληρα χρόνια και θα περάσουν ακόμη 6 μέχρι να αρχίσουν να παράγονται τα πρώτα αποτελέσματα της ανάπτυξής του. «Και μάλιστα με ποσοστά κέρδους μειωμένα για την Κυπριακή Δημοκρατία και αυξημένα για τις εταιρείες της Κοινοπραξίας», είπε
 
Την ίδια ώρα, εξέφρασε την άποψη πως, «η εκτίμηση της κυβέρνησης για έσοδα 500 εκατ. τον χρόνο είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αυθαίρετη και υπεραισιόδοξη». «Για τον ακριβέστερο υπολογισμό τους απαιτούνται δεκάδες μελέτες, νέες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, και επίλυση πληθώρας τεχνικών θεμάτων για να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις. Τα κέρδη θα είναι συνάρτηση πολλών, άγνωστων, προς το παρόν παραμέτρων, αρχής γενομένης από την τιμή που θα έχει τότε το πετρέλαιο», συμπλήρωσε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Με την πολιτική της κυβέρνησης υπάρχει η πιθανότητα να πωλούμε στην Αίγυπτο Φυσικό Αέριο από το Αφροδίτη σε τιμές πολύ χαμηλές και να αγοράζουμε Φυσικό Αέριο για τις δικές μας ανάγκες σε πολύ πιο ψηλές τιμές», τόνισε και κατέληξε: «Χώρια που με την ακολουθούμενη πολιτική απομακρύνεται όλο και περισσότερο η προοπτική της δημιουργίας τερματικού σταθμού στην Κύπρο».

 
1248
Thumbnail

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<Η Heliogen, startup που υποστηρίζει ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ανακοίνωσε πως κατάφερε για πρώτη τη «συμπύκνωση» ηλιακής ενέργειας σε βαθμό που επιτρέπει να επιτευχθούν θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου. Σε αυτό το επίπεδο θερμοκρασίας η Heliogen, όπως υποστηρίζει, είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα σε κρίσιμης σημασίας βιομηχανικές διαδικασίες, όπως η παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα και πετροχημικών- με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ρύπων από αυτές τις δραστηριότητας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το εν λόγω επίτευγμα επετεύχθη στις εγκαταστάσεις της Heliogen στο Λάνκαστερ της Καλιφόρνια. Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, στόχος της είναι η δημιουργία της πρώτης τεχνολογίας που θα μπορεί να αντικαταστήσει χωρίς ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδο εμπορικής εκμετάλλευσης/ δραστηριότητας, τα ορυκτά καύσιμα με εξαιρετικά μεγάλη θερμότητα από τον ήλιο και η «μετατροπή ηλιακού φωτός σε καύσιμα σε κλίμακα», πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η τεχνολογία αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον κλάδο της συμπυκνωμένης ηλιακής ενέργειας, ο οποίος υπάρχει εδώ και καιρό, επιτρέποντας παραγωγή ενέργειας, αλλά δεν πετύχαινε τόσο υψηλές θερμοκρασίες- οπότε δεν ενδεικνυόταν για πολλές βιομηχανικές εφαρμογές, όπου παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής είναι τεράστιες: «Με θερμοκρασίες από τη θερμική τεχνολογία ηλιακής συμπύκνωσης να υπερβαίνουν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, η Heliogen θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα καύσιμα που παράγουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από βιομηχανικές διαδικασίες με ηλιακή ενέργεια για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, η παραγωγή τσιμέντου- μία από τις βιομηχανικές δραστηριότητες για τις οποίες ενδείκνυται περισσότερο η τεχνολογία της Heliogen- από μόνη της αντιστοιχεί σε άνω του 7% των παγκοσμίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» υποστηρίζει η εταιρεία.

Τα σχέδια της Heliogen περιλαμβάνουν επίτευξη θερμοκρασιών μέχρι και 1.500 βαθμών Κελσίου, όπου μπορεί να επιτευχθεί διάσπαση διοξειδίου του άνθρακα και νερού για την παραγωγή «καυσίμων 100% ελεύθερων από ορυκτά».

Για τους σκοπούς της η εταιρεία χρησιμοποιεί προηγμένο λογισμικό computer vision, που επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό καθρεφτών να εστιάζουν το φως του ήλιου σε ένα σημείο. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Μπιλ Γκρος, ενώ η ομάδα της Heliogen περιλαμβάνει επιστήμονες και μηχανικούς από το Caltech, το ΜΙΤ και άλλα πανεπιστήμια.

«Σήμερα, οι βιομηχανικές διαδικασίες όπως αυτές για την παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα και άλλων υλικών είναι υπεύθυνες για πάνω από το 1/5 όλων των ρύπων» δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς. «Αυτά τα υλικά είναι παντού στις ζωές μας, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα επιτεύγματα που θα μας παρέχουν εκδόσεις μηδενικών ρύπων. Αν είναι να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να κάνουμε πολλές εφευρέσεις. Χαίρομαι που ήμουν πρώιμος υποστηρικτής της πρωτοποριακής ηλιακής τεχνολογίας συμπύκνωσης του Μπιλ Γκρος. Η δυνατότητά της να επιτυγχάνει τις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για αυτές τις διαδικασίες είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στον δρόμο για να αντικαταστήσουμε μία ημέρα τα ορυκτά καύσιμα».

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Μεταξύ των επενδυτών της Heliogen είναι η venture capital firm Neotribe και ο Πάτρικ Σουν-Σιόνγκ, επενδυτής και επιχειρηματίας, ο οποίος τόνισε πως «για χάρη των μελλοντικών γενεών μας πρέπει να ασχοληθούμε με τον υπαρξιακό κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής επειγόντως...μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και παράγοντας μια καθαρή πηγή ενέργειας, η θαυμαστή τεχνολογία της Heliogen θα μας βοηθήσει να πετύχουμε στην αποστολή αυτή και επίσης να βελτιώσουμε ουσιωδώς τον κόσμο που αφήνουμε στα παιδιά μας».

article 1