ΑΚΕΛ: Ψηλό το κόστος για λαό από το συμβόλαιο για το «Αφροδίτη»

Η εκτίμηση της κυβέρνησης για έσοδα 500 εκατ. τον χρόνο είναι αυθαίρετη και υπεραισιόδοξη, θεωρεί το ΑΚΕΛ

Την θέση ότι, με μεγάλη καθυστέρηση και με ψηλό κόστος για το λαό έρχεται το αναθεωρημένο συμβόλαιο για το κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, εξέφρασε σήμερα (8/11) ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενέργειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Λάμπρος Λάμπρου.

Σε δήλωση του με αφορμή την χθεσινή (7/11) υπογραφή των σχετικών συμβολαίων, ο κ. Λάμπρου είπε πως, «αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση. Δεν αντιλαμβανόμαστε, όμως, πώς θεωρεί ότι μπορεί να βγει από αυτή τη θέση με θριαμβολογικές παραστάσεις εκμεταλλευόμενη την υπογραφή του αναθεωρημένου συμβολαίου για την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Δεν αμφισβητούμε, σημείωσε, ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, τονίζοντας, ωστόσο, πως «έρχεται όμως με μεγάλη καθυστέρηση και με υψηλό κόστος για τον κυπριακό λαό».
 
Από το 2012 που επιβεβαιώθηκε το κοίτασμα μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε η συμφωνία για την ανάπτυξή του, συμπλήρωσε ο κ. Λάμπρου, έχουν περάσει 7 ολόκληρα χρόνια και θα περάσουν ακόμη 6 μέχρι να αρχίσουν να παράγονται τα πρώτα αποτελέσματα της ανάπτυξής του. «Και μάλιστα με ποσοστά κέρδους μειωμένα για την Κυπριακή Δημοκρατία και αυξημένα για τις εταιρείες της Κοινοπραξίας», είπε
 
Την ίδια ώρα, εξέφρασε την άποψη πως, «η εκτίμηση της κυβέρνησης για έσοδα 500 εκατ. τον χρόνο είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αυθαίρετη και υπεραισιόδοξη». «Για τον ακριβέστερο υπολογισμό τους απαιτούνται δεκάδες μελέτες, νέες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, και επίλυση πληθώρας τεχνικών θεμάτων για να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις. Τα κέρδη θα είναι συνάρτηση πολλών, άγνωστων, προς το παρόν παραμέτρων, αρχής γενομένης από την τιμή που θα έχει τότε το πετρέλαιο», συμπλήρωσε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Με την πολιτική της κυβέρνησης υπάρχει η πιθανότητα να πωλούμε στην Αίγυπτο Φυσικό Αέριο από το Αφροδίτη σε τιμές πολύ χαμηλές και να αγοράζουμε Φυσικό Αέριο για τις δικές μας ανάγκες σε πολύ πιο ψηλές τιμές», τόνισε και κατέληξε: «Χώρια που με την ακολουθούμενη πολιτική απομακρύνεται όλο και περισσότερο η προοπτική της δημιουργίας τερματικού σταθμού στην Κύπρο».