ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση: Κόψτε φόρους και υπερκέρδη από ΑΠΕ για να μειωθεί η τιμή ρεύματος

Το ΑΚΕΛ θα παρουσιάσει σήμερα πακέτο έξι προτάσεων με στόχο την μείωση του κόστους ηλεκτρισμού

>>> UPD: Αυτές είναι οι 6 προτάσεις του ΑΚΕΛ για μείωση του κόστους ηλεκτρισμού

Πακέτο έξι μέτρων, τρία εκ των οποίων θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, για μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, θα παρουσιάσει σήμερα (14/2) ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Στεφάνου, οι τρεις θα είναι άμεσης εφαρμογής, ενώ οι άλλες τρεις θα αφορούν μεσοπρόθεσμες διαθρωτικές λύσεις, «που πρέπει και μπορούν να γίνουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πολύ ψηλό κόστος ενέργειας που βάζει μεγάλη πίεση στα νοικοκυριά και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Μιλώντας, πάντως, στην Brief ο Επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, ανέφερε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αφορούν από τη μία πιο διαρθρωτικά μέτρα που έχουν να κάνουν με την ΑΗΚ και από την άλλη έχουν να κάνουν με την άμεση μείωση του κόστους στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα εισηγηθεί το ΑΚΕΛ, ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε ότι τα άμεσα μέτρα αφορούν:
μείωση φορολογιών πάνω στους λογαριασμούς ώστε να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές, 

  • επέκταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης και 
  • φορολόγηση των υπερκερδών από ΑΠΕ «που θα δώσει έσοδα που ενδεχομένως να διευκολύνουν τη δημοσιονομική δυνατότητα του κράτους».

Ουσιαστικά, συνέχισε, «θέλουμε να επαναφέρουμε προς συζήτηση την πρόταση για φορολόγηση των υπερκερδών από ΑΠΕ, μετά και την τοποθέτηση της ΡΑΕΚ επί του θέματος».

«Θα επιδιώξουμε η πρόταση να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντως για να τοποθετηθεί πλέον και η Κυβέρνηση εάν θα προχωρήσει ή όχι προς αυτή την κατεύθυνση», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε ότι αυτά θα αφορούν κυρίως την εισχώρηση της ΑΗΚ στις ΑΠΕ και την εισαγωγή φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροδότησης.

Όσον αφορά ειδικότερα την εισαγωγή περισσότερων ΑΠΕ, τόνισε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ θα έχει δύο πτυχές. «Από τη μία, πώς η ΑΗΚ θα καταφέρει να επεκταθεί στον τομέα των ΑΠΕ και της παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ, κάτι που θα μειώσει και το κόστος και από την άλλη πως τα νοικοκυριά διευκολύνονται στο να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά», εξήγησε.

Η πρόταση που κατατέθηκε το 2022

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2022 το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει στη Βουλή δύο προτάσεις νόμου, οι οποίες αποσκοπούσαν από τη μία στην φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών του 2022 των προμηθευτών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και των διανομέων και των εταιρειών πετρελαιοειδών, με συντελεστή 90%, καθώς και στην επιβολή τέλους ανταπόδοσης επί των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Οι δύο προτάσεις νόμου είχαν συζητηθεί και στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, με τον κ. Στεφάνου να τονίζει πως «η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών εφαρμόζεται από αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ είναι και σύσταση που έχει κάνει και ο ΓΓ του ΟΗΕ, για να μπορούν τα κράτη να πάρουν έσοδα από τη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας και να στηρίξουν τα χαμηλά στρώματα των κοινωνιών που πιέζονται ακόμα περισσότερο σήμερα εξαιτίας των ψηλών τιμών σε καύσιμα και ενέργεια». Είναι επίσης, είπε, και τοποθέτηση που έχει κάνει και η Κομισιόν και έχει δρομολογηθεί και εφαρμόζεται σε σειρά κρατών-μελών της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι, έκτοτε οι δύο προτάσεις νόμου δεν ξανασυζητήθηκαν στη Βουλή, εν αναμονή και των αποφάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Έρχεται νομοσχέδιο σύντομα, λέει ο Παπαναστασίου

Αναφορικά με την φορολόγηση των υπερκερδών, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, σε χθεσινές (13/2) του δηλώσεις στον ΑΣΤΡΑ προανήγγειλε πως τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στην Βουλή νομοσχέδιο για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, μετά το πράσινο φως που άναψε η ΡΑΕΚ προς αυτή την κατεύθυνση, το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στην Νομική Υπηρεσία για τον τελικό νομοτεχνικό έλεγχο, πριν οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου