Αλλάζουν όλα με τα φωτοβολταϊκά – Προωθείται και αλλαγή στη φορολογία

Καταργούνται μελέτες, οι άδειες οικοδομής και έρχονται και φορολογικές ελαφρύνσεις

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Τις πρώτες αποφάσεις σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί η νέα κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στο Σχέδιο για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση ανακοίνωσε την Τετάρτη 29/3 το Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο, αυτές δεν είναι οι μοναδικές αλλαγές που έρχονται, αφού στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.  

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί πως κάποιες από τις αλλαγές που αποφασίστηκαν αλλά και άλλες που έρχονται εντάσσονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη σχετικά με την καθαρή ενέργεια. 

Αρχικά να σημειώσουμε πως με τις νέες αποφάσεις του Υπουργικού από σήμερα 1η Απριλίου ουσιαστικά ισχύουν 4 αλλαγές σε σχέση με το σχέδιο που ίσχυε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. 

Ειδικότερα, η μια αλλαγή αφορά τα πλεονάσματα παραγωγής. Αυτά θα μεταφέρονται στην επόμενη περίοδο για συνολική περίοδο 36 μηνών, δηλαδή μέχρι 3 χρόνια, σε αντίθεση με το τι ίσχυε μέχρι χθες (31/3) όπου δεν υπήρχε περιορισμός. Όπως μας επεξηγήθηκε αυτό κρίθηκε σκόπιμο καθώς ο στόχος είναι η παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση και όχι για πώληση ενέργειας. 

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την κατάργηση της διαστασιολόγησης βάσει της καταναλώσης του εξυπηρετούμενου υποστατικού. (σημείο που ήταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠτΔ). Με πιο απλά λόγια δεν είναι αναγκαία πλέον η μελέτη για τον αριθμό φωτοβολταικών που χρειάζεται ένα κτήριο βάσει κατανάλωσης πριν την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. 

Η τρίτη αλλαγή αφορά την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας, το Virtual Net-Billing, (ήταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠτΔ) και αφορά κυρίως μεγάλες μονάδες και επιχειρήσεις (όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία) και αφορά τον συμψηφισμό παραγωγής και κατανάλωσης από συστήματα τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο από το υποστατικό. 

Η τέταρτη αλλαγή αφορά τις οινοποιητικές επιχειρήσεις που εισάγονται ως νέα κατηγορία δικαιούχων, αλλά και η αύξηση ορίου εγκατεστημένης ισχύς για τους γεωργούς μέχρι 100 kW 

Έρχονται φοροελαφρύνσεις και κατάργηση της άδειας οικοδομής

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η Brief ήδη προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από απόφαση του Υπουργικού, αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές και φοροελαφρύνσεις που θα αφορούν τόσο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για οικίες και εμπορικούς χρήστες, όσο και για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Κάτι εξάλλου που εξήγγειλε και προεκλογικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα τροποποιεί τον περί ρυθμίσεως οδών και οικοδομών νόμο ούτως ώστε να καταργηθεί η πρόνοια για έκδοση άδειας οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως σχετική πρόταση νόμου έχει κατατεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε θα δοθεί χρόνος μέχρι και τέλος Απριλίου στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αποστείλει σχετικό νομοσχέδιο. 

Τι ισχύει από σήμερα 

Κατηγορία Α – Συμψηφισμός Μετρήσεων (Net-Metering)

  • Καταργείται η διαστασιολόγηση βάσει της κατανάλωσης του εξυπηρετούμενου υποστατικού για Φωτοβολταϊκά (ΦΒ) συστήματα κάτω από 4.16 kW.
  • Οποιαδήποτε πλεονάσματα παραγωγής θα μεταφέρονται στην επόμενη περίοδο τιμολόγησης, για συνολική περίοδο 36 μηνών. Στον τελευταίο λογαριασμό των 36 μηνών, τα όποια πλεονάσματα θα μηδενίζονται.

Κατηγορία Β – Συμψηφισμός Λογαριασμών (Net-Billing)

  • Καταργείται η διαστασιολόγηση του ΦΒ συστήματος βάσει της κατανάλωσης του εξυπηρετούμενου υποστατικού.
  • Οποιαδήποτε πλεονάσματα παραγωγής θα μεταφέρονται στην επόμενη περίοδο τιμολόγησης, για συνολική περίοδο 12 μηνών. Στον τελευταίο λογαριασμό των 12 μηνών, τα όποια πλεονάσματα θα μηδενίζονται.

Κατηγορία Γ – Εικονικός Συμψηφισμός Μετρήσεων (Virtual Net-Metering)

  • Οι οινοποιητικές επιχειρήσεις εισάγονται ως νέα κατηγορία δικαιούχων.
  • Αύξηση ορίου εγκατεστημένης ισχύς για τους γεωργούς μέχρι 100 kW (από 20 kW που ήταν στο υφιστάμενο Σχέδιο).

Δημιουργία της Κατηγορίας Δ – Εικονικός Συμψηφισμός Λογαριασμών (Virtual Net-Billing)

  • Η συνολική διαθέσιμη ισχύς της Κατηγορίας είναι 30 MW.
  • Η μέγιστη ισχύς κάθε ΦΒ συστήματος που δύναται να εγκατασταθεί στα πλαίσια της κατηγορίας είναι 150 kW ανά λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ανά δικαιούχο/επιχείρηση.
  • Σε περίπτωση που εγκατασταθεί σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, η μέγιστη ισχύς κάθε ΦΒ συστήματος μπορεί να ανέλθει μέχρι 500 kW.

Υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή στα κατά τόπους Περιφερειακά Γραφεία του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ – ΑΗΚ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν αιτήσεις σε έντυπη μορφή από τον ΔΣΔ-ΑΗΚ και σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της ΑΗΚ.

Η παραλαβή αιτήσεων για της Κατηγορίες Α, Β, Δ και Ε θα τερματιστεί στις 20 Δεκεμβρίου 2023 ή νωρίτερα, αν συμπληρωθεί η μέγιστη διαθέσιμη δυναμικότητα της κάθε κατηγορίας ανά έτος ή αν αποφασίσει διαφορετικά o Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σχέδιο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ενέργειας

Χαράλαμπος Ζάκος