ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Συμμαχία και Άννα Θεολόγου ετοιμάζουν σειρά τροπολογιών

Στην Ολομέλεια της Βουλής που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή οδηγείται το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων ή Ταμείου Υδρογονανθράκων, μετά και την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
 
Την ίδια ώρα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων, Συμμαχία Πολιτών και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, ετοιμάζουν σειρά τροπολογιών για να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<
 
«Έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση που αφορά το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι ενώπιον τη Ολομέλειας της Βουλής για να τοποθετηθεί ανάλογα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης.
 
«Έχουνε δοθεί απαντήσεις σε όσες τροπολογίες είχαν προταθεί από τις πολιτικές δυνάμεις. Αναλόγως του πώς θέλει να καταλήξει η κάθε πλευρά, την Παρασκευή, είτε με συμπληρωματικές τροπολογίες είτε ως έχει το κείμενο θα ψηφιστεί ή όχι από την Ολομέλεια», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Βότσης είπε πως το νομοσχέδιο διατηρεί την αρχική του μορφή, στη βάση της φόρμουλας του νορβηγικού μοντέλου. Εξήγησε ότι σε περιόδους που υπάρχει ανάγκη συγκεκριμένο ποσοστό από τα χρήματα του Ταμείου θα μπορεί να διοχετευθεί στα δημόσια οικονομικά, «αλλά το μεγάλο μέρος θα είναι για επενδύσεις που θα αφορούν το να διατηρήσει το Ταμείο την ευρωστία του για τις επόμενες γενεές. Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία του νορβηγικού μοντέλου και αυτή η φιλοσοφία ακολουθείται μέσα από τη συγκεκριμένη νομοθεσία», είπε.
 
Σε ερώτηση εάν το νομοσχέδιο περιέχει πρόνοιες για τους Τουρκοκύπριους, είπε ότι δεν έχει έρθει τέτοια κυβερνητική εισήγηση και ότι το νομοσχέδιο είναι στην αρχική του μορφή, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα είναι προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.
 
Το ΑΚΕΛ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και να καταθέσει τροπολογίες, αφού, σύμφωνα με τον βουλευτή Στέφανο Στεφάνου, διατηρούν ανησυχίες και προβληματισμούς αναφορικά με τις πολιτικές προεκτάσεις και τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να προκύψουν.
 
Είπε ακόμα ότι επιδίωξη του ΑΚΕΛ είναι το νομοσχέδιο να είναι όσον το δυνατό πιο κοντά στο νορβηγικό μοντέλο, σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες και τις επενδύσεις του ταμείου. «Υπάρχουν αποκλίσεις τις οποίες πρέπει να μετρήσουμε έχοντας υπόψιν τις ιδιομορφίες που υπάρχουν» είπε, παραπέμποντας στο εθνικό ζήτημα.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι στην πραγματικότητα η φιλοσοφία που διέπει το νομοσχέδιο δεν θυμίζει το νορβηγικό μοντέλο αλλά «την παραδοσιακή φιλοσοφία των ημικρατικών οργανισμών, με αρμοδιότητες στο ΔΣ που καμία σχέση δεν έχουν με ένα ταμείο, το οποίο σε μερικά χρόνια θα διαχειρίζεται δισεκατομμύρια».

Χαρακτήρισε «εντελώς λανθασμένη» την προσέγγιση που διασυνδέει τη διάθεση των εσόδων του ταμείου με την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, σε συνάρτηση με το ΑΕΠ της χώρας, κάτι που, όπως ανέφερε, θα είναι ένα κίνητρο για τον εκάστοτε Πρόεδρο όταν θέλει να επανεκλεγεί να κάνει σπατάλες στην προεκλογική περίοδο για να εξασφαλίζει την επανεκλογή του σε βάρος, των μελλοντικών γενιών του τόπου.

«Θα πρέπει να αφαιρεθεί κάθε διασύνδεση των εσόδων του ταμείου υδρογονανθράκων με το δημόσιο χρέος και την αποπληρωμή του. Η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους πρέπει να προέρχεται από την ανάπτυξη του τόπου και μόνο», σημείωσε.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε επίσης τη θέση ότι «θα έπρεπε να υπάρχει και σε αυτό το νόμο η έννοια της προσωπικής αστικής ευθύνης» για όσους θα διοριστούν να διαχειρίζονται το Ταμείο. «Δεν αναφέρομαι στο ανθρώπινο λάθος που μπορεί να προκύψει από μία λανθασμένη εκτίμηση.  Αναφέρομαι στην εγκληματική αμέλεια που ενδεχόμενα να επιδείξει οποιοδήποτε μέλος ή ολόκληρο το ΔΣ, κάνοντας ζημιογόνες επενδύσεις σε βάρος των μελλοντικών γενιών».

Κατέληξε αναφέροντας ότι η Συμμαχία Πολιτών θα καταθέσει τροπολογία βάσει της οποίας να διατίθενται για τα πρώτα 10 χρόνια το 15% των εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και μετά τα 10 χρόνια μόνο το 5% - όπως συμβαίνει με το νορβηγικό μοντέλο- να καταλήγει στον κρατικό προϋπολογισμό για υποδομές και το υπόλοιπο 95% να επενδύεται για τις μελλοντικές γενιές.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν επέδειξε καλή θέληση μη αποδεχόμενη ορισμένες από τις τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα και ότι «έδειξε άτεγκτη σκληρή στάση χωρίς διάθεση διαπραγμάτευσης, παρόλο που εμείς αποσύραμε τροποποιήσεις μας».

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<
 
Είπε ότι θα διεκδικήσουν την προώθηση τροπολογιών που έχουν να κάνουν με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση στο Ταμείο, με στόχευση σε επενδύσεις για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειες, όπως και το νορβηγικό μοντέλο και πρόσθεσε ότι συμφωνούν με τις τροπολογίες των κομμάτων για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτική και στέγασης μέσα από μελλοντικά έσοδα ταμείο.
 
Όπως ανέφερε η ετοιμασία τροπολογιών έχει ξεκινήσει από το Κίνημα Οικολόγων, σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, τη Συμμαχία Πολιτών και την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου.

ΚΥΠΕ - Κυριακή Δημητρίου
 

 
709
Thumbnail

Η ρωσική εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Novatec υπέγραψε συμφωνία με τις κινεζικές CNOOC και CNODC (θυγατρικές της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας CNPC) βάσει της οποίας θα πουλήσει στην κάθε μια εταιρεία το 10% στη δεύτερη μονάδα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic LNG.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Κατά αυτόν τον τρόπο η Κίνα θα καταστεί ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην νέα αυτή μονάδα LNG, στην οποία η ίδια η Novatec προτίθεται να διατηρήσει το 60% , ενώ η γαλλική Total συμμετέχει ήδη με 10%. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Novatec να πουλήσει σε κάποιο ακόμη επενδυτή το υπολειπόμενο 10%.

Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ «Μια ζώνη ένας δρόμος» που πραγματοποιείται στο Πεκίνο.

Η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία CNPC συνεργάζεται ήδη με την ρωσική Novatec, στην πρώτη μονάδα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Yamal LNG στην οποίο συμμετέχει με το 20%.

Η προσέλκυση κινεζικών εταιρειών είναι σημαντική για την υλοποίηση του έργου, γράφει η εφημερίδα Kommersant καθώς αυτό θα δώσει την δυνατότητα στην μονάδα Arctic LNG, να προωθήσει στην αγορά τουλάχιστον το 20% του υγροποιημένου αερίου (καθώς με βάση τους όρους της συμφωνίας οι νέοι εταίροι θα πρέπει να προωθήσουν στην αγορά μακροπρόθεσμα, ποσότητες αερίου που αντιστοιχούν στο ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας στο εν λόγω έργο).

>>> Όλες οι διεθνείς με επιλεγμένο περιεχόμενο ειδήσεις <<<

 

Η δυνατότητα παραγωγής της μονάδας Arctic LNG, υπολογίζεται να φθάσει τους 19,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

ad2mobile

Εκτός των άλλων η προσέλκυση κινεζικών εταιρειών θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή κινεζικών τραπεζών στην χρηματοδότηση της μονάδας Arctic LNG καθώς και στην χρηματοδότηση της ναυπήγησης τάνκερ που θα μεταφέρουν LNG.

naftemporiki.gr

article 1