Αναφορά στα κοιτάσματα Κύπρου από Υπουργούς Ενέργειας ΕΕ

Έρχεται Κύπρο η Επίτροπος Simson μετά από πρόσκληση Πηλείδου – Θέλουν να επιταχύνει τις εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ

H Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου συμμετείχε στις εργασίες του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στις Βρυξέλλες.  Τους Υπουργούς απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την αύξηση των τιμών ενέργειας στην ΕΕ, και συγκεκριμένα τα πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης για το μετριασμό των υψηλών τιμών ενέργειας, καθώς και η ετοιμότητα των κρατών μελών και της ίδιας της ΕΕ, ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα προτεινόμενα μέτρα έκτακτης ανάγκης για μετριασμό των υψηλών τιμών ενέργειας, η Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στην ανάγκη συλλογικής δράσης από πλευράς ΕΕ, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε μέτρα αποφασιστούν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το διαφορετικό ενεργειακό μείγμα και τα διαφορετικά σημεία αναφοράς κάθε κράτους μέλους, ειδικότερα των κρατών μελών που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.  Θέση μας, ανέφερε η κα Πηλείδου, είναι ότι η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει μέτρα που να παρέχουν κίνητρα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.  

Ως παραδείγματα ανέφερε την ανάπτυξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων για προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εκπόνηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και την υιοθέτηση μέτρων για μείωση της ζήτησης.

Δείτε τις δηλώσεις της κα. Πηλείδου:

Αναφερόμενη στον επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κα Πηλείδου σημείωσε ότι ορισμένα στοιχεία του μοντέλου στόχου χρήζουν επανεξέτασης και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με ενδελεχή εξέταση, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων, για τροποποίηση του μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού. Κάλεσε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει τρόπους με τους οποίους το σύστημα εμπορίας εκπομπών δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων (ETS) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τιμών ηλεκτρισμού. Τέλος, αναφερόμενη στο θέμα των τιμών ενέργειας, η Υπουργός Ενέργειας τόνισε τη σημασία όπως εξεταστούν πηγές χρηματοδότησης αυτών των μέτρων μετριασμού των τιμών, πέραν αυτών που συμπεριλήφθηκαν στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Σε σχέση με το δεύτερο θέμα συζήτησης που αφορούσε την ετοιμότητα των κρατών μελών και της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα, σε παρέμβασή της η Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στην τρέχουσα κρίσιμη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης, καθώς επί του παρόντος είναι απομονωμένη από τα ενεργειακά δίκτυα της ΕΕ.  
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι παρόλο που στο παρόν στάδιο η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού της, εντούτοις επηρεάζεται σημαντικά από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα σε εκείνους που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια, τις μεταφορές και τη θέρμανση. Καταλήγοντας, η κα Πηλείδου αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στις προσπάθειες της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ως μελλοντική χώρα παραγωγός φυσικού αερίου.  Η παρουσία μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, επεσήμανε, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία κατάλληλων συνεργειών προς μια βιώσιμη περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, προμηθεύοντας την ΕΕ με φυσικό αέριο στο άμεσο μέλλον και με υδρογόνο μακροπρόθεσμα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η κα Πηλείδου είχε συνάντηση με την Επίτροπο Ενέργειας κα Kadri Simson, την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου και για το γεωτρητικό πρόγραμμα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.  Επιπρόσθετα, αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την πιθανή επίσπευση του πλάνου ανάπτυξης των κοιτασμάτων και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και την προσπάθεια της Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Υπουργοί Ενέργειας ΕΕ: Δεν συμφώνησαν για πλαφόν στο ρωσικό ΦΑ

Στις «ελληνικές καλένδες» παραπέμπουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις όποιες αποφάσεις για μια συντονισμένη απάντηση στις ρωσικές απειλές ώστε να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Το έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ, των υπουργών Ενέργειας ολοκληρώθηκε χωρίς καμία συγκεκριμένη απόφαση, με αποτέλεσμα οι 27 να δίνουν τη σκυτάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Μαζί με την Επιτροπή πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εμπορίου της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιον «τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ασκούν πίεση στον πληθωρισμό και την οικονομία της ΕΕ».

>>Διαβάστε επίσης: Μπλόκο για πλαφόν στο ρωσικό αέριο από τους Υπουργούς Ενέργειας<<

Μιλώντας για τους τέσσερις βασικούς τομείς στους οποίους τα κράτη μέλη αναμένουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις εντός των ημερών ο κ. Σικέλα τόνισε ότι το Συμβούλιο θα αναλύσει τις προτάσεις της Κομισιόν, όταν αυτές θα είναι έτοιμες, ενώ υπογράμμισε, εκ μέρους της τσεχικής προεδρίας ότι “ η Ευρώπη είναι ενωμένη. Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν και να αυξήσουμε τις χωρητικότητες έως και 83%. Διαθέτουμε επίσης μηχανισμό αλληλεγγύης και μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό θα εξασφαλίσει έναν ασφαλή χειμώνα για την Ευρώπη”

>>Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Τα μέτρα στήριξης να μην υπονομεύουν την ΕΚΤ<<

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, η οποία απουσίαζε στο Νέο Δελχί και δεν συνόδευσε τις χθεσινές ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι “σήμερα οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά με την αναγκαιότητα της εξεύρεσης μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, δίχνοντας ισχυρή πολιτική βούληση.

>>Διαβάστε επίσης: Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας<<

Σύμφωνα με την Επίτροπο Σίμσον, “η Επιτροπή πρέπει να συνεργαστεί γρήγορα με το Συμβούλιο της ΕΕ ώστε να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η Προεδρία (σ.σ. του Συμβουλίου της ΕΕ) άκουγε πολύ προσεκτικά τα κράτη μέλη. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους στην αίθουσα για την ουσιαστική συμβολή”.

ΓΤΠ / newmoney.gr

 
4114