Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου μετά από απώλειες 5%

Oι επενδυτές σταθμίζουν τις προοπτικές της προσφοράς και της ζήτησης μετά την ιστορική αύξηση των επιτοκίων από την Fed, αλλά και την αύξηση των αποθεμάτων αμερικανικού αργού

Ξανά ανοδικά κινούνται οι τιμές του «μαύρου χρυσού» μετά από απώλειες κατά σχεδόν 5% που σημείωσαν στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις προοπτικές της προσφοράς και της ζήτησης μετά την ιστορική αύξηση των επιτοκίων από την Fed, αλλά και την αύξηση των αποθεμάτων αμερικανικού αργού.

Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης και πλήγμα στη ζήτηση για καύσιμα.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του μπρεντ αυξήθηκε κατά 77 σεντς ή 0,7% στα 119,28 δολ/βαρέλι νωρίτερα, ενώ το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού σκαρφάλωσε στα 116,33 δολ/βαρέλι με άνοδο 0,9% ή $1,02.

>>> Διαβάστε επίσης: Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, στο 1,75%

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι τιμές υποχώρησαν πάνω από 2% μετά την άνοδο των επιτοκίων από την Federal Reserve κατά 75 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε από τα υψηλά 20 ετών, περιορίζοντας τις καθοδικές πιέσεις για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς το ισχυρότερο δολάριο καθιστά τις τιμές του πετρελαίου σε όρους δολαρίου ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, μειώνοντας τη ζήτηση.

Οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις περιορισμένες προμήθειες και την ισχυρή ζήτηση, καθώς οι δυτικές κυρώσεις μειώνουν την πρόσβαση στο ρωσικό πετρέλαιο.

Στο μεταξύ, η αισιοδοξία ότι η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί λόγω COVID-19, δίνουν επίσης ώθηση στο outlook των τιμών.

«Οι προσδοκίες για ενίσχυση της ζήτησης στην Κίνα και η αναμενόμενη εποχιακή αύξηση της ζήτησης σε χώρες του ΟΟΣΑ τον Αύγουστο, διατηρούν το ανοδικό ρίσκο για τις τιμές μέχρι και το γ’ τρίμηνο του 2022», αναφέρει ο Μπάντεν Μουρ της National Australia Bank.

Παράλληλα, η παραγωγή αμερικανικού αργού αυξήθηκε κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως ανεβάζοντας το σύνολο στα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020.

newmoney.gr