Ανακοινώσεις κομμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Τι είπαν τα κόμματα όσο αφορά το περιβάλλον

Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κόμματα σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία εορτάζεται σήμερα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ΔΗΣΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
 
«Για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση». Η αποκρυστάλλωση του μηνύματος της σημερινής μέρας από τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, πρέπει να αποτελέσει ρεαλιστικό οδηγό για τη σχέση μας με τη φύση. Κι αυτό γιατί η σχέση του ανθρώπου με τη φύση δεν μετριέται με τις συνήθεις μεθόδους μέτρησης αλλά με την ποιότητα της ίδιας της ζωής στο κοινό μας παγκόσμιο σπίτι, σε ολόκληρη τη γη.
 
Η περαιτέρω ανάπτυξη και παγίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης στην Κύπρο είναι ανάγκη διαρκείας, είναι στόχος ο οποίος συνεχώς θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να εκπληρωθεί έμπρακτα.  
 
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός δεν εξαντλούμαστε σε διακηρύξεις. Έχουμε συμπεριλάβει την περιβαλλοντική πολιτική στον πολιτικό μας προγραμματισμό σε σύζευξη και με τα όσα προτάσσει η ΕΕ γύρω από το ζήτημα, ακριβώς για να βοηθήσουμε και τη χώρα μας στην αντιμετώπιση μιας σειράς θεμάτων που άπτονται και της κλιματικής αλλαγής αλλά και όλων των συναφών με το περιβάλλον ζητημάτων.

ΓΓ ΑΚΕΛ

Η  παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος φέτος, βρίσκει την Κύπρο και τον κόσμο ολόκληρο σε πολύ δύσκολη θέση. Παρόλο που οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα επιφέρουν πανδημίες και επιπτώσεις στην υγεία όσοι χρειαζόταν να πάρουν αποφάσεις δεν το έπρατταν.
 
Χρειάστηκε ένας καινούριος ιός, ο εγκλεισμός εκατομμύριων ανθρώπων στα σπίτια τους και η ανατροπή της καθημερινότητας μας για να το συνειδητοποιήσουμε. Το ερώτημα όμως είναι αν όντως το έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει, αφού πολλοί από τους ισχυρούς της γης αρνούνται να δεχτούν τις επιστημονικές απόψεις για τον  κορονοϊό.
 
Μόλις πριν λίγες μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ χαλάρωσε τους υφιστάμενους κανονισμούς για τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρόλο που πολλές μελέτες ήδη διαπιστώνουν ότι τα ποσοστά θανάτων είναι «σημαντικά υψηλότερα» σε περιοχές με χειρότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η καταστροφή της βιοποικιλότητας καθιστά τις πανδημίες πιο πιθανές. Όπως και ο αντίκτυπος της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έτσι και ο κορονοϊός χτυπάει τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας με τον χειρότερο τρόπο.
 
Η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανό να ακολουθηθεί από ακόμη πιο θανατηφόρες και καταστροφικές εκδηλώσεις ασθενειών, εκτός εάν η ρίζα τους - η ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος - σταματήσει γρήγορα, προειδοποίησαν οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον κόσμο για τη βιοποικιλότητα.
 
Οι πρόσφατες πανδημίες είναι άμεση συνέπεια του καπιταλιστικού συστήματος που επιβραβεύει την οικονομική ανάπτυξη με οποιοδήποτε κόστος. Ο Δρ Peter Daszak (εμπειρογνώμονας στην οικολογία των ασθενειών, ιδίως στη ζωονόσο) ο οποίος ετοιμάζει το έγγραφο της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την διασύνδεση μεταξύ της βιοποικιλότητας, του νερού, των τροφίμων και της υγείας τόνισε πριν από λίγες μέρες «Η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, η ανεξέλεγκτη επέκταση της γεωργίας, η εντατική γεωργία, η εξόρυξη και η ανάπτυξη των υποδομών, καθώς και η εκμετάλλευση των άγριων ειδών δημιούργησαν μια «τέλεια καταιγίδα» για τη διαρροή ασθενειών.»
 
Αυτές οι δραστηριότητες προκαλούν πανδημίες φέρνοντας περισσότερους ανθρώπους σε επαφή και εκτοπίζουν ή μεταφέρουν ζώα από το φυσικό τους περιβάλλον, από τα οποία προέρχονται το 70% των αναδυόμενων ανθρώπινων ασθενειών. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες η αστικοποίηση σε συνδυασμό με την εκρηκτική ανάπτυξη των παγκόσμιων αεροπορικών ταξιδιών, επέτρεψαν σε έναν αβλαβή ιό των  ασιατικών νυχτερίδων να φέρει ανείπωτα ανθρώπινα δεινά και να σταματήσει τις οικονομίες και τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Τέτοια φαινόμενα λοιπόν δεν πέφτουν από τον ουρανό. Έχουν αιτίες. Όσο περνά από το ανθρώπινο χέρι αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για ένα μοντέλο βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης βασισμένο σε θεμελιώδεις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές, όπως το δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων αλλά και των μελλοντικών γενεών σε υγιές περιβάλλον. Υπερασπίζεται την αρχή της προφύλαξης από κάθε πιθανή περιβαλλοντική ζημιά και επιβάρυνση, το σεβασμό στα φυσικά και ανθρωπογενή οικοσυστήματα, την ορθολογική διαχείριση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, τους οποίους και θεωρεί ως συλλογικά, κοινωνικά αγαθά.
Σε αυτά τα πλαίσια προτείνουμε:
 

  1. Πλήρη σεβασμό και τήρηση των σχετικών νομοθεσιών για την Εκτίμηση των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από έργα, αλλά και Στρατηγικές Εκτιμήσεις των Επιπτώσεων (μόλις πριν λίγες μέρες λάβαμε επιστολές από την ΕΕ για τη μη συμμόρφωση της Κύπρου προς αυτούς τους κανόνες)
  2. Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, σωστή διαχείριση των ορυκτών και υδάτινων πόρων, προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, σε συνδυασμό με στρατηγική μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων και εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση των διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων. Αυτά είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, της υγείας και ασφάλειας των πολιτών.
  3.  Ενδυνάμωση της ορθολογικής και βιώσιμης αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπέρ της κοινωνίας με κύριο γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 
Το ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια έχει καταθέσει δημόσια την πρόταση του για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος. Για το ΑΚΕΛ, βασική προτεραιότητα είναι η ευημερία των ανθρώπων, μέσα στα πλαίσια μιας αειφόρας οικολογικής ισορροπίας. Εξυπακούεται ότι περιβαλλοντική προστασία δεν σημαίνει αναίρεση της οικονομικής δραστηριότητας, ούτε ανακοπή της ανθρώπινης εξέλιξης.
 
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα πακέτα οικονομικής ανάκαμψης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διατεθούν από τις κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν και για την ενίσχυση και την προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ πρέπει να επικεντρωθούν οι πολιτικές. Δυστυχώς αντί αυτού, οδηγούμαστε σε χαλάρωση των περιβαλλοντικών πρότυπων έτσι ώστε να στηριχτούν οι  βιομηχανίες όπως η εντατική γεωργία και οι αεροπορικές εταιρείες. Οφείλουμε όμως να έχουμε κατά νου ότι αν δεν απαιτήσουμε  επείγουσα και θεμελιώδη αλλαγή, ουσιαστικά θα επιδοτούμε  την εμφάνιση μελλοντικών πανδημιών.
 
Σε αυτή την κρίσιμη εποχή για τον πλανήτη μας, ως ΑΚΕΛ είμαστε αποφασισμένοι να ενημερώσουμε τους πολίτες  για τις απειλές και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να προτείνουμε εφικτές λύσεις που πλέον το μόνο που μπορούν να επιτύχουν, είναι να μετριάσουν τα φαινόμενα. Η υγεία των ανθρώπων συνδέεται στενά με την υγεία της άγριας ζωής, την υγεία των ζώων και την υγεία του περιβάλλοντος.
 
Ως ΑΚΕΛ απαιτούμε να διαμορφωθεί πραγματικό πλάνο διάσωσης του πλανήτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι υπόλοιπες χώρες οφείλουν να ανταποκριθούν, τόσο με τη διάθεση πόρων προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά κυρίως με την κάμψη των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, που έχουν αποδειχθεί τόσο εύπλαστοι όταν τα συμφέροντα της ελίτ κινδυνεύουν.
 
Για να γίνει αυτό χρειάζεται μεγάλη πίεση και κινητοποίηση από την ίδια την κοινωνία και τους λαούς. Σ` αυτό τον αγώνα το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται απλά να συμμετέχει αλλά είναι έτοιμο σε συνεργασία με τα περιβαλλοντικά κινήματα και οργανώσεις του τόπου να οργανώσουν από κοινού προτάσεις και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Οι Επαρχιακές Οργανώσεις του ΑΚΕΛ, σε συνεννόηση και συνεργασία με το Κεντρικό Γραφείο Περιβάλλοντος έχουν προετοιμάσει για το επόμενο επταήμερο σειρά εκδηλώσεων για την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος.
 

Δράσεις ΑΚΕΛ στα πλαίσια της εβδομάδας Περιβάλλοντος 2020

 
Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος οι Επαρχιακές Επιτροπές του ΑΚΕΛ διοργανώνουν τις εξής δράσεις :
 
Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας 
Παρασκευή 5 Ιουνίου ώρα 12 το μεσημέρι:  Επίσκεψη και διανομή ενημερωτικού υλικού στην λαική αγορά Στροβόλου.
Πέμπτη 11 Ιουνίου:  επίσκεψη στην Κάτω μονή για επιτόπου συζήτηση με τους κάτοικους της περιοχής για τα προβλήματα από  τις χοιροτροφικές μονάδες και το σφαγείο.
 
Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού
Σάββατο 13 Ιουνίου: Καθαρισμός της περιοχής Μόλου και της παραλίας, διανομή ενημερωτικού υλικού.
 
Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας
Προκηρύχθηκε ο  Διαδικτυακός Διαγωνισμός Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα το
Περιβάλλον. Οι ζωγραφιές των νικητών θα δημοσιευθούν στη Χαραυγή στις 13 Ιουνίου.
 
Σάββατο 13 Ιουνίου: παράλληλοι καθαρισμοί και συντηρήσεις των χώρων που πραγματοποιήθηκαν δενδροφυτεύσεις στις 25/01/2020 στα πλαίσια της μαζικής δεντροφύτευσης που πραγματοποίησε η Ε.Ε ΑΚΕΛ Λάρνακας προς τιμή του 23ου Συνεδρίου σε 23 Δήμους και Κοινότητες τις Επαρχίας και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου.
 
Καθαρισμός Παραλίας σε συνεργασία με ΕΔΟΝ Λάρνακας
 
Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου 
Σάββατο 13 Ιουνίου και ώρα 10.00πμ: καθαριότητα στο μονοπάτι της φύσης που βρίσκεται στους Αγίους Ανάργυρους, περιοχή Κάβο Γκρέκο.
 
Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου
Σάββατο 13 Ιουνίου: Διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικά σημεία της πόλης.

ΔΗΚΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1972 για να ευαισθητοποιήσει το κοινό, σχετικά με τα προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τον άνθρωπο, αφού η αλληλεξάρτηση τους είναι αδιαμφισβήτητη.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, η ανάπτυξη, μπορεί να περνά μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος, φτάνει να υπάρχει η πολιτική βούληση.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ πρωτοστατεί στην εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, στην Κύπρο, αυτό που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, είναι τα μεγάλα λόγια και η  τρομακτική αδράνεια. Η προχειρότητα και οι κακοί χειρισμοί.

Και στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της αειφόρου ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν έχει στρατηγική, δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, δεν λειτουργεί προς όφελος του πολίτη.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα  τον σχεδιασμό  και την υλοποίηση μίας συνολικής οριζόντιας στρατηγικής για το Περιβάλλον κι ευρύτερα την Αειφόρο Ανάπτυξη. Μια προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό μέσα από την εκστρατεία «Διάλογος». Μια εκστρατεία που συνεχίζεται προκειμένου να εξειδικευτούν συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα πολιτικής που προτείνουμε ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, εκφράζουμε για άλλη μια φορά τη μεγάλη μας

ανησυχία για την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στα κατεχόμενα εδάφη μας και ιδιαίτερα στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, με την ανεξέλεγκτη λατόμηση από το κατοχικό καθεστώς.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ΕΔΕΚ

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι η καλύτερη αφορμή για να υπενθυμίσουμε πως η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον έχουν μετακυληθεί και στην ανθρώπινη υγεία. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής η οποία για τον 21ο αιώνα θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία όλων μας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα αυξημένα ατμοσφαιρικά επίπεδα CO2, είναι μόνο μερικά από τα φαινόμενα που καθημερινά παρατηρούμε και επιβεβαιώνουν πως παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας για λήψη μέτρων, ελάχιστα βήματα έχουν γίνει.

Ενισχυτικό αυτού είναι το ότι το 2019 και το 2020 θα πληρώσουμε περίπου 120 εκατομμύρια για θερμοκηπιακούς ρύπους, ενώ τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί σε δράσεις που θα ενίσχυαν τη μείωση ρύπων. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας τις οποίες καταθέσαμε τόσο στη Βουλή όσο και στην Κυβέρνηση, την οποία καλούμε έστω και τώρα να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει:

  • Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα ξενοδοχεία και στη βιομηχανία τα οποία θα μειώσουν και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για τα αντλιοστάσια.
  • Κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων για την παραχώρηση δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους μόνιμους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.
  • Μετατροπή όλων των δημοσίων κτηρίων σε κτήρια μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης με ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμία κ.ά.
  • Σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
  • Μεγαλύτερα κίνητρα για ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα. Ανάπτυξη δικτύου ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Υιοθέτηση κινήτρων για Υγραεριοκίνητα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Κατασκευή εξειδικευμένων μονάδων για την επεξεργασία, αποθήκευση και ενδεδειγμένη ταφή στερεών και υγρών αποβλήτων για την αποτελεσματική προστασία των υδάτων, του αέρα και του εδάφους.
  • Καθολική αξιοποίηση των υγρών και στερεών αποβλήτων για παραγωγή νερού ύδρευσης και ενέργειας.
  • Αναβάθμιση του αστικού πρασίνου.
  • Οι μονάδες αφαλάτωσης να μετατραπούν σε μονάδες κατανάλωσης πράσινης ενεργείας.
  • Καθολική αντικατάσταση των λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED.

Ο καθορισμός ορίων στο τι και πώς καταναλώνουμε και διαχειριζόμαστε τις πηγές ενέργειες, θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής, μιας ισχυρότερης οικονομίας και ενός υγιούς πλανήτη.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ

Το 1972 καθιερώθηκε η 5η Ιουνίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τον ΟΗΕ, με στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση του κοινού απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Το θέμα για το 2020 είναι «Ώρα για τη Φύση», και όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση».

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ο αέρας που αναπνέουμε, η τροφή και το νερό, οφείλονται στη φύση και για να μπορούμε να ζούμε και αναπνέουμε υγιείς θα πρέπει να τη φροντίζουμε και να τη σεβόμαστε.

Η ταυτόχρονη υποχρεωτική απομόνωση εκατομμυρίων ανθρώπων λόγω της πανδημίας Covid-19 απέδειξε ότι η Γη μας «αναπνέει» καλύτερα χωρίς τις πολλές αχρείαστες παρεμβάσεις του ανθρώπου. Απέδειξε ότι οι άνθρωποι προκαλούμε σοβαρές και οδυνηρές περιβαλλοντικές συνέπειες στον πλανήτη μας, για αυτό είναι επιβεβλημένη η υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη είναι ένα οικολογικό κόμμα με ανθρώπινες ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες και θεωρεί αναγκαία και επιβεβλημένη την ενθάρρυνση της εφαρμογής από το κράτος οικολογικών πολιτικών και προσεγγίσεων.

Για αυτούς τους λόγους, ανάμεσα στις προτάσεις που καταθέσαμε για ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία ήταν η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, η εξαγωγή γεωργικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, η στήριξη βιώσιμων παραγωγικών μονάδων και επενδύσεων καθώς και η ανάπτυξη μηχανισμών ενίσχυσης των επενδύσεων όπως για παράδειγμα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με προηγμένα συστήματα, πέραν των φωτοβολταϊκών.

Η αγάπη για το περιβάλλον δεν πρέπει να περιορίζεται στα λόγια αλλά πρέπει έμπρακτα να μετουσιώνεται σε πράξεις.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δυστυχώς οι κεντρικές κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών του πλανήτη, σε οικονομικούς και πληθυσμιακούς όρους, δείχνουν μια εγκληματική αδιαφορία  για τη συστηματική εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων.

Ως Συμμαχία Πολιτών, πιστεύουμε ότι αποτελεί καθήκον και χρέος μας, ν’ αναδεικνύουμε περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών μας, όπως επίσης και προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε την οικολογική συνείδηση και δράση της κοινωνίας μας, την πράσινη ανάπτυξη.

Άλλωστε, ο περιορισμός που επήλθε με την πανδημία έχει αποδείξει περίτρανα πως τα νέφη απ’ τη μόλυνση λόγω καυσαερίων είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από μεγαλουπόλεις και ότι τα νερά σε κανάλια και ποταμούς έγιναν διαυγή και καθαρά.

Ως εκ τούτου οφείλουμε πλέον μεταξύ άλλων να προωθούμε μέτρα και να καταθέτουμε προτάσεις νόμου στην Βουλή όπως:

•  Στρατηγικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό ούτως ώστε να μην γειτνιάζουν οχληρές βιομηχανίες με οικιστικές ζώνες.
•  Επενδύσεις σε μια οικονομία της έρευνας και καινοτομίας, φιλική προς το περιβάλλον
•  Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
•  Επιδότηση για τη θερμομόνωση κατοικιών για κατοίκους ορεινών περιοχών.
•  Συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων με εισαγωγή του θεσμού των δημοψηφισμάτων με γνώμονα την βιώσιμη πράσινη ποιότητα ζωής κ.α.
Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για μια Κύπρο που ο άνθρωπος, το περιβάλλον, η καθημερινότητα του πολίτη θ’ αποτελούν τον πυρήνα και την αφετηρία των αποφάσεων για οποιαδήποτε πολιτική δράση και απόφαση των εκάστοτε κυβερνώντων. Το χρωστάμε όχι μόνο στους εαυτούς μας και στην πατρίδα μας αλλά κυρίως στις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
 

Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από το 1972. Κατά τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το κοινό ενημερώνεται για τα καθημερινά και αυξανόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η βιοποικιλότητα. Η βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής στη Γη. Δυστυχώς εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων κινδυνεύει προς εξαφάνιση το 12% του συνόλου των πτηνών και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης.
 
Δυστυχώς φέτος – λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού – δεν είναι κατορθωτό να γίνουν οι ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις που κάναμε τόσα χρόνια την εβδομάδα Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση για τα Παγκύπρια Ετήσια Περιβαλλοντικά Βραβεία έχει αναβληθεί για το Φθινόπωρο. Η δράση μας όμως μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο με τις εξής δράσεις:
 
1) Την εκστρατεία «Clean Up – Home Edition» όπου έγινε έκκληση στο κοινό να καθαρίσει ένα σημείο βρώμικο με σκουπίδια και να μας αποστείλει φωτογραφίες ή βίντεο του
 
2) Με τη διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών το βράδυ της Παρασκευής 05/06 στις 18:00 με προβολή δηλώσεων από τον υπουργό Γεωργίας κ. Κώστα Καδή, τον Πρόεδρο του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη, τον βουλευτή του Κινήματος κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και την πρώην Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου
 
3) Και με τη συνέντευξη του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη στο διαδικτυακό κανάλι «FarosOnAir».
 
4) Με την παραγωγή επετειακού βίντεο
 
Μέρες όπως η 5η Ιουνίου όμως, δεν αρκούν από μόνες τους για την οικοδόμηση περιβαλλοντικής συνείδησης, πόσο μάλλον, να υποχρεώνουν την εκάστοτε Κυβέρνηση σε πολιτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δυστυχώς η ρύπανση του περιβάλλοντος και η καταστροφή του, μείωσε δραματικά την βιοποικιλότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
 
Πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι, όλοι μαζί να δίνουμε τον καθημερινό αγώνα. Όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος στο σήμερα και το αύριο, αλλά και την αντιστροφή των συνεπειών όσων καταστροφών έχουν ήδη προκληθεί.
 
Οι λύσεις είναι ήδη στο χέρι μας και προσφέρουν τεράστια περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη όπως επίσης και οφέλη για την υγεία. Οι νομικά δεσμευτικοί περιορισμοί παραμένουν το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της ρύπανσης και των ρυπογόνων πρακτικών. Μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική, με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια οικονομία που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050.
 
Ως εκ τούτου, οι περαιτέρω εθνικοί δεσμευτικοί στόχοι για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας. Για να μειώσουμε τις εκπομπές αρκετά γρήγορα, ώστε να περιορίσουμε παγκόσμια την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5°C, θα πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση για μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Πρέπει να υποστηριχθεί η σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί κατά 40% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια και ταυτόχρονα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να ενισχυθούν για να εξασφαλιστεί το 45% της παραγωγής ηλεκτρισμού έως το 2030.
 
Οικολογία, εκτός από την αυτονόητη προστασία του περιβάλλοντος, σημαίνει ταυτόχρονα ένα διαφορετικό παραγωγικό πρότυπο που θα έχει στο επίκεντρό του το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο μέσο για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα σχεδιασμό που να οδηγεί στη κυκλική οικονομία. Χρειαζόμαστε δηλαδή ένα σχέδιο για την πράσινη ανάκαμψη.  Δυστυχώς, πολλά λόγια ακούγονται, αλλά πολύ λίγα γίνονται.