Ανοδικά κινούνται οι τιμές και στην ηλιακή ενέργεια

Οι πιο σημαντικές πιέσεις στο κόστος προήλθαν από την άνοδο των τιμών για τις πρώτες ύλες

Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, που παρατηρούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας και την Wood Mackenzie, οι τιμές ηλιακής ενέργειας το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Είναι η πρώτη φορά που το οικιακό και το εμπορικό κόστος ηλιακής ενέργειας αυξάνονται παράλληλα από τότε που η εταιρεία παροχής ενέργειας άρχισε να παρακολουθεί τις τιμές το 2014.

Οι πιο σημαντικές πιέσεις στο κόστος προήλθαν από την άνοδο των τιμών για τις πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του αλουμινίου. Τα αυξημένα έξοδα αποστολής έπαιξαν επίσης ρόλο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιπτώσεων πιθανότατα θα αρχίσει να εμφανίζεται το 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Συνολικά, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 5,7 γιγαβάτ ηλιακής ισχύος κατά την περίοδο. Αυτό σηματοδοτεί επίσης ένα άλμα 45% σε σχέση με το επίπεδο του 2020 καθώς η πανδημία πλήττει τη βιομηχανία.

«Η ηλιακή βιομηχανία συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρή τριμηνιαία ανάπτυξη και η ζήτηση είναι υψηλή σε κάθε τμήμα», δήλωσε η Michelle Davis, της Wood Mackenzie. «Αλλά η βιομηχανία αντιμετωπίζει τώρα πολλές προκλήσεις. … Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα είναι κρίσιμη για την επέκταση της ανάπτυξης της βιομηχανίας και την επίτευξη στόχων καθαρής ενέργειας ».

Μια ξεχωριστή έκθεση της Rystad Energy που κυκλοφόρησε την Παρασκευή ανέφερε ότι οι τιμές των παγκόσμιων ηλιακών συλλεκτών αυξήθηκαν 16% φέτος σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.

Πηγή: Ot.gr

 
2541