Άντρος: Η ΡΑΕΚ να μελετήσει αντικειμενικά τις αιτήσεις Εnergean

Οι αιτήσεις αφορούν κατασκευή υποδομής μεταφοράς και προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο

Έκκληση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) όπως μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή και αντικειμενικότητα τις αιτήσεις της Energean για κατασκευή υποδομής μεταφοράς και προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο, απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως τη λήψη αποφάσεων θα πρέπει καθοδηγείται από την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Energean και της VTTV, που του παρουσίασε την πρόταση της εταιρείας για προμήθεια φυσικού αερίου στην κυπριακή αγορά. Η Energean πραγματοποιεί κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για ενημέρωση γύρω από τη πρότασή της.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε την παρουσίαση ως πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και απηύθυνε «έκκληση προς τη ΡΑΕΚ να μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή και αντικειμενικότητα τις αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί».
 
Όπως ανέφερε, «εκείνο το οποίο πρέπει να καθοδηγεί τη λήψη των όποιων αποφάσεων θα πρέπει να είναι πώς εξυπηρετείται καλύτερα ο Κύπριος πολίτης και για να υπάρξει αυτή η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, να υπάρχει ο ανταγωνισμός».
 
«Και θεωρούμε ότι η εξέταση διαφορετικών προτάσεων και η λήψη αποφάσεων με βάση το εθνικό συμφέρον είναι τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να καθοδηγήσουν τη ΡΑΕΚ στη λήψη των αποφάσεών τους», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Κατέληξε λέγοντας ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων «και αν χρειαστεί θα τοποθετηθούμε».
 
Ο Κωνσταντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean, είπε πως η πρόταση της εταιρείας αφορά την εισαγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Energean στο Ισραήλ στην κυπριακή αγορά.
 
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η Energean διαθέτει ικανές ποσότητες φυσικού αερίου να τροφοδοτήσει και τους πελάτες στην αγορά του Ισραήλ όπου υπάρχουν συμβόλαια προμήθειας πέραν των πέντε δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.
 
«Και έχουμε δυνατότητες μέσω των εγκαταστάσεων που αναπτύσσονται στη θάλασσα αυτή τη στιγμή να τροφοδοτήσουμε και τους πελάτες μας στην κυπριακή αγορά», ανέφερε, σημειώνοντας πως έχουν κατατεθεί αιτήσεις για αδειοδότηση των εγκαταστάσεων και άδεια προμήθειας στην ΡΑΕΚ από την οποία περιμένουμε την τελική της κρίση πολύ σύντομα.
 
Όπως πρόσθεσε, η πρόταση της Energean προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία πολλά πλεονεκτήματα, όπως τη μείωση των τιμών μέσω του ανταγωνισμού, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ασφάλεια του εφοδιασμού με μία επιπλέον πρόταση, πέραν της διαδικασίας που προωθεί η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), καθώς και μεγάλα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα στη χώρα, τα οποία είναι στην κρίση των πολιτικών κομμάτων να αξιολογήσουν.
 
Σε ερώτηση αν η πρόταση της Energean λειτουργεί ανταγωνιστικά στην διαδικασία που προωθεί η ΔΕΦΑ, ο κ. Νικολάου είπε πως η εταιρεία ζητεί όπως λειτουργήσει ο σωστός ανταγωνισμός.
 
«Αλλά δεν αντιμαχόμαστε με τίποτα την πρόταση της κυβέρνησης. Η κυβερνητική πρόταση είναι δική της προσπάθεια, εμείς είμαστε συμπληρωματική πρόταση αλλά ο ανταγωνισμός είναι ανταγωνισμός. Πιστεύουμε ότι ο τελικός χρήστης θα πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής του προμηθευτή του και η επιλογή του προμηθευτή γίνεται αν είναι σωστός και αν έχει φθηνότερες τιμές και πιστεύουμε ότι με αυτή την αγορά θα λειτουργήσουμε σωστά», είπε.
 
Ερωτηθείς αν δύο τέτοια έργα είναι βιώσιμα για μια μικρή αγορά όπως της Κύπρου, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι με τους πελάτες μας που είναι η μισή κατανάλωση της Κύπρου, είμαστε βιώσιμοι και έχουμε καταθέσει τα σχέδια μας για αυτό".
 
«Φυσικά οι μεγάλες καταναλώσεις φέρνουν και περαιτέρω μείωση των τιμών αλλά η πρότασή μας λειτουργεί στα πλαίσια ανταγωνισμού. Εάν η κυβέρνηση διαφορετικά, η ρυθμιστική  αρχή αποφασίσει διαφορετικά, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις προτάσεις τους», κατέληξε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Energean, η πρόταση της αφορά την εισαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Βόρειου Καρίς, στο οποίο έχουν διαπιστωθεί απολήψιμα 25 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με υποβρύχιο αγωγό από το Energean Power FPSO, το οποίο θα λειτουργεί από το 2021 σε μικρή απόσταση από την Κύπρο και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ.

ΚΥΠΕ

 
2241