Αυτά είναι τα Σχέδια για προώθηση έργων ΑΠΕ / Πότε προκηρύσσονται

Όλα τα Σχέδια του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ / Επιπρόσθετα κίνητρα για κατοίκους ορεινών και για αγορά ηλεκτρικού οχήματος

Τα Σχέδια του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) που στοχεύουν στην προώθηση έργων ΑΠΕ, κυρίως από νοικοκυριά, παρουσίασε ο Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Τσιαμέττης, σε παρέμβασή του στην εκπομπή Business Hour της DigitalTv.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, ο προϋπολογισμός του Ταμείου για το 2021 θα είναι ελαφρώς πιο χαμηλός από το 2020, σημειώνοντας ότι από το σύνολο των 48,6 εκατομμυρίων ευρώ των συνολικών δαπανών που προνοεί, περίπου 28 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κάλυψη υφιστάμενων συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ και τα υπόλοιπα 19 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για κάλυψη των σχεδίων χορηγιών, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ θα αφορούν νέα σχέδια, τα οποία θα προκηρυχθούν εντός του 2021.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα Σχέδια Χορηγιών
Σε ό,τι αφορά τα Σχέδια Χορηγιών, ο κ. Τσιαμέττης αφού τόνισε πως αυτά κυρίως απευθύνονται σε νοικοκυριά, είπε πως αυτά αφορούν:

1/ Σχέδιο για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κατοικίες, με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ

Το Σχέδιο, εξήγησε, καλύπτει δαπάνες θερμομόνωσης οροφής ή/και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες, με την χορηγία να είναι ιδιαίτερα αυξημένη για ευάλωτους καταναλωτές, όπως τα άτομα με αναπηρίες, οι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και λήπτες δημοσίου βοηθήματος, που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα.

2/ Σχέδιο για εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλικιακών συστημάτων, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ.

Πρόκειται, είπε ο κ. Τσιαμέττης, για ένα Σχέδιο που προσελκύει σημαντικό ενδιαφέρον, προκηρύσσεται κάθε χρόνο και καλύπτει γύρω στις 1.000 αιτήσεις.

Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο σχέδιο αναμένεται πως θα προκηρυχθούν εντός Μαρτίου.

3/ Σχέδιο για την εγκατάσταση ή επέκταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων ή υβριδικών οχημάτων, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ.

Το εν λόγω Σχέδιο έχει ήδη προκηρυχθεί από τον περασμένο Νοέμβριο και παραμένει σε ισχύ.

4/ Νέο σχέδιο που θα προκηρυχθεί εντός 2021 και θα απευθύνεται κυρίως σε τοπικές αρχές.

Σκοπός
του εν λόγω Σχεδίου, σημείωσε, θα είναι η δημιουργία συμπλέγματος σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται στα 1,7 εκατ. ευρώ.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<<

5/ Νέο Σχέδιο που αναμένεται πως θα προκηρυχθεί φέτος για χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ και ΕΞΕ από οντότητες γενικής κυβέρνησης και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιαμέττης το Σχέδιο είναι ακόμη υπό επεξεργασία και θα απευθύνεται προς τοπικές αρχές και ΜΚΟ που διαθέτουν στέγες φιλοξενίας ατόμων.

Σκοπός μέσω αυτού του Σχεδίου, σημείωσε, είναι να επιχορηγηθούν μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα έχουν και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επίτευξη των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας για ΑΠΕ και ΕΞΕ.

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Τσιαμέττη θα καθορίζεται ως ελάχιστη δαπάνη ανά πρόταση το ποσό των 40.000 ευρώ, η οποία θα μπορούσε να καλυφθεί με την δημιουργία συνεργασίας μεταξύ Τοπικών Αρχών και ΜΚΟ.

Αυξημένες χορηγίες για κατοίκους περιοχών
Πέραν των πιο πάνω Σχεδίων, ο Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας ανέφερε πως, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης των έργων της Εθνικής Στρατηγικής Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ κονδύλι 615.000 ευρώ για κάλυψη δράσεων προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στις ορεινές περιοχές.

Όπως είπε, «μετά από συναντήσεις και επικοινωνία με τον Επίτροπο Ορεινών Περιοχών έχει αποφασιστεί όπως, προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση διάθεση του συγκεκριμένου κονδυλίου και κατά το καλύτερο δυνατόν αξιοποίησή του, να περιληφθεί το κονδύλι στα υφιστάμενα Σχέδια, μέσω αυξημένης χορηγίας στους κατοίκους των ορεινών περιοχών», σημειώνοντας πως η χορηγία που θα δίδεται σε τέτοιες περιπτώσεις, πιθανότατα, να είναι διπλάσια από αυτή που προσφέρεται στα υπόλοιπα νοικοκυριά. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων
Αναφορικά με το Σχέδιο αφορά την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, ο κ. Τσιαμέττης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα υπέδειξε πως το ενδιαφέρον για το εν λόγω Σχέδιο εξαρτάται από τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που υπάρχουν στην Κύπρο. 

«Αν συνυπολογίσουμε, όμως, πως θα εξαγγελθεί από το Υπουργείο Μεταφορών το Σχέδιο Επιδότησης Αγοράς Ηλεκτρικού Οχήματος σε συνέργεια με το Σχέδιο του Ταμείου, θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί μία αλληλουχία και θα αποτελέσουν ένα καλό κίνητρο για τους πολίτες για να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα και να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα για την φόρτισή του», εξήγησε.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Λειτουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας στην εκπομπή Business Hour by Brief στο ακόλουθο βίντεο:

 
2356