Αυτές είναι οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Προτείνει επίσημα μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και περιορισμό υπερκερδών

Το πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας παρουσίασαν το απόγευμα ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Πρόκειται για συνέχεια των μέτρων που παρουσιάστηκαν κατά την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της Ένωσης το πρωί της Τετάρτης, και αποτελούν πιο συγκεκριμένες προτάσεις στη βάση των όσων συζητήθηκαν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου από τους Υπουργούς Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

>>> Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Ανάγκη για λήψη μέτρων λόγω των τιμών ενέργειας <<<

Οι προτάσεις, που θα τύχουν διαβούλευσης από τα κράτη μέλη με στόχο την έγκριση από τους Υπουργούς Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνουν μέτρα για μείωση της ζήτησης, αξιοποίηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν με χαμηλό κόστος αλλά και των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για στήριξη ευάλωτων καταναλωτών, καθώς και αλλαγές στους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

>>> Διαβάστε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας <<<

Πιο μεσοπρόθεσμα, η Κομισιόν θα συνεχίσει να συζητά με τα κράτη μέλη ιδέες όπως επιβολή πλαφόν στις τιμές, ενίσχυση της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ για διευκόλυνση σύναψης συμφωνιών, αλλά και ανάπτυξη εργαλείων για βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στον τομέα της ενέργειας καθώς και επανεξέταση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

>>> Διαβάστε επίσης:  Κομισιόν: €140 δισ. στα κράτη-μέλη από το πλαφόν στα υπερκέρδη <<<

Ειδικότερα όσον αφορά τις προτάσεις που προωθούνται βραχυπρόθεσμα από την Κομισιόν:

  • Η Επιτροπή προτείνει την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής με τις υψηλότερες τιμές. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν το 10% των ωρών όπου καταγράφεται η υψηλότερη αναμενόμενη τιμή για να εφαρμόσουν αυτό το μέτρο. Η
  • Επιτροπή προτείνει επίσης στα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μέτρα που θα επιλέξουν τα κράτη μέλη, και μπορούν να περιλαμβάνουν οικονομική αποζημίωση. Η μείωση της ζήτησης σε περιόδους αιχμής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 1,2 bcm τον χειμώνα, σημειώνεται.
  • Η Επιτροπή προτείνει επίσης επιβολή προσωρινού ανώτατου ορίου εσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν ενέργεια με τεχνολογίες με χαμηλότερο κόστος (“inframarginal producers” ή «υπο-οριακοί», δηλαδή κάτω από το οριακό κόστος παραγωγής). Τέτοιες τεχνολογίες είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης, οι οποίες παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο με κόστος χαμηλότερο από το επίπεδο τιμών που καθορίζουν οι ακριβότεροι παραγωγοί.
  • Η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το υπο-οριακό ανώτατο επίπεδο εσόδων σε 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτι που θα επιτρέψει στους παραγωγούς να καλύψουν τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες τους χωρίς να υπονομευθούν οι επενδύσεις σε νέες δυνατότητες στο πλαίσιο των κλιματικών στόχων για το 2030 και το 2050.
  • Τα έσοδα που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο θα εισπράττονται από τις Κυβερνήσεις των κρατών μελών και θα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους καταναλωτές ενέργειας να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Τα κράτη μέλη που εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια από άλλα κράτη ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες μεχρι την 1η Δεκεμβρίου 2022.
  • Η Επιτροπή προτείνει επίσης προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης πάνω στα υπερκέρδη που παράγονται από δραστηριότητες στους κλάδους του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων τα οποία δεν καλύπτονται από την εφαρμογή ανωτάτου ορίου στα υπο-οριακά έσοδα. Η εν λόγω χρονικά περιορισμένη εισφορά θα συντηρήσει τα επενδυτικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση και θα εισπραχθεί από τα κράτη μέλη επί των κερδών του 2022 τα οποία είναι πέραν του 20% περισσότερα από τον μέσο όρο των κερδών των τριών προηγούμενων ετών.
  • Τα έσοδα θα ανακατευθύνονται σε καταναλωτές ενέργειας, ιδίως σε ευάλωτα νοικοκυριά, σοβαρά πληγείσες επιχειρήσεις και ενεργοβόρες βιομηχανίες. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να χρηματοδοτούν διασυνοριακά έργα σύμφωνα με τους στόχους REPowerEU ή να χρησιμοποιούν μέρος των εσόδων για την κοινή χρηματοδότηση μέτρων για την προστασία της απασχόλησης ή την προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση.

(ΚΥΠΕ)