Αυτό το χωριό στην Αγγλία χρησιμοποιεί υδρογόνο για θέρμανση

Από τον Αύγουστο, ένα μείγμα 20% υδρογόνου και 80% φυσικού αερίου μεταφέρεται μέσω του δημόσιου δικτύου, τροφοδοτώντας 668 σπίτια, ένα σχολείο και μερικές μικρές επιχειρήσεις

Ένα χωριό στη βορειοανατολική Αγγλία χρησιμοποιεί υδρογόνο για θέρμανση και μαγείρεμα, σηματοδοτώντας ένα βασικό ορόσημο στις προσπάθειες της Βρετανίας να βρει τρόπους για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως γράφει το Bloomberg, από τον Αύγουστο, ένα μείγμα 20% υδρογόνου και 80% φυσικού αερίου μεταφέρεται μέσω του δημόσιου δικτύου, τροφοδοτώντας 668 σπίτια, ένα σχολείο και μερικές μικρές επιχειρήσεις στο Winlaton, ένα χωριό περίπου 7 μίλια (11 χιλιόμετρα) ανατολικά του Newcastle. Το έργο αυτό ονομάζεται HyDeploy και είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μεικτό υδρογόνο στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου.
σ
Το υδρογόνο εκπέμπει μόνο ατμό όταν καίγεται, καθιστώντας το μια πολύ καθαρότερη εναλλακτική λύση από ό,τι το αέριο και θεωρείται από ορισμένους ως ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση του σχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την εξάλειψη των αερίων του θερμοκηπίου. Η θέρμανση κατοικιών και κτιρίων είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Βρετανία και η χρήση υδρογόνου θα επιφέρει μια ταχύτερη μείωση.

«Το έργο θα παρέχει σημαντικές ενδείξεις σχετικά με τις δυνατότητες ανάμιξης υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ως σκαλοπάτι για την απανθρακοποίηση της θερμότητας», δήλωσε ο Tim Harwood, επικεφαλής της Northern Gas Networks Ltd.μ, εταιρείας που διαχειρίζεται αγωγούς και συμμετέχει στο HyDeploy.

Το project του Winlaton είναι η δεύτερη φάση του πιλοτικού έργου που έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο. Στο πρώτο στάδιο 100 σπίτια και περίπου 30 εμπορικά κτίρια σε κλειστό δίκτυο στο Πανεπιστήμιο Keele στην Αγγλία χρησιμοποίησαν μεικτό υδρογόνο για 18 μήνες που έληξαν τον Μάρτιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει έως το 2030 την πρώτη πόλη που θερμαίνεται κατά 100% με υδρογόνο.

Πηγή: ot/Bloomberg

 
3822