Αυξάνονται και Πληθύνονται οι Χώρες που Εισάγουν LNG

Στους 319 εκατ. Τόνους η Παγκόσμια Ζήτηση

Το προηγούμενο έτος χώρες όπως είναι ο Παναμάς, το Γιβραλτάρ και το Μπαγκλαντές, συμπεριλήφθηκαν στον εν λόγω κατάλογο. Η έκθεση δείχνει ότι το LNG θα εξακολουθήσει να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, με τον αναμενόμενο, σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, να ανέρχεται στο 4%, στη χρονική περίοδο μεταξύ 2019 και 2035.

Ο αγγλοολλανδικός όμιλος προβλέπει αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανά τον πλανήτη, με την Ασία και την Ευρώπη να αναδεινύντυαι οι κυρίαρχες αγορές. Η Κίνα, η Ινδία και άλλοι μεγάλοι εισαγωγείς εφαρμόζουν πολιτικές που προωθούν την επιλογή του φυσικού αερίου έναντι του άνθρακα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σύμφωνα με την Shell, το LNG παρέχει ευέλικτο εφοδιασμό για την κάλυψη των εποχικών και βραχυπρόθεσμων αναγκών, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού. Τέλος, ο πετρελαϊκός όμιλος εκτιμά ότι τα στοιχεία για το 2035, δείχνουν ότι περισσότερο από το 70% της συνολικής αύξησης της ζήτησης ενέργειας θα επιτευχθεί μέσω της χρήσης φυσικού αερίου και της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το φυσικό αέριο να αναλογεί σε ποσοστό υψηλότερο του 40% της πρόσθετης συνολικής ζήτησης. 

 

Εν τω μεταξύ, η έντονη ζήτηση για καθαρά καύσιμα, που παρατηρήθηκε στην Ασία, απέφερε σημαντική άνοδο της χρήσης LNG το 2018, με την παγκόσμια ζήτηση να αυξάνεται κατά 27 εκατ. τόνους και να διαμορφώνεται, συνολικά, σε 319 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Shell.

Πιο συγκεκριμένα η Shell προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να φθάσει στους 384 εκατ. τόνους το 2020, με πρόβλεψη αύξησης κατά 35 εκατ. τόνους. το τρέχον έτος,  με την Ευρώπη και την Ασία να εκτιμάται πως θα απορροφήσουν την πρόσθετη προσφορά. "Η αύξηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης LNG, το 2018 θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις επενδύσεις για την εκτέλεση έργων υγροποίησης αερίου", τονίζεται στην έκθεση. που παρατηρεί, ακόμη, πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την κινεζική κυβέρνηση για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, απέφεραν αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 16 εκατ. τόνους, το περασμένο έτος, ήτοι ποσοστιαία αύξηση ύψους 40%, έναντι του 2017. 

Παράλληλα, η έκθεση της Shell αναφέρει ότι Κίνα και Αυστραλία είναι σε θέση να παράσχουν, στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, το φυσικό αέριο που χρειάζονται προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα, εκτοπίζοντας σταδιακά την ηλεκτροπαραγωγή και την θέρμανση, με καύση άνθρακα. Ανώτατο στέλεχος της Shell υποστήριξε πως: «Η επιτυχία της Κίνας να παράσχει συνθήκες καθαρότερου αέρα καταδεικνύει τον καίριο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το φυσικό αέριο για την παροχή περισσότερης και καθαρότερης ενέργειας ανά τον πλανήτη.» 

Energia.gr