Αυξήσεις έως 30% στα ηλεκτρικά είδη και τα χειρότερα έπονται

Την ανιούσα πήραν οι τιμές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών ανά το παγκόσμιο, με την Κύπρο να μην μένει ανεπηρέαστη

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Το ξέφρενο ράλι τιμών που παρατηρείται στην παγκόσμια Οικονομία, δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Μάλιστα στην Κύπρο, στη συγκεκριμένη αγορά, καταγράφονται αυξήσεις που αγγίζουν μέχρι και το 30%. 

Η Brief επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Ηλεκτρικών Συσκευών, Όθωνα Θεοδούλου, ο οποίος αφού επιβεβαίωσε τις αυξήσεις – φωτιά που καταγράφονται, επεξήγησε τους λόγους που αυτές προκύπτουν.

«Είναι τρεις οι παράγοντες που προκαλούν τις αυξήσεις. Ο πρώτος παράγοντας αφορά  στη δραματική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Ο δεύτερος παράγοντας έγκειται στο γεγονός ότι έχουν εκτοξευθεί οι τιμές στα ναύλα με αποτέλεσμα πλέον οι μεταφορές να είναι πανάκριβες. Απλά παραθέτω το παράδειγμα ενός κοντέινερ (40αρι) που ερχόταν στην Κύπρο από Κίνα με 2000 περίπου δολάρια. Αυτή τη στιγμή το κόστος μεταφοράς του αντίστοιχου κοντέινερ εκτοξεύθηκε στα 15.000 δολάρια! Ο τρίτος παράγοντας είναι η αναστάτωση που προκάλεσε στην αγορά η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν προς αντιμετώπισή της» τόνισε ο κ. Θεοδούλου

Σ’ ότι αφορά στην περίπτωση της Κύπρου, ο κύριος Θεοδούλου διευκρίνισε ότι ήδη παρατηρούνται αυξήσεις σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, που κυμαίνονται από 5% μέχρι και 30%. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται για τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και ακριβώς σ’ αυτά τα είδη είναι που οι αυξήσεις αγγίζουν το 30%. Σ’ ότι αφορά στα προϊόντα που εισάγονται από κράτη – μέλη, οι αυξήσεις στις τιμές που καταγράφονται είναι χαμηλότερες, καθώς τα ναύλα από την Ευρώπη παραμένουν σε πιο λογικές τιμές μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε ο Όθωνας Θεοδούλου. 

Δεν υπάρχει φως στο τούνελ 

Επί του παρόντος οι τιμές στα ηλεκτρικά / ηλεκτρονικά προϊόντα, προβλέπεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, ακόμα και εντός του 2022. 

«Η κυπριακή αγορά εξαρτάται από τις εισαγωγές, είμαστε εξαρτημένοι απ’ το εξωτερικό αφού δεν έχουμε δική μας παραγωγή. Το μόνο που μας απομένει είναι να προσαρμοστούμε στις διεθνείς συνθήκες. Ακόμα και εάν κάποιος καταναλωτής επιλέξει ν’ αγοράσει μεταχειρισμένη συσκευή για ν’ αποφύγει τα υψηλά κόστη που καταγράφονται, πιθανόν όσα χρήματα γλιτώσει, να τα πληρώσει σ' επιδιορθώσεις φθοράς που θα παρουσιάσει η συγκεκριμένη συσκευή», κατέληξε ο κ. Θεοδούλου
 

 
2542