Βενεζουέλα: Τέλος στο κρατικό μονοπώλιο βενζίνης

200 βενζινάδικα θα μπορούν να πωλούν ελεύθερα βενζίνη στη διεθνή τιμή, ανακοίνωσε ο Μαδούρο

Αυξάνεται από αύριο 1η Ιουνίου η τιμή της βενζίνης στη Βενεζουέλα, η οποία μέχρι τώρα ήταν σχεδόν δωρεάν στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα, ανακοίνωσε χθες Σάββατο (30/5) ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, όμως η παραγωγή της έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις καυσίμων, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία της.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Αποφασίσαμε ότι 200 βενζινάδικα θα μπορούν να πωλούν ελεύθερα το προϊόν αυτό στη διεθνή τιμή», δήλωσε ο Μαδούρο τερματίζοντας το μονοπώλιο του κράτους στην πώληση βενζίνης.

«Η διεθνής τιμή που ορίσαμε είναι τα 50 λεπτά του δολαρίου ανά λίτρο», πρόσθεσε σε διάγγελμά του.

Αυτά τα 200 βενζινάδικα «θα τα διαχειρίζονται ιδιώτες» που θα έχουν άδεια να εισάγουν βενζίνη, εξήγησε, αν και δεν διευκρίνισε αν έχουν ήδη δοθεί οι άδειες αυτές ή αν πρόκειται να διεξαχθεί διαγωνισμός για την απόδοσή τους.

Επίσης ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συστήματος επιδότησης με βάση τα 5.000 μπολίβαρ (0,025 δολάριο) ανά λίτρο, που θα επιτρέπει την αγορά 120 λίτρων βενζίνης το μήνα για τα οχήματα των ιδιωτών και 60 λίτρων για τις μοτοσικλέτες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς «θα λαμβάνουν επιδότηση 100%», τόνισε.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες μετά την άφιξη στη Βενεζουέλα ιρανικών δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν βενζίνη και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα στη χώρα. Τέσσερα από τα πέντε τάνκερ που έστειλε η Τεχεράνη έχουν ήδη ελλιμενιστεί στα λιμάνια που χρησιμοποιούν τα τρία βασικά διυλιστήρια της Βενεζουέλας.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<<

Η άφιξη των τάνκερ προκάλεσε νέα όξυνση της έντασης μεταξύ Καράκας και Ουάσιγκτον, η οποία κατήγγειλε τη στήριξη της Τεχεράνης στον Μαδούρο.

«Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα από 1.500 βενζινάδικα της χώρας ανεφοδιάζονται, διαθέτουμε επαρκή ποσότητα καυσίμων για να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο», εξήγησε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ευχαριστώντας την Τεχεράνη για τη στήριξή της.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
 

 
3616