BP, Equinor: Αρχίζει η κούρσα στο υδρογόνο

Τα παράλληλα σχέδια των δύο ενεργειακών κολοσσών με αφετηρία τη Μ. Βρετανία

Ο βρετανικός πολυεθνικός κολοσσός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου BP, αλλά και ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της Νορβηγίας Equinor ανακοίνωσαν σε παράλληλο χρόνο μεγάλα επενδυτικά σχέδια για μονάδες υδρογόνου. Δίνοντας έτσι το στίγμα για την κούρσα του ανταγωνισμού και σε αυτό το πολλά υποσχόμενο πεδίο.

Η BP ανακοίνωσε τα σχέδια της για αυτό που περιέγραψε ως το «μεγαλύτερο έργο υδρογόνου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η προτεινόμενη εγκατάσταση στο Teesside θα παράγει έως και 1GW «μπλε» υδρογόνου έως το 2030, -20% του συνολικού στόχου του Ηνωμένου Βασιλείου-, ενισχύοντας την ανάδειξη της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς υδρογόνου.

Η εγκατάσταση με την ονομασία H2 Teesside θα δεσμεύει και θα αποθηκεύει έως και δύο εκατομμύρια τόνους Co2 ετησίως, που ισοδυναμεί με τη δέσμευση εκπομπών από τη θέρμανση ενός εκατομμυρίου νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η BP επισήμανε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του βραχίονα υδρογόνου της εταιρείας και θα συμβάλει σημαντικά στους στόχους της βρετανικής κυβέρνησης.

Η εταιρεία δήλωσε πως το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά σε χώρους αποθήκευσης και σε υποδομές της Βόρειας Θάλασσας καθιστά την τοποθεσία του H2 Teesside μοναδική και ικανή να συμβάλει καθοριστικά στο στόχο του περιορισμού των εκπομπών άνθρακα.

Η τελική επενδυτική απόφαση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024 και η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2027 ή νωρίτερα.

Ο Dev Sanyal, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της BP στον τομέα του φυσικού αερίου και της ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε: «Το καθαρό υδρογόνο είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για την ηλεκτροδότηση στην πορεία προς την μηδενική κατανάλωση άνθρακα. Το μπλε υδρογόνο, με ενσωματωμένη τη δυνατότητα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, μπορεί να παρέχει την κλίμακα και την αξιοπιστία που απαιτείται από τις βιομηχανικές διαδικασίες».

Η BP έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με την Venator για την κάλυψη της παροχής καθαρού υδρογόνου στο εργοστάσιο της Teesside, και με τη Northern Gas Network για να συμβάλει στην απαλλαγή από άνθρακα δικτύων φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μάικ Τόλεν, διευθυντής αειφoρίας στον βιομηχανικό κλάδο της Oil and Gas UK, δήλωσε ότι η BP είναι πρωτοπόρος στο έργο για την επιτάχυνση της πορείας του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Η «σκανδιναβική απάντηση» από την Equinor
Την ίδια ώρα, η ενεργειακή εταιρεία της Νορβηγίας Equinor ASA ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την SSE Plc για την ανάπτυξη δύο νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα στο πιο ρυπογόνο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου στον κόσμο που θα λειτουργεί με υδρογόνο.

Οι σταθμοί θα κατασκευαστούν, σύμφωνα με το Bloomberg, στην περιοχή Χάμπερ στα βόρεια της Αγγλίας, όπου λειτουργούν μεγάλα βιομηχανικά εργοστάσια. Θα χρησιμοποιήσουν την υποδομή που χτίζεται μέσω της πρωτοβουλίας Zero Carbon Humber, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο εταιρείες. Το πρόγραμμα έλαβε κρατική χρηματοδότηση τον Μάρτιο.

Η Βρετανία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 78% έως το 2035 για να πετύχει το στόχο των μηδενικών ρύπων έως το 2050.

Οι Humber και Teeside, περιοχές που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των βιομηχανικών εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου, εμφανίζονται ως πρωτοπόροι για την ανάπτυξη έργων CCS στη Βρετανία. Η κυβέρνηση λέει ότι θα χρηματοδοτήσει τουλάχιστον ένα έργο ενέργειας εξοπλισμένο με τεχνολογία που καταγράφει τις εκπομπές και τις αποθηκεύει μόνιμα κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ξεκινώντας από 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.

Η «παράμετρος» CCS είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του μέλλοντος των μεγάλων μονάδων φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μέχρι στιγμής η τεχνολογία δεν έχει λειτουργήσει οπουδήποτε στον κόσμο με επιτυχία σε ανταγωνιστική τιμή.

«Η ισχύς Equinor είναι στο φυσικό αέριο», δήλωσε η Lydia Rainforth, αναλυτής της Barclays Plc. «Αναμένουμε ότι το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται σε αυτά τα έργα θα προέρχεται από την Equinor, και η ανακοίνωση για περαιτέρω ανάπτυξη μπλε υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενθαρρυντική».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε, χθες, Πέμπτη, η SSE και η Equinor θα αναπτύξουν εφαρμογές υδρογόνου στο έργο Keadby-2 της SSE που είναι ήδη υπό κατασκευή.

Το Keadby-2 αναμένεται να ξεκινήσει εμπορικές δραστηριότητες τον επόμενο χρόνο και θα είναι πιθανότατα το τελευταίο εργοστάσιο φυσικού αερίου μεγάλης κλίμακας στη Βρετανία που δεν διαθέτει τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Το Keadby-3 θα μπορούσε να είναι έτοιμο έως το 2027 και το Keadby Hydrogen πριν από το τέλος της δεκαετίας, ανέφεραν οι εταιρείες, χωρίς να αποκαλύπτουν πόσο θα κοστίσουν τα δύο εργοστάσια.

Το Keadby-3, θα είναι ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας 900MW με καύσιμο φυσικό αέριο και θα διαθέτει τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα για την απομάκρυνση του CO2 από τις εκπομπές του. Το δεσμευμένο CO2 στη συνέχεια θα μεταφέρεται μέσω αγωγών προς ασφαλή αποθήκευση κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα

Το Keadby Hydrogen, το οποίο θα έχει μέγιστη ζήτηση 1.800 MW υδρογόνου, θα παράγει περίπου 900MW ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές. Θα είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υδρογόνο 100% στον κόσμο

Πηγή: newmoney

 
2241