Βρετανία: Κατέρρευσε ιδιωτική εταιρεία ενέργειας

Ορατός κίνδυνος αυξήσεων για χιλιάδες νοικοκυριά

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πελάτες ενός προμηθευτή ενέργειας που κατέρρευσε αντιμετωπίζουν πιθανές αυξήσεις τιμών μετά τη συμφωνία μιας ανταγωνιστικής εταιρείας να αναλάβει την παροχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Octopus είχε επιλεγεί για να αναλάβει τους πελάτες της Avro Energy μετά από «ανταγωνιστική διαδικασία», ανακοίνωσε την Κυριακή η εποπτική αρχή ενέργειας Ofgem.  Η Avro, η οποία είχε 580.000 πελάτες, ήταν η μεγαλύτερη από τις πολλές εταιρείες που χρεοκόπησαν αυτόν τον μήνα μετά την εκτόξευση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου. Συνολικά 1,5 εκατ. νοικοκυριά είδαν τον προμηθευτή τους να καταρρέει.

Σύμφωνα με το σύστημα «προμηθευτή τελευταίας καταφυγής», τα ανεξόφλητα πιστωτικά υπόλοιπα που οφείλονται σε υφιστάμενους και πρώην πελάτες της Avro θα πληρωθούν και οι νοικοκυριά που μεταφέρθηκαν στην Octopus θα προστατεύονται από το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας.

Ωστόσο, οι πελάτες που είχαν φθηνότερες συμφωνίες σταθερής τιμής, οι οποίες είχαν υπογραφεί πριν από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, θα μπορούσαν να δουν τους λογαριασμούς να αυξάνονται κατά εκατοντάδες λίρες. Το ετήσιο ανώτατο όριο τιμών πρόκειται να αυξηθεί σε 1.277 λίρες από τον Οκτώβριο για ένα τυπικό νοικοκυριό.

Δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή

Οι πελάτες μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή ή τιμολόγιο χωρίς τέλη εξόδου μετά τη μετάβαση, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες, αλλά ενδέχεται να δυσκολευτούν να βρουν ισοδύναμες προσφορές.

Η Octopus, η οποία είχε 2,5 εκατομμύρια πελάτες πριν από την εξαγορά, έχει επίσης αναδειχθεί ως πιθανός αγοραστής της Bulb Energy, η οποία προμηθεύει 1,7 εκατομμύρια σπίτια.

Υπάρχουν φόβοι ότι το σύστημα οδηγεί σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, καθώς η Octopus θα είναι σε θέση να ανακτήσει όλα τα έξοδα που προκύπτουν, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενέργειας για τους πελάτες της Avro σε διογκωμένες τιμές, η οποία πληρώνεται με εισφορά που βαρύνει τους καταναλωτές.
Το κόστος μετακίνησης των πελατών των εταιρειών αναμένεται να αυξηθεί καθώς η Ofgem προβαίνει σε ρυθμίσεις για σχεδόν ένα εκατομμύριο από άλλες χρεοκοπημένες εταιρείες.

Την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Scottish Power, Keith Anderson, προειδοποίησε ότι οι πελάτες θα μπορούσαν να πληρώσουν έναν λογαριασμό που θα έφτανε “δισεκατομμύρια λίρες” λόγω του χάους. Η κυβέρνηση απέφυγε να προσφέρει στις εταιρείες ενέργειας διάσωση, παρά τις ανησυχίες ότι λίγες είναι αρκετά ισχυρές για να αναλάβουν τους μεταφερόμενους πελάτες. Αυτό συνέβη μετά τη μετάβαση σε λιγότερο αξιόπιστη αιολική και ηλιακή ενέργεια, η οποία άφησε τη Βρετανία στο έλεος των διεθνών αγορών φυσικού αερίου και αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια.

Χθες προέκυψε ότι οι υπουργοί εξετάζουν την «αλλαγή εστίασης» στην πυρηνική ενέργεια ως μια πιο αξιόπιστη πράσινη πηγή ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει επικριθεί επειδή δεν αντικατέστησε νωρίτερα τους αντιδραστήρες που έχουν γεράσει, με το Ηνωμένο Βασίλειο να χάνει περισσότερο από το ένα πέμπτο της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας όταν δύο εργοστάσια αποσυρθούν το επόμενο έτος.

Πηγή: newmoney.gr

 
3179