Χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2019

Οι επενδύσεις στην ενέργεια θα είναι 32 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2030

Οι επενδύσεις στους βασικούς τομείς του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, εκτιμώνται σε 32 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2030. Αυτό ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του 8ου Capital+Vision, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και τη διαδικτυακή πύλη Capital.gr

Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, "οι προκλήσεις της ενιαίας ευρωπαϊκής ενέργειας είναι μπροστά μας. Η συστράτευση προς τους στόχους που έχει θέσει η χώρα και έχει συνυπογράψει αποτελεί την μεγάλη πρόκληση. Θα κινηθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Αυτός ο μεγάλος μετασχηματισμός σε έργα υποδομής, στην ενοποίηση αγορών, στον μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας του ενεργειακού τομέα, αποτελούν ένα τεράστιο επενδύσεων. Εκτιμάται ότι θα επενδυθούν γύρω στα 32 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία".

Ο κ. Σταθάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ενέργειας ενώ μίλησε και για τις αλλαγές που συντελούνται στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας και για τη θεσμοθέτηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Όπως είπε, το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2019, υλοποιώντας ουσιαστικά το Μοντέλο-Στόχος (Target Model) που είχε υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενιαία αγορά ενέργειας.

 
625
Thumbnail

“Είναι δικαίωμα κάθε χώρας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, δηλώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ουδέποτε αναφέρθηκε σε συμμετοχή της Τουρκίας σε τριμερή ή άλλα σχήματα.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σημειώνεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας στα ενεργειακά ζητήματα η Αθήνα αναγνωρίζει στη γείτονα χώρα όσα προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό». 

,

Αναφερόμενος στις συνεργασίες της Ελλάδας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σημείωσε ότι αυτές κινούνται στο πλαίσιο σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα.

ad1mobile

Όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτή ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρθηκε ειδικώς στο κοινό ταμείο που έχει εγκρίνει η κυπριακή Βουλή και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές για να αξιοποιηθούν και προς όφελος των Τουρκοκυπρίων μετά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

ad2mobile

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι η Αθήνα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι αυτές πρέπει να έχουν πιθανότητες συμφωνίας και να μην γίνουν μόνο για επίδειξη.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης

article 1