Δεν είναι απαραίτητο το κάρβουνο για την Ενεργειακή Ασφάλεια

Oι εγκαταστάσεις, σε δύο χρόνια από σήμερα, θα πρέπει να λειτουργούν βάσει των νέων ευρωπαϊκών ορίων

Με μια τολμηρή τοποθέτηση ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, απαντώντας την περασμένη εβδομάδα σε ερώτηση Γερμανού ευρωβουλευτή, ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητος ο άνθρακας ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια. Άλλωστε όπως επισήμανε υπάρχουν κράτη μέλη που τα καταφέρνουν περίφημα χωρίς αυτό.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ειδικότερα, υπογραμμίζει: « Η Επιτροπή θεωρεί την ασφάλεια του εφοδιασμού κορυφαία προτεραιότητα και θεωρεί ότι μια ολοκληρωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (με διασυνοριακό εμπόριο που λειτουργεί σωστά και λειτουργούσα περιφερειακή συνεργασία) αποτελεί τον πλέον αποδοτικό τρόπο, από πλευράς κόστους, για την εξασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια. Άλλα κράτη μέλη σταδιακά καταργούν τον άνθρακα και διαχειρίζονται τις ανάγκες εξισορρόπησης με ευέλικτες τεχνολογίες, χαμηλότερων εκπομπών, χωρίς αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια του εφοδιασμού τους ή των γειτόνων τους».

Μάλιστα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή σχετικά με τη νέα σύγχρονη, υπό κατασκευή, μονάδα άνθρακα στο Datteln (ανάλογη της Πτολεμαΐδας V) – για την οποία δίνονται μάχες στη Γερμανία για το αν πρέπει ή όχι να λειτουργήσει με δεδομένη την επικείμενη επίσημη θέσπιση ημερομηνίας πλήρους απεξάρτησης της χώρας από τον άνθρακα – ο κ. Κανιέτε απαντά διπλωματικά, αναφέροντας ότι όλες οι εγκαταστάσεις, σε δύο χρόνια από σήμερα, θα πρέπει να λειτουργούν βάσει των νέων ευρωπαϊκών ορίων όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων.

Όπως σημειώνει, το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ διασφαλίζει ότι εγκαταστάσεις, όπως είναι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και οι βιομηχανίες, πρέπει να συμβάλλουν στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όσον αφορά σε άλλους ρύπους, όλες οι μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (Best Available Techniques) από τον Αύγουστο του 2021 (το αργότερο).

Οι απαντήσεις του κ. Κανιέτε, έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τη χώρας μας, καθώς η λιγνιτική απεξάρτηση της Ελλάδας φαντάζει ακόμη πολύ μακρινό σχέδιο. Η χώρα μας - όπως και η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Τσεχία – δεν έχει ακόμη σχέδιο πλήρους απεξάρτησης από τον άνθρακα.

Πάντως, το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΕΤΔΜ) αποτελεί μια καλή αρχή. Οι τρεις λιγνιτικές περιοχές της χώρας (Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη) απέκτησαν κάποιους πόρους για έργα που προωθούν την απανθρακοποίηση και την ανάπτυξη εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι συγκεκριμένοι πόροι προέρχονται από το 6% των δημοσίων εσόδων που προκύπτουν από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων CO2, ποσοστό που για το 2018 αντιστοιχούσε σε ένα ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

Θα χρηματοδοτηθούν δράσεις για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου και ενός χωρικού σχεδίου ή σχεδίου χρήσεων γης για τον Δήμο Μεγαλόπολης, για την επένδυση επεξεργασίας λυματολάσπης από μονάδες επεξεργασίας αστικών και οικιακών λυμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων για συμπράξεις με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των έξυπνων ενεργειακών συστημάτων, των εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών και της αποθήκευσης ενέργειας. Περιλαμβάνει ακόμη χρηματοδότηση μελετών για την εξάπλωση των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

energia.gr

 
794
Thumbnail

Στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πλαίσια προτίθεται να προχωρήσει ο ιδιοκτήτης τεμαχίων γεωργικής γης στην περιοχή της κοινότητας Κλήρου Αγαθοκλής Κωνσταντίνου.

ad1mobile

Σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών για έγκριση, πρόκειται για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος μέχρι 0.83 MW, το οποίο θα κατασκευαστεί σε τεμάχια συνολικού εμβαδού 17,728 m2 στην τοποθεσία «Μακρύκαμπος».

1

Το φωτοβολταϊκό πάρκο δεν θα καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια των τεμαχίων, αφού σε μέρος τους υπάρχει σημαντικός αριθμός πεύκων. Το συνολικό εμβαδόν που θα καλυφθεί από το έργο ανέρχεται στα 13,426 m2.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σε απόσταση 3 km περίπου βορειοδυτικά του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευαστεί βρίσκεται περιοχή προστασίας του δικτύου Φύση 2000 «Κοιλάδα Ποταμού Μαρούλλενας - CY2000010» και στην ίδια απόσταση νοτιοανατολικά βρίσκεται η περιοχή προστασίας του δικτύου Φύση 2000 «Δάσος Μαχαιρά - CY2000004». 

1

Επίσης, το έργο χωροθετείται σε απόσταση 3 km περίπου νότια του πυρήνα της οικιστικής περιοχής της κοινότητας Κλήρου και σε απόσταση 2 km νοτιοανατολικά του πυρήνα της οικιστικής περιοχής της κοινότητας Καλού Χωριού Ορεινής. Η πλησιέστερη οικία βρίσκεται δυτικά του έργου σε απόσταση 100m περίπου. Επιπλέον, σε ακτίνα εντός 1 km νότια και νοτιοδυτικά βρίσκεται πευκοδάσος της Κοινότητας Κλήρου.

Η πρόσβαση στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το φ/β πάρκο γίνεται από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Αστρομερίτη και στη συνέχεια από το δευτερεύον οδικό δίκτυο που οδηγεί προς την Κοινότητα Φικάρδου (οδός Μοναστηρίου). Η πρόσβαση στα τεμάχια γίνεται μέσω χωμάτινου δρόμου.

1

2.480 φωτοβολταϊκά πλαίσια

Οι εγκαταστάσεις του φ/β πάρκου θα κατασκευαστούν από συνήθη υλικά (μέταλλα, μπετόν κ.τ.λ.), ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για παρόμοιες εγκαταστάσεις. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εισαχθούν από το εξωτερικό και θα μεταφερθούν στα τεμάχια, όπου και θα τοποθετηθούν σε σταθερές μεταλλικές βάσεις. Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από:

  • 2,480 Φωτοβολταϊκά πλαίσια,
  • Μεταλλικές βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών συστημάτων,
  • 28 Μετατροπείς δικτύου,
  • Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό,
  • Δωμάτιο Μετρητών ΑΗΚ (25,5m2),
  • Γραφείο/Αποθήκη (31m2),
  • Περίφραξη περιμετρικά των τεμαχίων,
  • Δρόμο για τον μετρητή της ΑΗΚ.

Το σύστημα παραγωγής αναμένεται να είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και να ελέγχεται από αυτόματο κεντρικό σύστημα. Η ενέργεια που θα παράγει υπολογίζεται σύμφωνα με τη μέγιστη δυναμικότητα του, στις 1.213 MWh/year.

ad2mobile

>>> Ειδήσεις - Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<<

Το ΠΕ υπολογίζεται προκαταρκτικά να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες θα αρχίσουν μετά την έκδοση των αναγκαίων αδειών.

article 1