Τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα να παρουσιάσει τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας

Τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αν δεν παρουσιάσει τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας μέχρι την Παρασκευή θα κριθεί “persona non grata” και θα απελαθεί.

Σχολιάζοντας, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, ο κ. Δένδιας είπε ότι πρόκειται για δύο μνημόνια, με το ένα να αφορά ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία. Έκανε ειδική αναφορά στο δεύτερο μνημόνιο το οποίο, όπως είπε, είναι πιθανό να παραβιάζεται από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

>>> ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ BRIEF <<< 

Αναφορικά με τη συνολικότερη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι η Άγκυρα επιχειρεί να γίνει αποδεκτή μια αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Αυτό το επιδιώκει ιστορικά, όχι μόνο τώρα με το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ μεγάλα νησιά», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι κατά την άποψη της Ελλάδας αυτή είναι μία αβάσιμη αντίληψη καθώς υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

«Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης)
 

 
1327
Thumbnail

Τα φωτοβολταϊκά είναι βιομηχανικές διατάξεις οι οποίες μετατρέπουν ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα φωτοβολταϊκά πρόκειται βασικά για γεννήτριες που αποτελούνται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τα συστήματα στήριξης, τους συσσωρευτές, τους αντιστροφείς τάσης, τους μετρητές ενέργειας και τους ρυθμιστές φόρτισης.

ad1mobile

Τα φωτοβολταϊκά ανήκουν στην κατηγορία των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Στην καθημερινότητά μας τα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αφού μας συμφέρουν και έχουν πολλά πλεονεκτήματα.

Το βασικότερο από τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι ότι λειτουργούν με τον ήλιο. Επίσης τα φωτοβολταϊκά δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, αντέχουν στο χρόνο και βοηθούν στην κατανάλωση ρεύματος.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Πόσα όμως κοστίζουν να τοποθετηθούν, πόσα χρειάζεται να τοποθετήσεις, πόσα χρόνια χρειάζεται για να γίνει απόσβεση καθώς και το ποσό της κρατικής χορηγίας που λαμβάνεις για την εγκατάστασή τους;

Σε επικοινωνία της Brief με το Νίκο Τοφή από την εταιρεία Eletoyia Φωτοβολταϊκά Συστήματα, απαντούμε σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το κόστος και τον αριθμό φωτοβολταϊκών πλαισίων που χρειάζεται να εγκατασταθούν για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα.

Πόσα φωτοβολταϊκά χρειάζεται να τοποθετήσεις;
Ο αριθμός των φωτοβολταϊκών πλαισίων που χρειάζεται να τοποθετηθούν είναι αναλόγως των ενεργειακών αναγκών και συγκεκριμένα της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε kWhs. Σκοπός είναι να καλυφθούν πλήρως οι ενεργειακές ανάγκες του υποστατικού με σκοπό την ελαχιστοποίηση του ποσού του λογαριασμού της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα: «Για ένα σπίτι που πληρώνει €180 - €200 λογαριασμό τη διμηνία, θα μπορούσε να προταθεί ένα σύστημα 3 kWp (αποτελούμενο από 10 φωτοβολταϊκά πλαίσια) και να λάβει επιδότηση της τάξης των €750. Για ένα σπίτι που πληρώνει €220 - €240 λογαριασμό τη διμηνία, θα μπορούσε να προταθεί ένα σύστημα 4 kWp (αποτελούμενο από 13 φωτοβολταϊκά πλαίσια) και να λάβει επιδότηση της τάξης των €1000»

Φυσικά όμως για να υπάρχει ακρίβεια, μας δηλώνει, πρέπει να γίνει μελέτη της οροφής της οικίας, του τρόπου χωροθέτησης των φωτοβολταϊκών πλαισίων κτλ. επειδή εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες η τοποθέτηση τους: «Για παράδειγμα ένα σπίτι μπορεί να είναι μικρό αλλά η κατανάλωση να είναι μεγάλη και να χρειάζεται φωτοβολταϊκό σύστημα 5 ή 6 kW αντί 3 ή 4 kW. Επίσης εξετάζεται η επάρκεια αρκετού χώρου που να μπορεί να φιλοξενήσει το εν λόγω σύστημα. Επίσης, σε περίπτωση κεραμοσκπεπής, παίζει ρόλο ο προσανατολισμός και η κλίση της. Αν ο προσανατολισμός της κεραμοσκεπής δεν είναι βέλτιστος, μπορούν να εγκατασταθούν 1-2 πλαίσια επιπρόσθετα από αυτά που θα εγκαθιστούσαμε αν είχαμε βέλτιστο προσανατολισμό», είπε.

Κόστος φωτοβολταϊκών, συντήρηση και απόσβεση
Σχετικά με το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος, μας αναφέρει ότι μια εγκατάσταση ενός συστήματος 3 kW κυμαίνεται από τις 4 με 5 χιλιάδες Ευρώ αλλά υπάρχουν και πιο μεγάλα συστήματα που κοστίζουν περισσότερα: «Μπορεί κάποιος σε οικία να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι και 10 kW (τα οποίο αποτελείται από 32 φωτοβολταϊκά πλαίσια) και έχει κόστος περί τις 12 με 13 χιλιάδες Ευρώ και επιτυγχάνει εξοικονόμηση της τάξης των €4000 ετησίως», πρόσθεσε.

Τα φωτοβολταϊκά δεν χρειάζονται συντήρηση γιατί παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο από την εταιρεία μας, μέσω διαδικτυακού συστήματος παρακολούθησης και τηλεμετρίας, το οποίο μας ειδοποιεί σε περίπτωση βλάβης ή υπολειτουργίας, όπως μας αναφέρει. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να καθαρίζονται περιοδικά, κάθε έτος, για μεγαλύτερη απόδοση: «Τα φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται στις οικίες είναι στατικά, δεν περιλαμβάνουν κινητά ή μηχανικά μέρη κι’ έτσι δε χρειάζονται συντήρηση σε περίπτωση που εγκατασταθεί ποιοτικός και αξιόπιστος εξοπλισμός καθώς και ώριμες τεχνολογίες», εξήγησε.

Η τρέχουσα απόσβεση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος συνήθως κυμαίνεται στα 3 με 4 χρόνια, ενώ τα φωτοβολταϊκά πλαίσια της εταιρείας μας έχουν εγγύηση προϊόντος και υλικού 25 έτη καθώς και 25 έτη εγγύηση απόδοσης που ορίζεται στο 85.5% για το τέλος αυτής της περιόδου.

 

Χορηγία του κράτους για τα φωτοβολταϊκά
Εν τω μεταξύ, ανανεώθηκε η χορηγία που παρέχει το κράτος για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μέχρι και το 2020: «Η επιχορήγηση υπήρχε από τον Νοέμβρη του 2018. Υπήρχε deadline και θα τελείωνε στις 20 Δεκέμβρη 2019 αλλά η Υπηρεσία Ενέργειας έδωσε ανανέωση και θα ισχύει από την 1η του Δεκέμβρη 2019 μέχρι το 2020».

>>> Διαβάστε επίσης: Τα σχέδια που επεξεργάζεται η Υπηρεσία Ενέργειας για ΑΠΕ<<< 

Να σημειώσουμε ότι η χορηγία φτάνει μέχρι και χίλια ευρώ: «Για κάθε 1 εγκατεστημένο κιλοβάτ δικαιούσαι 250 ευρώ δηλαδή αν θα βάλεις 3 κιλοβάτ θα πιάσεις 750 ευρώ χορηγία αν βάλεις τέσσερα δικαιούσαι 1.000 ευρώ που είναι και το μάξιμουμ».

Έγκριση συμφωνίας για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε Δημόσια Σχολικά Κτήρια
Να θυμίσουμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη 27/11
 τη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Συμψηφισμού Μετρήσεων και Θερμομόνωσης Οροφής σε Δημόσια Σχολικά Κτήρια. 

ad2mobile

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και σκοπός του είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσια σχολικά κτήρια, στα οποία υπάρχει τεχνική δυνατότητα εγκατάστασης και στα οποία τηρούνται οι απαιτήσεις ελάχιστης κατανάλωσης, ώστε τα συστήματα αυτά να είναι επωφελή για το ΥΠΠΑΝ. 

Διαβάστε ΕΔΩ τι θα προνοεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία.

article 1