Δρ. Έλληνας: Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει και την Κύπρο

Ακόμη και χωρίς σύρραξη στην Ουκρανία

Μια πιθανή σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές καυσίμων, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ακόμα και αν δεν οξυνθεί η κατάσταση, η ενεργειακή κρίση και κατά συνέπεια οι αυξημένες τιμές, αναμένεται να συνεχιστούν, σύμφωνα με τον Δρ. Τσαρλς Έλληνα, ειδικό σε θέματα υδρογονανθράκων. Η Κύπρος επηρεάζεται από το όλο σκηνικό, μέσω των αυξανόμενων τιμών πετρελαίου και ρύπων, ανάφερε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Έλληνας.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα οξυνθεί το κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση φεύγει, αναφερόμενος σε γεωπολιτικές αλλαγές.

«Η ενέργεια είναι παγκόσμιο θέμα», είπε ο κ. Έλληνας, που είναι  Ανώτερος συνεργάτης στο Global Energy Center  του οργανισμού Atlantic Council.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις συνέπειες μια σύρραξης στην Ουκρανία, ο κ. Έλληνας είπε ότι θα επηρεάσει πάρα πολλά πράγματα, αφού εκτός από το φυσικό αέριο, οι τιμές του πετρελαίου και του ηλεκτρισμού θα ανεβούν, «αλλά δεν πιστεύω να γίνει». Αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις που γίνονται τώρα, αλλά και προσπάθειες αποκλιμάκωσης όπως η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, στη Ρωσία. «Δεν αναμένω ότι θα γίνουν τα πράγματα χειρότερα», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση σύρραξης, όμως, ο κ. Έλληνας είπε ότι οι τιμές όλων των καυσίμων θα επηρεαστούν, ακόμα και το πετρέλαιο, γιατί η Ρωσία εξάγει περίπου 700,000 βαρέλια στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

«Αν γίνει επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τότε θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και η Αμερική και η Ευρώπη θα εφαρμόσουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία», είπε. Πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες παντού, αναφερόμενος σε προειδοποιήσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι, αν τα πράγματα φτάσουν σε εκείνο το σημείο θα επηρεαστεί και η οικονομία της Αμερικής. «Θα είναι κάτι τεράστιο και θα έχει μακροχρόνιες επιδράσεις», είπε ο κ. Έλληνας.

Αναφέρθηκε όμως και σε γεωπολιτικές ανακατατάξεις που επηρεάζουν τα ενεργειακά, όπως η πρόσφατη ανακοίνωση για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα, μετά από επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο και συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Είπε ότι ετοιμάζουν ακόμη ένα αγωγό, που σημαίνει ότι μέχρι το 2030 η Ρωσία θα μπορεί να εξάγει 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο στην Κίνα.  Τόνισε ότι στην κοινή ανακοίνωση Ρωσίας και Κίνας αναφέρεται ότι η συνεργασία των δυο χωρών εδραιώνεται και υπάρχει πιθανότητα, να υπάρχει και μια παγκόσμια γεωπολιτική ανακατάταξη.

Είπε ότι αυτή τη στιγμή, οι πιο μεγάλες εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι προς την Ευρώπη, αλλά αυτός ο προσανατολισμός προς την Κίνα έχει τεράστια σημασία, αναφερόμενος στην κοινή ανακοίνωση των δυο χωρών, που λέει, όπως είπε, ότι έχει αναδυθεί μια τάση προς την ανακατανομή δυνάμεων στον κόσμο προς την Κίνα και τη Ρωσία και μακριά από τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Αυτή η κίνηση της Ρωσίας δείχνει ότι υπάρχει μια ανακατάταξη, πρόσθεσε ο κ. Έλληνας, όχι μόνο λόγω Ουκρανίας αλλά λόγω και της συνεχούς αντιπαράθεσης της με τη Δύση, και άρχισε να βλέπει το μέλλον της προς την Κίνα. Είπε, επίσης, ότι, επειδή η Ευρώπη προχωρεί προς τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές και λέει συνεχώς ότι δεν θα χρειάζεται φυσικό αέριο στο μέλλον, η Ρωσία άρχισε να ανησυχεί ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν είναι πια σίγουρες για αυτό προσανατολίζεται διαφορετικά.

Αυτός ο τεράστιος προσανατολισμός αυτή τη στιγμή, είπε, επηρεάζει και τα σπάνια ορυκτά που έχει η Ρωσία και που η Ευρώπη χρειάζεται για νέες τεχνολογίες.

Συνέπειες για την Κύπρο

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. ‘Ελληνα, θα επηρεάσουν και  την Κύπρο έμμεσα, όμως, «αφού δεν μας επηρεάζει το φυσικό αέριο».

«Για την Κύπρο ουσία έχει η τιμή πετρελαίου και οι ρύποι και δυστυχώς και τα δύο πάνε προς τη λανθασμένη κατεύθυνση», είπε ο κ. Έλληνας.

Πρόσθεσε ότι η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε. «Είχε φτάσει σχεδόν τα 100 δολάρια, τώρα έπεσε λίγο κάτω, αλλά θα ανεβεί ξανά. Η τιμή του πετρελαίου στην Κύπρο θα είναι αρκετά ψηλή και θα μείνει ψηλή για χρόνια λόγω αυτών των αλλαγών», είπε.

Ένας λόγος, είναι ότι η παραγωγή πετρελαίου δεν αυξάνεται τόσο ραγδαία όσο η ζήτηση, λόγω του ότι οι επενδύσεις από τις εταιρείες σε νέα έργα πετρελαίου έχουν πέσει, διότι όλοι ανησυχούν ότι η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές δεν δίνει σιγουριά ότι αν κάνουν επενδύσεις θα μπορούν να αποδώσουν, είπε.

Είπε ακόμα ότι η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, έχει αυξήσει τις τιμές των ρύπων, που επίσης επηρεάζει την Κύπρο.

Την περασμένη εβδομάδα, είπε, η τιμή των ρύπων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ήταν στα €96 τον τόνο. «Έπεσε λίγο, αλλά ανεβαίνει συνεχώς», είπε, τονίζοντας ότι αν ξεπεράσει τα €100 τον τόνο η επίδραση στην Κύπρο θα είναι τεράστια. Έδωσε ως παράδειγμα την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), η οποία είπε, εκπέμπει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, που σημαίνει €300 εκατομμύρια τον χρόνο για ρύπους. 

«Αν ανησυχούμε τώρα γιατί η μέση τιμή το 2021 ήταν περίπου €55, το 2022 θα είναι σχεδόν το διπλάσιο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα αντανακλάται στην τιμή του ηλεκτρισμού.

Είπε ακόμα ότι για να φτάσει η Κύπρος στο σημείο το κόστος ενέργειας να είναι χαμηλό, χρειάζεται ριζικές αλλαγές και να δει τα θέματα ενέργειας εις βάθος και όχι επιφανειακά.

KYΠE

 
4371