Δύο ενεργειακά νησιά προωθεί η Δανία – Ποιος ο στόχος

Κάθε νησί θα έχει δυναμικότητα τουλάχιστον 2 GW, αρκετή για να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια 4 εκατ. νοικοκυριά

Σε τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε υπεράκτια αιολική ενέργεια στοχεύει η κυβέρνηση της Δανίας, με δύο νέες προτάσεις για την δημιουργία δύο ενεργειακών νησιών που θα συνδέονται με τους υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς σε Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα.

Ένα από τα δύο hub, τα οποία θα συνιστούν και παγκόσμια πρωτοτυπία, θα βρίσκεται στην δανέζικο νησί της Βαλτικής Bornholm και το άλλο είναι ένα τεχνητό νησί στη Βόρεια Θάλασσα. Κάθε νησί θα έχει δυναμικότητα τουλάχιστον 2 GW, αρκετή για να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια τα 4 από τα 5,8 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας.

Να σημειώσουμε ότι η δυναμικότητα του νησιού στη Βόρεια Θάλασσα, το σχέδιο του οποίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι, θα μπορούσε δυνητικά να αυξηθεί στα 10 GW, σύμφωνα με όσα δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Θέτοντας το σχέδιο σε τροχιά υλοποίησης, η κυβέρνηση της Δανίας σκοπεύει να ξεκινήσει συζητήσεις με Ολλανδία και Πολωνία – σε Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα αντίστοιχα – σχετικά με την σύνδεση των δύο αυτών ενεργειακών κόμβων με τις χώρες αυτές.

«Αυτό δεν αφορά μονάχα την Δανία. Αφορά την διασύνδεση των ενεργειακών συστημάτων μας με σκοπό την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Οι προοπτικές που διαγράφονται οι τεράστιες», επισήμανε, χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Dan Jorgensen.

ΠΗΓΗ: energypress.gr
 

 
1939
Thumbnail