«Εφικτή η πράσινη μετάβαση μόνο μέσω ιδιωτικών επενδύσεων»

Ταμείο ΑΠΕ και πράσινες επενδύσεις - O Πρόεδρος της Κοιν. Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χ''γιάννης στο Business Hour

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Είναι εφικτή η πράσινη μετάβαση μόνο μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς χρειάζονται δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να γίνει και δεν είναι δυνατόν μόνο του το κράτος να χρηματοδοτήσεις το όλο εγχείρημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σημείωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

«Ουσιαστικά πλέον ανοίξαμε την αγορά ΑΠΕ και αυτό θα ακολουθήσει τα χρονοδιαγράμματα με στόχο να υπάρξει μια προσφορά / ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη βάση του ανταγωνισμού», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης.

«Αυτό είναι το μεγάλο βήμα το οποίο ανοίγει πόρτες και δημιουργεί ευκαιρίες για επενδύσεις», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, η ιδιαιτερότητα του τομέα αυτού είναι ότι έγκειται στην ασφάλεια του δικτύου.

«Πρέπει να λειτουργεί στα 50hz, χωρίς πειραματισμούς με τρόπους που μπορεί να επηρεάσουν το δίκτυο ή την μεταφορά του ρεύματος. Όλες οι παράμετροι που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό πρέπει να είναι εναρμονισμένοι καθώς παραμικρή δυσλειτουργία μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην παραγωγή ηλ. Ρεύματος» πρόσθεσε.

Χρειάζονται υποδομές για την πράσινη μετάβαση

Όπως ανέφερε, δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τα πάντα σε παραγωγή ενέργειας σε πράσινη μορφή καθώς πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. «Όταν θα είμαστε στο στάδιο παραγωγής ενέργειας με ΑΠΕ θα πρέπει να στηρίζεται και από όλα τα στάδια παραγωγής ενέργειας αυτή η εναλλακτική πηγή ενέργειας». Επομένως, πρόσθεσε εξ υπακούει επενδύσεις στον τομέα της μεταφοράς ηλ. Ρεύματος καθώς και στο δίκτυο διανομής.

Χρειάζεται μια σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, σημείωσε τονίζοντας πως δογματικά  και με γρήγορους ρυθμούς θα πρέπει να κινηθούμε προς την ανάπτυξη των ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθέντες ιδιαιτερότητες αλλά και την ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις.

Η λύση στους ιδιώτες επενδυτές

Κατά τον κ. Χατζηγιάννη, χρειαζόμαστε δισεκατομμύρια επενδύσεων για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή ΑΠΕ. Αυτά τα χρήματα σημείωσε δεν μπορεί να τα παρέχει μόνο του το κράτος, παρά την συμμετοχή του σε αρκετούς τομείς.
Χρειαζόμαστε ιδιώτες επενδυτές γι’ αυτό και στη Βουλή συζητάμε πως θα δημιουργήσουμε τις προοπτικές για την προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσε. Άλλος παράγοντας είναι να μπορεί το δίκτυο σε κάθε περιοχή να δέχεται εισαγωγή και παροχή ενέργειας από ΑΠΕ και αυτό είναι δύσκολο καθώς δεν ξέρουμε κατά πόσο κάποιες περιοχές μπορούν να επενδύουν ενώ κάποιες άλλες.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ΑΗΚ και πως ως ιδιοκτήτης του συστήματος μεταφοράς και διανομής να προβεί σε τεράστιες επενδύσεις στα δίκτυα που χρειάζονται εκσυγχρονισμό και την ίδια ώρα πρέπει να επενδύσει και στον τομέα της παραγωγής.
«Θα χρειαστούμε και την εναλλακτική μορφή των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου» πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννης.

Μακριά από τα αποθεματικά του Ταμείου ΑΠΕ

 Αντίθετος δηλώνει με την οποιαδήποτε χρήση των αποθεματικών του Ταμείου, είτε αυτό σημαίνει για την αντιμετώπιση την ακρίβειας στις τιμές των καυσίμων.
 Όταν αγγίζεις τα αποθεματικά επιβραδύνεις τον ρυθμό μετάβασης στην πράσινη εποχή. Άρα λοιπόν σημαίνει ότι θα πληρώνουμε περισσότερους ρύπους και θα είναι σε βάρος των καταναλωτών. 

Επίσης το ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ πρέπει μόνο να στηρίζει και να υποβοηθάει στις επενδύσεις στις ΑΠΕ και όχι να χρηματοδοτεί εξολοκλήρου τις επενδύσεις. «Με αυτά τα χρήματα να μπορούν να γίνουν περισσότερα», ανέφερε.

Να μετατρέψουμε τα απόβλητα μας σε ενέργεια

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συμπεριλαμβάνουν την αιολική, την ηλιακή, την βιομάζα και την μορφή εξοικονόμησης. Η μορφή εξοικονόμησης, σημείωσε, είναι όταν κάποιος εξοικονομεί 10 kWh, και ο κ. Χατζηγιάννης έχει καταθέσει πρόταση προτείνοντας να επικροτούνται με πληρωμή όσοι κάνουν εξοικονόμηση.

Αναφορικά με την εισήγηση του κ. Χατζηγιάννη σχετικά με την παραγωγή ενέργειας μέσα από τη επεξεργασία βιομάζας, σημείωσε ότι είναι η απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα επεξεργασίας των λυμάτων είτε της κτηνοτροφίας είτε από οπουδήποτε αλλού προέρχονται απόβλητα ενώ την ίδια ώρα έχουμε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Με την μετατροπή αυτού του πρωτογενούς «ορυκτού» παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και επιλύουμε το πρόβλημα σε σχέση με την διαχείριση των λυμάτων της κτηνοτροφίας», επεσήμανε. 

Ταυτόχρονα με την ετοιμασία ειδικού σχεδίου για την επεξεργασία και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη βιομάζα, θα βρεθεί και ο τρόπος διαχείρισης των επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα που ελευθερώνονται από την επεξεργασία των λυμάτων, όπως του διοξειδίου, μεθανίου και άλλων.

Ατζέντα Επιτροπής Ενέργειας: Ενέργεια, Τουριστικά και Βιομηχανία

Τα σημαντικότερα θέματα στην αντέντα της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής όπως ανέφερε είναι τα θέματα Ενέργειας και δε των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Επί δεκαετίας δεν έγιναν πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν και τώρα οφείλουμε να τα προωθήσουμε», ανέφερε, προσθέτοντς ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα και απαιτούνται τεράστια ποσά που σαν Κύπρος δεν έχουμε την δυνατότητα να τα αποκτήσουμε με τόση ευκολία.
Ο τομέας του τουρισμού είναι επίσης στις προτεραιότητες της Επιτροπής καθώς αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και όπου υπάρχουν ανάγκες και με την βοήθεια του κράτους να τα επιλύσουμε.
Προτεραιότητα είναι και ο τομέας της βιομηχανίας, εξού και το γεγονός ότι κάθε 2η Παρασκευή πραγματοποιούμε επισκέψεις σε βιομηχανίες προκειμένου να αντιληφθούμε τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief ο Κ. Χατζηγιάννης:

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

 
3178