Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και απόσβεση κόστους / Στροφη σε ΑΠΕ

Τι δήλωσε στην εκπομπή ‘Business Hour’ της Digital Tv ε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


«Τα επόμενα 2-3 χρόνια θα δούμε μεγάλες αναπτύξεις φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτεμάχια και  σε αγροτικές περιοχές που σκοπό έχουν να μας αποδεσμεύσουν από την εξάρτηση μας στα ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου, Φάνος Καραντώνης, στην εκπομπή Business Hour της Digital Tv.

Όπως ανέφερε, «η διαδικασία, ωστόσο, είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτεμάχια χρειάζεται να περάσει κάποιος από 14 υπηρεσίες που πρέπει να δώσουν το πράσινο φως, κάτι που διαρκεί περίπου ένα με δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να 'σκοτώνετε το επιχειρείν'».

Για τον λόγο αυτό, τόνισε, θα πρέπει να απλοποιηθούν τα βήματα για να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αναφορικά με το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο κ. Καραντώνης εξήγησε πως, το κόστος χρειάζεται 4 χρόνια για να κάνει απόσβεση και προσφέρει μετά 25 χρόνια ωφέλιμης ζωής.

Μάλιστα παραθέτοντας ένα παράδειγμα, ανέφερε πως, «ένα σύστημα κόστους περίπου 5 χιλιάδων ευρώ, θα λάβει χορηγία χίλια ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα κάνει απόσβεση εντός 3-4 χρόνων και θα δώσει όπως προαναφέραμε 25 χρόνια ωφέλιμης ζωής».

Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν υπάρχει ενδιαφέρον για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φωτοβολταϊκά, ο κ. Καραντώνης επεσήμανε πως υπάρχει κάποια ζήτηση και ότι σταδιακά έχει αρχίσει να μπαίνει στη ζωή μας και την ενεργειακή μας συνείδηση η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Δεν είναι στους βαθμούς που θα έπρεπε, ανέφερε, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας και σε σύγκριση με το τι γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
 
«Είναι θέμα καλλιέργειας ενεργειακής συνείδησης και ενεργειακής παιδείας, παρά το αντικείμενο, όσο ωφέλιμο και αν είναι», εξήγησε.

«Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν δείξει μέχρι σήμερα τα νοικοκυριά, χωρίς όμως να μένουν πίσω οι επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε περαιτέρω, το κόστος ενέργειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο ισοζύγιο των επιχειρήσεων και όλοι προσπαθούν να μειώσουν αυτό το κόστος.

Ειδικότερα σημείωσε πως, η ζήτηση κυμαίνεται σε καλά επίπεδα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εκφράζοντας την ελπίδα τα επόμενα χρόνια η αναμενόμενη οικονομική ύφεση που θα επέλθει, να μην προκαλέσει μείωση στο ενδιαφέρον, αν και χαρακτήρισε «υπεραισιόδοξο» το σενάριο να παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε δει και την εγκατάσταση των ηλιακών θερμικών να αυξάνεται και αυτό πρέπει να γίνει και με τα φωτοβολταϊκά και πιστεύω πως οδηγούμαστε σε αυτό», τόνισε ο κ. Καραντώνης.

Σε ερώτηση πως θα αναπτυχθεί ο κλάδος στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια, επεσήμανε ότι «το κράτος προχωρά σε ανεξαρτητοποίηση και φιλελευθεροποίηση του τομέα της ενέργειας και το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στην ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως φωτοβολταϊκά».

«Άρα τα επόμενα χρόνια θα δούμε μεγάλες αναπτύξεις φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτεμάχια, σε αγροτικές περιοχές, που σκοπό έχουν να μας αποδεσμεύσουν από την εξάρτηση μας στα ορυκτά καύσιμα και ένα μέρος  των ενεργειών να τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές», κατέληξε.

Ξένια Προδρόμου
 
3869