Έχεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Πού θα βρεις supercharger στην Κύπρο

Mε supercharger γεμίζεις την μπαταρία μέσα σε μόλις 20 λεπτά/Πόσοι υπάρχουν στην Κύπρο & πού θα τους βρεις (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Αυξάνονται στην Κύπρο οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και ειδικά οι ταχυφορτιστές (superchargers) με φόρτιση ολόκληρης της μπαταρίας μέσα σε μόλις 20 λεπτά, με τον σχεδιασμό της ΑΗΚ να θέλει μέσα στο 2021 την εγκατάσταση πέντε συνολικά ταχυφορτιστών, και δώδεκα ημι-ταχυφορτιστών.

>>> Διαβάστε επίσης: Θες να αγοράσεις αυτοκίνητο; Επανέρχεται το σχέδιο επιχορήγησης <<<

Η Brief επικοινώνησε με αρμόδια πηγή της ΑΗΚ και έλαβε πληροφορίες για το όλο ζήτημα. 

Που βρίσκονται 

Όπως σημείωσε ο κ. Μάριος Παππουτής, Ειδικός για το θέμα στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, αυτή τη στιγμή ένας ταχυφορτιστής έχει εγκατασταθεί στη Σκαρίνου, στο χώρο στάθμευσης Υπεραγοράς, όπως και στην κοινότητα Κολοσσίου, στον χώρο στάθμευσης και πάλι υπεραγοράς, ενώ ο τρίτος ταχυφορτιστής αναμένεται να εγκαταταθεί στην Αλάμπρα σε συνεργασία με τα Δημόσια Έργα.

Για τους άλλους δύο ταχυφορτιστές γίνονται σκέψεις όπως ο ένας να τοποθετηθει, είτε στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου, είτε Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς και ο πέμπτος ενδεχομένως να τοποθετηθεί στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Τροόδους.

«Θέλουμε να καλύψουμε τουλάχιστον τους αυτοκινητόδρομους σε πρώτη φάση», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει επίσης να τοποθετηθεί και ένας φορτιστής στον δρόμο Λάρνακας-Παραλιμνίου ή Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Εντός του 2021 / Ίσως και περισσότεροι από 5 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2021 θεωρείται ότι θα μπορέσουν να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν και οι 5 ταχυφορτιστές (supercharger), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν και περισσότεροι. Μάλιστα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Brief,  ήδη γίνονται ενέργειες για προμήθεια περισσοτέρων

Επιπρόσθετα, έχει ξεκινήσει και η τοποθέτηση σταθμών με φορτιστές ημι-ταχείας φόρτισης όπως αυτούς που υπάρχουν ήδη  και παρέχουν τη δυνατότητα φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος μέχρι 22kW. Σε κάθε σημείο φόρτισης υπάρχουν δύο (2) ρευματολήπτες φόρτισης και μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα δύο οχήματα. "Τέτοιου είδους είναι ο σταθμός φόρτισης που βρίσκει κάποιος στο λιμάνι Λεμεσού", σημείωσε ο κ. Παππουτής

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει ο σταθμός που έχει εγκατασταθεί στον Ύψωνα, ενώ θα τοποθετηθεί και ένας ημί-ταχυφορτιστής στη Μέσα Γειτονιά, στη Λεμεσό.

Ταυτόχρονα, έχουν τοποθετηθεί δύο ημι-ταχείς φορτιστές στον περιφερειακό γραφείο της Λάρνακας ενώ εξετάζονται κι άλλοι χώροι.
 
Μέσα στο 2021 πάντως, θα τοποθετηθούν στο σύνολο 12 φορτιστές ημι-ταχείας φόρτισης.

Παράλληλα οι πολίτες μέσω της πλατφόρμας myeac.etrel.com η οποία λειτουργεί είτε σε κινητό είτε σε υπολογιστή, μπορεί να δει τα σημεία που βρίσκονται οι φορτιστές, την κατάσταση που βρίσκονται (αν έχουν βλάβη ή λειτουργούν κανονικά), αν είναι κατειλημμένοι ή άλλες πληροφορίες.

Το κόστος
Αν και οι τιμές δεν είναι ακριβείς αλλά ενδεικτικές, όπως ανέφερε στην Brief o κ Παππουτής, αναφερόμενος στο κόστος αγοράς και εγκατάστασης των φορτιστών αυτών, σημείωσε πως,η αγορά ενός ημι-ταχυφορτιστή φτάνει στις €5000, ενώ για την εγκατάσταση του χρειάζονται άκόμα €5000. Από την άλλη, ένας ταχυφορτιστής κοστίζει €35.000 ώστε να αγοραστεί και ακόμα €15.000 – €20.000 για να εγκατασταθεί, λόγω μεγαλύτερων απαιτήσεων για την εφαρμογή του.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει αναλάβει την υποδομή και την πλατφόρμα, συνεπώς είναι ιδιοκτησίας της οι σταθμοί φόρτισης

Ω

Η σύγκριση

Ο χρονος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται από  δύο παράγοντες. Την μπαταρία του αυτοκινήτου και τη δυνατότητα του οχήματος, εξήγησε στην Brief ο κ Παππουτής.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ταχυφορτιστής (supercharger), είναι 50kw, έχει τη δυνατότητα να φορτίσει πλήρως ένα αυτοκίνητο - εξαρτάται από το μοντέλο - σε διάστημα 15-20 λεπτών.

Όσον αφορά τον χρόνο φόρτισης με ημι-ταχείς φορτιστες των 22kw, αυτό εξαρτάται πλήρως από το είδος του αυτοκινήτου και το είδος φόρτισης που μπορεί να πάρει. Για παράδειγμα, ανέφερε, ένα tesla, μπορεί να φορτιστεί στα 21 kw, άρα θα χρειαστεί περίπου 1-1μιση ώρα. Αν είναι όμως Nissan Leaf που φορτίζει στα 7kw, χρειάζεται 4-5 ώρες (από το 0%). 

ξ

Τι πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης ηλεκτρικού αυτοκινήτου για την παροχή e-charge

Ο ιδιοκτήτης ηλεκτρικού οχήματος θα πρέπει να αποταθεί σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ να υπογράψει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών και να παραλάβει τη κάρτα RFID με την οποία θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλους τους φορτιστές που έχουν εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν από την ΑΗΚ στο μέλλον.

Το σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ελέγχεται και διαχειρίζεται από τη Διεύθυνση Μη-Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων της ΑΗΚ και παρακολουθεί τη φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος καθ' όλη τη διάρκεια της φόρτισης. Η φόρτιση γίνεται με τη μέθοδο Mode 3 με αμφίδρομη επικοινωνία οχήματος και φορτιστή καθ' όλη την διάρκεια της φόρτισης. Οι ρευματολήπτες που υπάρχουν σε κάθε σταθμό φόρτισης είναι Type 2 σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurelectric. Ο κάθε χρήστης του συστήματος θα χρεώνεται €25,00 πάγιο, στον πρώτο λογαριασμό και τα τιμολόγια θα αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων κάθε διμηνία. Σε περίπτωση απώλειας της κάρτας RFID ή σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ηλεκτρικού οχήματος επιθυμεί επιπρόσθετη κάρτα, τότε θα αποτείνεται στη Διεύθυνση Μη-Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων της ΑΗΚ, στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ για επανέκδοση ή έκδοση επιπρόσθετης κάρτας.

b

 

Ξένια Προδρόμου
 
2244