Ειδικό πλοίο θα διανέμει το Φυσικό Αέριο στην Κύπρο (VIDEO)

Πότε θα έχουμε Φυσικό Αέριο στην Κύπρο / Δηλώσεις Προέδρου ΕΤΥΦΑ στο Business Hour by Brief

Φιλοξενούμενος στο Business Hour by Brief ήταν την Παρασκευή (2/4) ο Πρόεδρος της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), Συμεών Κασσιανίδης, ο οποίος μίλησε σχετικά με τις εργασίες στο τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και πως αυτές προχωρούν και λόγω της πανδημίας. 

Ένα έργο το όποιο αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση των τελευταίων ετών στην Κύπρο ύψους 289 εκατομμυρίων ευρώ με την ΕΤΥΦΑ να έχει εξασφαλίσει €101 εκατ. χορηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος «Connecting Europe Facility». Η υπόλοιπη χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από τη συμμετοχή της ΑΗΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ με €43 εκατ. και από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με €150 εκατ. και €80 εκατ. αντίστοιχα.  

Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), αγωγό επί της προβλήτας και προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας. Το μεγαλύτερο μέρος του τερματικού θα είναι πλωτό και θαλάσσιο. Ήδη, το υποψήφιο πλοίο, το οποίο από δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μετατραπεί σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, έχει εγγραφεί στο κυπριακό νηολόγιο και φέρει το όνομα «ΕΤΥΦΑ Προμηθέας».

Σχετικά με τα έργα ο κ. Κασσιανίδης σημείωσε πως «ουσιαστικά οι εργασίες αυτή τη στιγμή προχωρούν για την υλοποίηση του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στον χώρο του Βασιλικού. Το έργο συμπεριλαμβάνει την αγορά ενός αποθηκευτικού πλοίου για επαναεριοποίηση του υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και άλλες κατασκευές για μεταφορά του στη ξηρά».

«Να σημειώσουμε πως τον διαγωνισμό έχει κερδίσει μια κοινοπραξία μεταξύ της China Petroleum Pipeline Engineering CO LTD, Metron SA, Hudong-Zhonghua Shipbuilding και Wilhelmsen Ship Management. Είναι ένα συμβόλαιο 5 ετών. Είναι το πρώτο κομμάτι για να γίνει η κατασκευή και να ολοκληρωθεί στα δύο χρόνια. Αυτή τη στιγμή το πλοίο βρίσκεται στο ναυπηγείο. Οι εργασίες προχωρούν και είμαστε στο στάδιο που γίνονται κάποιες γεωλογικές μελέτες», συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τον κ. Κασσιανίδη υπολογίζεται πως η διάθεση του Φυσικού Αερίου στην αγορά της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή θα γίνει πριν το τέλος του 2022, ενώ παράλληλα σημείωσε πως η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τις εργασίες, ωστόσο, ο σχεδιασμός βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης και ολοκλήρωσης του έργου. 

«Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν ουσιαστικά κοντά στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, οι οποίες είναι η επένδυση για την ολοκλήρωση των κατασκευών, τα οποία είναι όλα πλέον ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν γύρω στα 289 εκατομμύρια και γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ είναι ένα συμβόλαιο 20ετίας για τη λειτουργία του τερματικού, το οποίο είναι μέρος της συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Κασσιανίδης, συμπληρώνοντας πως «είναι ένα έργο το οποίο θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, είναι ένα έργο “σταθμός” το οποίο οδηγεί στη μετεξέλιξη της κυπριακής οικονομίας. Θεωρούμε ότι ανοίγει η αγορά ηλεκτρισμού αφού θα μπορούν οι ιδιώτες να μπουν στην αγορά κάτι που θα μειώσει το κόστος και για τη βιομηχανία μας αλλά και για τους καταναλωτές»

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Κασσιανίδης στο Business Hour:

 
2214