Ελλάδα: Επενδύσεις 5 δις. δολαρίων για λογισμικό ως το 2025

Η σημασία του λογισμικού για τον ενεργειακό τομέα

Ο ενεργειακός τομέας αναμένεται να επενδύσει 3,2 δις. δολάρια για λογισμικό φέτος προκειμένου να βελτιστοποιήσει την απόδοση, το κόστος και τα έσοδα στην ηλεκτροπαραγωγή και το δίκτυο.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η BNEF, το ποσό θα αυξηθεί στα 5,2 δις. δολάρια ως το 2025 υπό την πίεση της ανάγκης απανθρακοποίησης του κλάδου. Όσον αφορά τις μεγαλύτερες αγορές για το ειδικευμένο ενεργειακό λογισμικό, αυτές είναι της Κίνας και της Ευρώπης με μερίδια 26% και 24% αντίστοιχα της παγκόσμιας αγοράς.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το μειωμένο κόστος των τεχνολογιών αισθητήρων IoT και των δικτύων τηλεπικοινωνιών βοηθά στην εξάπλωση της χρήσης ανεπτυγμένων αναλυτικών εργαλείων και διαχείρισης απόδοσης, ή ακόμα και τεχνολογιών ενισχυμένης πραγματικότητας (augmented reality). Στο μεταξύ, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και του cloud computing επιτρέπουν την προγνωστική συντήρηση, ενώ το έξυπνο δίκτυο γίνεται πιο αυτοματοποιημένο και λειτουργεί περισσότερο σε πραγματικό χρόνο μέσω των παραπάνω τεχνολογιών.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις για τις επενδύσεις αφορούν μονάχα τις δαπάνες για λογισμικό, τη στιγμή που οι επενδύσεις για το σύνολο της ψηφιοποίησης του κλάδου είναι διπλάσιες αν συμπεριληφθεί το υλισμικό και οι υπηρεσίες. Επιπλέον, οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι διαχειριστές πρόκειται να δαπανήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για λογισμικό που αφορά την πρόγνωση του καιρού, της ζήτησης και για πλατφόρμες εμπορίας.

Ειδική αναφορά γίνεται στο λογισμικό παρακολούθησης εξ αποστάσεως που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στους τομείς των αιολικών, των φ/β, του φυσικού αερίου και των μπαταριών. Ευρωπαίοι κατασκευαστές όπως η Siemens είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί τέτοιου λογισμικού και αναμένεται άνοδος 50% στην επόμενη πενταετία. Ως το 2025, ο κλάδος των αιολικών προβλέπεται να γίνει η μεγαλύτερη αγορά για λογισμικό αυτού του είδους ξεπερνώντας το φυσικό αέριο. Η BNEF εκτιμά ότι το 78% της αιολικής ισχύος θα διαθέτει λογισμικό παρακολούθησης και το 40% θα χρησιμοποιεί λογισμικό για τη συντήρηση.

energypress.gr