Ελλάδα: Έτοιμη η Task Force για το εθνικό σχέδιο υδρογονανθράκων

Με υπογραφή Σκρέκα, συστάθηκε η Task Force που θα υλοποιήσει το εθνικό σχέδιο για εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού

Στην συγκρότηση της Task Force που θα αναλάβει να επιταχύνει τις διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και να επισπεύσει τα αντίστοιχα προγράμματα, προχώρησε αυτές τις μέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με απόφαση του υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα, συγκροτήθηκε πενταμελής ομάδα έργου με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Θεόδωρο Τσακίρη, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου και του ίδιου του Πρωθυπουργού για εκμετάλλευση του εγχώριου ορυκτού πλούτου, που μέχρι πρόσφατα είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί και ενεργοποίησε ξανά η ουκρανική κρίση και η ανάγκη για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.  

Έργο της Επιτροπής είναι η εισήγηση των απαιτούμενων μέτρων και η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και την παρακολούθηση των σχετικών προγραμμάτων.

Σήμερα, το πρόγραμμα της ΕΔΕΥ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Στην Κρήτη, μετά την αποχώρηση της Total, τα ΕΛΠΕ περιμένουν να αποσαφηνισθούν οι προθέσεις της ExxonMobil, για την οποία όλες οι ενδείξεις μιλούν για ανάλογη στάση.

Κάποιοι δεν αποκλείουν η εταιρεία υπό το βάρος πολιτικών πιέσεων να παραμένει στο έργο, καθώς η αποχώρηση ενός ακόμη διεθνούς operator θα έστελνε ένα δεύτερο αρνητικό μήνυμα για το ελληνικό πρόγραμμα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Για το Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό, τα ΕΛΠΕ ερμηνεύουν αυτή την περίοδο την σεισμική έρευνα που πραγματοποίησαν τους προηγούμενους μήνες ενώ στο Κατάκολο η Energean αναμένει την έκδοση της τελικής περιβαλλοντικής άδειας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος και την κύρωση της άδειας για περαιτέρω έρευνα στην περιοχή.

Στο Δυτικό Πατραϊκό αντίστοιχα,  ΕΛΠΕ και Energean έχουν ενημερώσει για την πρόθεση αποχώρησης από την παραχώρηση και βρίσκονται σε συζητήσεις με την ΕΔΕΥ για διαδικαστικά θέματα και την επιστροφή του block στο ελληνικό Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα, η Energean έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης στα μέσα του 2023.

Για το έτερο οικόπεδο Block 2, η  εταιρεία προετοιμάζεται για διενέργεια σεισμικής έρευνας τον χειμώνα 2022-2023.

Εκτός από τον κ,. Τσακίρη στην Τask Force του υπουργείου συμμετέχουν επίσης η κ.  Αλίκη Σκλήρη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων του ΥΠΕΝ, ο κ. Αλέξανδρος  Κουλίδης, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου, η κ. Σωτηρία Πάτρα, Νομική Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και ο κ. Εμμανουήλ Νήμας, Ειδικός Συνεργάτη της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

newmoney.gr