Πέντε ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη προγραμματίσει τη μεταφορά φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως αποδεικνύεται από τον προγραμματισμό για την έλευση νέων φορτίων LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. 

Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ) αναμένεται ζωηρή κίνηση στον τερματικό σταθμό κατά το δίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος, καθώς συνολικά 5 εταιρείες, ήτοι όλο το φάσμα της εγχώριας αγοράς, έχουν προγραμματίσει τη μεταφορά φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, αξιοποιώντας τις νέες υποδομές και δυνατότητες της Ρεβυθούσας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η Μυτιληναίος είναι η εταιρεία που προγραμματίζει να εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες, ύψους 0,5 bcm υγροποιημένου φυσικού αερίου τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ η ΔΕΠΑ ακολουθεί κατά πόδας, με 0,282 bcm στο επόμενο δίμηνο.

Οι εισαγωγές αφορούν LNG με προέλευση την Αλγερία, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας που έχει συνάψει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Ακόμη, Elpedison και Ήρων σχεδιάζουν να εισάγουν φορτίο 148 χιλιάδων κυβικών μέτρων LNG, στις 12 και στις 24 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως.

Την ίδια ώρα, ο Προμηθέας προγραμματίζει να εισάγει φορτίο της τάξης των 45 χιλιάδων κυβικών μέτρων, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη στον χώρο του φυσικού αερίου, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τη ΡΑΕ για την είσοδο του ομίλου Κοπελούζου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.

Η εξαγορά από την Damco, του ομίλου Κοπελούζου, ποσοστού 10% της SENFLUGA, δηλαδή της εταιρείας που έχει εξαγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ, κοινοποιήθηκε στην ΡΑΕ τον Αύγουστο, επομένως ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα. 

Η είδηση ότι η Damco εξαγοράζει το 6,6% του ΔΕΣΦΑ, ανακοινώθηκε επισήμως στις 5 Αυγούστου και είχε ερμηνευθεί ως κίνηση που σηματοδοτεί την ευρύτερη συνεργασία του ελληνικού ομίλου, για διεθνή έργα υποδομών, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες που απαρτίζουν την SENFLUGA, ήτοι την ιταλική Snam, την ισπανική Enagas και την βελγική Fluxys.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Είναι χαρακτηριστικό της κινητικότητας που επιδεικνύει εσχάτως ο Όμιλος, ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η Damco υπέβαλλε από κοινού με την Snam και την Enagas, καθώς και με τη συμμετοχή της Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, κοινή πρόταση στο διαγωνισμό για την κατασκευή των υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι o Όμιλος Κοπελούζου έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την Gaslog, την υλοποίηση του FSRU της Αλεξανδρούπολης, στου οποίου το μετοχικό κεφάλαιο θα συμμετάσχουν η ΔΕΠΑ, η Bulgartransgaz, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Αδάμ Αδαμόπουλος - energia.gr
 

 
1134
Thumbnail

Η Saudi Aramco είναι βέβαιη πως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγή από το Κουράις, μια από τις δύο μονάδες που δέχθηκαν επίθεση πριν από μία εβδομάδα, όπως δήλωσε στέλεχος της εταιρίας.

ad1mobile

ad2mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η Aramco μεταφέρει εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων, δήλωσε ο Φαχάντ Αμπντουλκαρίμ, Γενικός Διευθυντής της Aramco για τις πετρελαϊκές δραστηριότητες στις νότιες περιοχές, σε δημοσιογράφους σε περιοδεία που οργάνωσε η κρατική εταιρία.

Οι δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τις εργασίες αποκατάστασης που ήταν σε εξέλιξη, με γερανούς να υψώνονται γύρω από δύο κατεστραμμένους πυλώνες. «Εργαζόμαστε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε ο Αμπντουλκαρίμ.

article 1