Πέντε ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη προγραμματίσει τη μεταφορά φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως αποδεικνύεται από τον προγραμματισμό για την έλευση νέων φορτίων LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. 

Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ) αναμένεται ζωηρή κίνηση στον τερματικό σταθμό κατά το δίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος, καθώς συνολικά 5 εταιρείες, ήτοι όλο το φάσμα της εγχώριας αγοράς, έχουν προγραμματίσει τη μεταφορά φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, αξιοποιώντας τις νέες υποδομές και δυνατότητες της Ρεβυθούσας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η Μυτιληναίος είναι η εταιρεία που προγραμματίζει να εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες, ύψους 0,5 bcm υγροποιημένου φυσικού αερίου τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ η ΔΕΠΑ ακολουθεί κατά πόδας, με 0,282 bcm στο επόμενο δίμηνο.

Οι εισαγωγές αφορούν LNG με προέλευση την Αλγερία, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας που έχει συνάψει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Ακόμη, Elpedison και Ήρων σχεδιάζουν να εισάγουν φορτίο 148 χιλιάδων κυβικών μέτρων LNG, στις 12 και στις 24 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως.

Την ίδια ώρα, ο Προμηθέας προγραμματίζει να εισάγει φορτίο της τάξης των 45 χιλιάδων κυβικών μέτρων, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη στον χώρο του φυσικού αερίου, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τη ΡΑΕ για την είσοδο του ομίλου Κοπελούζου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.

Η εξαγορά από την Damco, του ομίλου Κοπελούζου, ποσοστού 10% της SENFLUGA, δηλαδή της εταιρείας που έχει εξαγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ, κοινοποιήθηκε στην ΡΑΕ τον Αύγουστο, επομένως ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα. 

Η είδηση ότι η Damco εξαγοράζει το 6,6% του ΔΕΣΦΑ, ανακοινώθηκε επισήμως στις 5 Αυγούστου και είχε ερμηνευθεί ως κίνηση που σηματοδοτεί την ευρύτερη συνεργασία του ελληνικού ομίλου, για διεθνή έργα υποδομών, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες που απαρτίζουν την SENFLUGA, ήτοι την ιταλική Snam, την ισπανική Enagas και την βελγική Fluxys.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Είναι χαρακτηριστικό της κινητικότητας που επιδεικνύει εσχάτως ο Όμιλος, ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η Damco υπέβαλλε από κοινού με την Snam και την Enagas, καθώς και με τη συμμετοχή της Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, κοινή πρόταση στο διαγωνισμό για την κατασκευή των υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι o Όμιλος Κοπελούζου έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την Gaslog, την υλοποίηση του FSRU της Αλεξανδρούπολης, στου οποίου το μετοχικό κεφάλαιο θα συμμετάσχουν η ΔΕΠΑ, η Bulgartransgaz, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Αδάμ Αδαμόπουλος - energia.gr
 

 
1536
Thumbnail

Τις εξελίξεις σε μια σειρά θεμάτων, από την πρόοδο στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη θα συζητήσουν αύριο οι Κ.Μητσοτάκης και Μπ. Μπορίσοφ κατά την μεταξύ τους συνάντηση στο πλαίσιο του 4ου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας.

ad1mobile

Στην συνάντηση που λαμβάνει χώρα στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία πολλών υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Θωμάς, θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του IGB, αλλά και των διασυνδετήριων αγωγών με γειτονικές χώρες, απαραίτητων στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας της ευρύτερης περιοχής.

Κεντρικό δηλαδή θέμα της ατζέντας θα είναι η δημιουργία του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου, τμήμα του οποίου εκτός από τον ελληνο-βουλγαρικό IGB, είναι επίσης ο διασυνδετήριος Βουλγαρίας-Ρουμανίας (IBR), ο σχεδιαζόμενος αγωγός Βουλγαρίας - Σερβίας (ΙBS), καθώς επίσης τα νέα τερματικά αερίου LNG, σαν το FSRU της Αλεξανδρούπολης, αλλά και η νέα υπόγεια μονάδα αερίου της Ν. Καβάλας.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Ταυτόχρονα οι δύο πλευρές θα επικαιροποιήσουν την βούληση τους για επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Νέας Σάντας - Μαρίτσα (Ελλάδα - Βουλγαρία), ένα από τα έργα της τελευταίας λίστας των ενεργειακών projects κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

Στο μέτωπο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού που αποτελεί και το κύριο μενού από τα ενεργειακά της συνάντησης, οι εργασίες κατασκευής του αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021, πιθανώς και πριν από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Μήκους 182 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, συνδέοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου με το βουλγαρικό. Μέσω του αγωγού IGB, θα διασυνδεθεί το δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας με εκείνο της Βουλγαρίας και των άλλων βαλκανικών χωρών, εμμέσως δε με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρίας, Αυστρίας, Ουκρανίας).

Η αρχική του δυναμικότητα θα είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου/έτος, με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. κυβικά μέτρα και σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει παλαιότερα ο ίδιος ο κ. Μπορίσοφ, το έργο θα είναι σε θέση να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Αζερμπαϊτζάν.

ad2mobile

Η ατζέντα της συνάντησης των δύο Πρωθυπουργών, περιλαμβάνει εκτός από ενεργειακά και θέματα οικονομίας, τουρισμού και επενδύσεων με έμφαση την ευρύτερη περιοχή.

energypress.gr

article 1