Ελλάδα - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Επενδύσεις €1,3 δις-Ποια έργα ξεκινούν

Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οδεύει ολοταχώς στο να διαθέτει σε λειτουργία μέχρι το 2022 ΑΠΕ συνολικής ισχύος κοντά στα  1,8 GW με 2 GW, ενώ ο στόχος των 3 GW που έχει θέσει για την πενταετία προβλέπεται να επιτευχθεί νωρίτερα.

Αναφορικά  με τις νέες επενδύσεις στην Ελλάδα,  ξεκινούν οι εργασίες για το μεγάλο πάρκο των 330MW στην Εύβοια (Καφηρέας) με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022, ενώ σε ό,τι αφορά την αποθήκευση ενέργειας η  εταιρεία αναμένει τις εγκρίσεις για το μεγάλο έργο της Αμφιλοχίας για το οποίο προβλέπεται περίοδος κατασκευής 3 έως 4 ετών.

Όλα τα έργα που ξεκινούν
Η εταιρεία έχει σε εξέλιξη και ξεκινά εργασίες κατασκευής για τα ακόλουθα έργα ύψους 804 εκατ. ευρώ:

1. Το αιολικό πάρκο ισχύος 330 MW στον Καφηρέα της Εύβοιας. Ο προϋπολογισμός του είναι στα 569 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλισμένη ανέρχεται στα 455 εκατ. ευρώ. Η εταιρία θα διαθέσει από ίδια κεφάλαια ποσό 114 εκατ. ευρώ. Το σύμπλεγμα των ανεμογεννητριών θα είναι έτοιμο σε εμπορική λειτουργία το 2022.

2. Στην Ευρυτανία ξενικά να κατασκευάζει το αιολικό πάρκο ισχύος 67 MW προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ και με τραπεζική χρηματοδότηση τα 63 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 18 εκατ. θα προέλθουν από κεφάλαια της εταιρίας. Το αιολικό θα τεθεί σε λειτουργία εντός της χρονιάς.

3. Το αιολικό πάρκο στην περιοχή Ταράτσα της Βοιωτίας και ισχύος 30 MW επίσης θα είναι έτοιμο για εμπορική λειτουργία εντός της χρονιάς. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 31 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 23 εκατ. θα είναι από χρηματοδότηση και τα 8 ιδία κεφάλαια.

4. Επίσης σε φάση κατασκευής βρίσκονται και οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο ισχύος 2,4 MW. Το έργο που εκτελείται με ΣΔΙΤ έχει προϋπολογισμό 123 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ είναι η συμμετοχή του Δημοσίου, τα 40 εκατ. ευρώ από τραπεζική χρηματοδότηση και 17 εκατ. ευρώ ιδία κεφάλαια.

5. Προχωρεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων στον τομέα των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, ισχύος 265 MW. Οι αιτήσεις αυτές αφορούν στην εγκατάσταση 120 MW στους Τεχνητούς Ταμιευτήρες Καστρακίου, 103 MW του Πουρναρίου και 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη των τριών εγκαταστάσεων ΑΠΕ θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ.

O στόχος ανάπτυξης στις ΗΠΑ

Όσον αφορά τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας εκτός Ελλάδας, παραμένει η στρατηγική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, επενδύοντας σε ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

Όσον αφορά τις επενδύσεις που έχει σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα αιολικά πάρκα στο Τέξας προκρίνεται η λύση της αποεπένδυσης, ως πιο συμφέρουσα για την εταιρεία, με δεδομένες τις απαιτήσεις ύψους 180 εκατ. δολαρίων που έχουν από αυτά οι πελάτες τους. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε  λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον Φεβρουάριο και επηρέασαν τα τρία αιολικά πρότζεκτ (συνολικής ισχύος 520MW) που έχει εγκαταστήσει η εταιρεία στην Πολιτεία του Τέξας, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των συμβάσεων προπώλησης που είχε υπογράψει η εταιρεία.

Για αυτό και σήμερα αν πουληθούν τα αιολικά πάρκα στο Τέξας, μπορεί να καταγράφεται λογιστική ζημιά 95 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA, ωστόσο θα ενισχυθεί η καθαρή κερδοφορία την επόμενη δεκαετία, κατά 7-8 εκατ. ετησίως, καθώς τα εν λόγω αιολικά πάρκα επιβαρύνονται με δανεισμό 450 εκατ. ευρώ, από τον οποίο και θα απαλλαγεί η εταιρεία.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου - mononews.gr