Ελληνικό ΥΠΕΞ:Πότε αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για EastMed

Αν δεν καταστεί εφικτή η υπογραφή της στην επικείμενη Τρίμερη θα γίνει στην επόμενη στην παρουσία και της Ιταλίας

Στην Κύπρο φτάνει αύριο το βράδυ (18/4), ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην πρώτη του επίσκεψη στη Λευκωσία από τότε που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα. «Σκοπός της πρώτης μου επίσημης επίσκεψης είναι η αμοιβαία ενημέρωση και ο συντονισμός της πολιτικής μας για τα εθνικά θέματα και κυρίως για το Κυπριακό», λέει σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κατρούγκαλος. 

Αναφορικά με τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σημειώνουν ότι οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης εκφράζουν απολύτως τα δίκαια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ελληνισμού, ενώ υπογραμμίζουν ότι στην Τριμερή Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, που θα γίνει στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα γίνει σοβαρή προσπάθεια υπογραφής της συμφωνίας για κατασκευή του αγωγού EastMed. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

«Σε διαφορετική περίπτωση η υπογραφή θα γίνει στην επόμενη συνάντησή μας στην Κρήτη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Ιταλοί, με στόχο τη διευθέτηση των προβληματισμών που εκφράζουν», σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα του EastMed ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας, επίσης, στο ΚΥΠΕ, είχε αναφέρει πως δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια εξέλιξη στην επικείμενη Τριμερή, παραπέμποντας τις όποιες εξελίξεις στην περίοδο μετά τις Ευρωεκλογές.
 
Υπενθύμισε ότι στο παρόν στάδιο υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο έχει υποβληθεί και έχει εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας την σχετική έγκριση. Απομένει πλέον στα τέσσερα κράτη να προχωρήσουν με την υπογραφή της, κάτι που όπως είπε, προϋποθέτει και την παρουσία της Ιταλίας. Οι όποιες συνεννοήσεις «σίγουρα θα είναι μετά τις Ευρωεκλογές, όπως δείχνουν τα πράγματα», είπε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Γιώργου Κατρούγκαλου στην Κύπρο αρχίζει το βράδυ της Δευτέρας με επίσημο δείπνο, παρουσία των πολιτικών κομμάτων, ενώ την Τρίτη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα και ακολούθως θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

ΚΥΠΕ – Αδάμος Ζαχαριάδης

 
2562