Ενδιαφέρον ExxonMobil και για άλλο οικόπεδο στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ενδιαφέρον ExxonMobil για οικόπεδο στην Κυπριακή ΑΟΖ – Το διεκδικεί η Τουρκία

Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την ηγετική ομάδα της εταιρείας ExxonMobil.

Όπως τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο ανταποκριτής στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου, παρά το εμπάργκο που υπήρχε γύρω από τη συζήτηση, έγινε γνωστό ότι ο αμερικανικός κολοσσός παραμένει ισχυρά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην επίσημη ανακοίνωση η Λευκωσία σημειώνει ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των σχεδιασμών της εταιρείας στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οποίο δραστηριοποιείται η ExxonMobil.

Όπως αποκάλυψε ο Μιχάλης Ιγνατίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας ενδιαφέρθηκαν για γεωτρήσεις και για άλλα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ και σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά τα οικόπεδα η Τουρκία το θεωρεί δικό της.

«Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη» σημείωσε ο ανταποκριτής.

Εκτός από το θέμα των οικοπέδων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφορά έγινε, επίσης, «στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στις περαιτέρω δράσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της στην κυπριακή ΑΟΖ», αναφέρει η Λευκωσία.

Οι αμερικανικές δυνάμεις προστατεύουν την ExxonMobil
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ιγνατίου, «η ανακοίνωση αναφέρεται στην ασφάλεια των γεωτρύπανων και των πλοίων της ExxonMobil», αν και μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει ενοχλήσει τα γεωτρύπανα της αμερικανικής εταιρείας, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις γαλλικές και ιταλικές εταιρείες που θέλησαν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Όπως ξεκαθάρισε ο ανταποκριτής, την ασφάλεια των γεωτρύπανων της Exxon θα αναλάβουν ιδιωτικές δυνάμεις της εταιρείας, η οποία διαθέτει δικό της στρατό, μαζί φυσικά με το ναυτικό των ΗΠΑ.

Σε άλλη γραμμή ο Λευκός Οίκος και σε άλλη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την Τουρκία
Παράλληλα, ο Μιχάλης Ιγνατίου σημείωσε ότι διαφορετική στάση κρατά ο Λευκός Οίκος και διαφορετική το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία. Από τη μία πλευρά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να επαναφέρει τον Τούρκο πρόεδρο στην «ορθή πορεία», «δεν έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για έναν εχθρό», σημείωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε για την Τουρκία ότι “είναι σύμμαχος και φίλος και σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια”. Χρησιμοποίησε τρεις φορές τη λέξη “σημαντικός” σε μία πρόταση».

Από την άλλη πλευρά ο Λευκός Οίκος έκλεισε την πόρτα στον Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε να τον συναντήσει γεγονός που εξόργισε τον Ερντογάν και ακολούθησε η έκρηξή του, όπως σημείωσε ο κ. Ιγνατίου.
 

 
3332