Ενεργειακοί βετεράνοι ετοιμάζουν επενδυτικό fund για το υδρογόνο

Το κλίμα φαίνεται να αλλάζει γύρω από το υδρογόνο μετά το «λανσάρισμα» της νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δύο βετεράνοι της ενεργειακής βιομηχανίας σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα επενδυτικό fund εστιάζοντας στο υδρογόνο, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις το συμπεριλαμβάνουν στα σχέδια τους ενάντια στη κλιματική αλλαγή.

Το υδρογόνο εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ως εν δυνάμει καθαρό καύσιμο, καθώς εκπέμπει υδρατμούς, δίχως, ωστόσο, να έχει καταφέρει να κερδίσει την «προσοχή», κυρίως λόγω του διαχρονικά υψηλού κόστους σε παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση.

Ωστόσο το κλίμα φαίνεται να αλλάζει γύρω από το υδρογόνο μετά το «λανσάρισμα» της νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προωθείται ως σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και επομένως ο κλάδος έχει να αναμένει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Το νέο σχήμα χρηματοδότησης, HydrogenOne Capital, συστάθηκε από τον JJ Traynor, πρώην επικεφαλής της Royal Dutch Shell και το Richard Hulf, ο οποίος εργάστηκε στην Exxon Mobil και ως energy fund manager στην Artemis.

«Έχουμε επικοινωνήσει με πολλούς ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το θέμα, όμως βρίσκουν σοβαρή δυσκολία στο να επενδύσουν και επομένως η ιδέα μας είναι να διαμορφώσουμε μια εξειδικευμένη ομάδα που θα επικεντρώσει σε αυτό», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Traynor μιλώντας στο Reuters.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, το ταμείο χρηματοδότησης – με συνολικά κεφάλαια 250 εκατομμυρίων λιρών (315 εκατ. δολάρια) – αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2020, σύμφωνα με μια παρουσίαση που έγινε ενώπιον επενδυτών και μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters. Το εν λόγω fund θα έχει έδρα στο Λονδίνο και συνιστά την πρώτη παγκοσμίως επιχειρηματική-επενδυτική πρωτοβουλία στην κατηγορία του υδρογόνου.

 

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Αξίζει να αναφερθεί ότι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι η ζήτηση για υδρογόνο θα αυξηθεί περίπου οκτώ φορές, φτάνοντας τους 575 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2050, διαμορφώνοντας μια αγορά με αξία που θα ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το νέο επενδυτικό ταμείο θα ιεραρχήσει επενδύσεις «πράσινου υδρογόνου», το οποίο παράγεται από ηλεκτρόλυση, καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι ο αέρας, ο ήλιος και τα υδροηλεκτρικά. Βέβαια, στην «ατζέντα» παραμένουν και οι επενδύσεις σε «γκρί» και «μπλε» υδρογόνο. Το «γκρι» υδρογόνο παράγεται από ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο) και κατά την παραγωγή του εκλύονται σημαντικές ποσότητες CO2 και το αποκαλούμενο «μπλε» υδρογόνο παράγεται επίσης από ορυκτά καύσιμα, όμως οι εκλυόμενες ποσότητες CO2 δεσμεύονται και αποθηκεύονται.

energypress.gr

 
4316